Η ολοκληρωτική αλλαγή ή μεταμόρφωση στη ζωή των κορυφαίων Αποστόλων

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2024 8:32

Από τον Αχιλλέα Πιτσίλκα
Στις 29 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τους οποίους οι αγιογράφοι παριστάνουν αγκαλιασμένους, εφόσον ο ίδιος ο Κύριος τους κατέστησε «στύλους εν τω ναώ του Θεού» (Απ. 3, 12).

Από τα διάφορα δε περιστατικά, που παρουσιάζει γι’ αυτούς η Αγία Γραφή, το πιο σημαντικό είναι αναμφίβολα η ολοκληρωτική αλλαγή, που παρουσιάσθηκε στη ζωή του καθένα από αυτούς ύστερα από την Ανάσταση του Χριστού και την Πεντηκοστή. Για την ολοκληρωτική δε αυτή αλλαγή ή μεταμόρφωση και αλλοίωση, που έγινε στη ζωή του καθένα από αυτούς, θα γίνει για τούτο λόγος πιο κάτω, στον οποίο τονίζεται, ως προϋπόθεση και σκάλα της σωτηρίας του ανθρώπου, η μετάνοια.α) Στη ζωή του Απόστολου Πέτρου
Ο Απ. Πέτρος όπως είναι γνωστό, έκανε εξαιτίας του αυθορμητισμού του, πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της μαθητείας του κατά την τρίχρονη δημόσια δράση του Κυρίου. Το πιο μεγάλο δε από αυτά ήταν ασφαλώς η τριπλή άρνηση του Κυρίου στην αυλή του Καϊάφα «πριν αλέκτορα φωνήσαι δις» (Μαρκ. 14, 30). Για την πτώση του δε αυτή ο Πέτρος πικράθηκε πάρα πολύ «και εξελθών έξω έκλαυσε πικρώς» (Λουκ. 22, 62). Παρά το κλάμα του όμως αυτό, η καρδιά του Πέτρου ήταν στη συνέχεια πάρα πολύ βαριά, γιατί δεν ήξερε, αν ο κύριος θα τον δεχτεί και πάλι για μαθητή του. «Αραγε, έλεγε μέσα του, κατά ένα σύγχρονο ποιητή, θα με δεχτεί ξανά ή ποιήσει με πάλιν αλιέα βυθού;»
Ύστερα όμως από την Ανάστασή Του, ο Κύριος, που ευλόγησε την αλιεία των Μαθητών, στάθηκε στη συνέχεια μπροστά του και τον ρώτησε: -«Σίμων Ιωνά, αγαπάς με πλείον τούτων;» (Ιω. 21, 15). Και εκείνος αποκρίθηκε: - «Ναι, Κύριε, συ οίδας ότι φιλώ σε» (οπ.π.). Ύστερα δε από την απόκριση αυτή, ο Κύριος τον κοίταξε με αγάπη, λέγοντας: -«Βόσκε τα αρνία μου» (οπ.π.) Το πιο πάνω δε ερώτημα επαναλήφθηκε και για δεύτερη και τρίτη φορά, εξαιτίας ασφαλώς των τριών αρνήσεών του, ενώ ο Πέτρος διαβεβαίωνε πάλι και πάλι ότι τον αγαπά, αν και στο τρίτο ερώτημα λυπήθηκε, γιατί θυμήθηκε τις τρεις πτώσεις του. Ο Κύριος όμως τον στήριξε για δεύτερη και για τρίτη φορά, λέγοντας το «ποίμαινε τα πρόβατά μου» και «βόσκε τα αρνία μου» (Ιω. 21, 16-17). Με τον τρόπο δε αυτό ο Πέτρος ξανάγινε μαθητής του Κυρίου, καταλαβαίνοντας πάρα πολύ καλά ότι η αγάπη του Κυρίου είναι ανερμήνευτη και ότι ο Κύριος δέχεται τη μετάνοια και του έσχατου, «καθάπερ και του πρώτου». Την πιο πάνω αλήθεια όμως δεν την κατάλαβε μονάχα ο Απ. Πέτρος, αλλά και κάθε άγιος της Εκκλησίας και ιδιαίτερα ο ιερός Χρυσόστομος, που έλεγε χαρακτηριστικά ότι «Χιλιάκις μετανοήσας πρόσελθε» στο μυστήριο της μετάνοιας και εξομολόγησης, γιατί «άνευ αυτής, και κατά τον Αγιο Ιωάννη, της κλίμακος, ουδείς της αφέσεως τεύξεται». Χωρίς δηλ. την αληθινή μετάνοια που ορίζεται χαρακτηριστικά ως
«συντριβή στην καρδιά,
στο στόμα εξομολόγηση
(και) στο βίο διόρθωση»
κανένας δεν είναι δυνατόν να σωθή.β) Στη ζωή του Απόστολου Παύλου
Ο Απ. Παύλος, όπως ο ίδιος ομολόγησε, πριν από τη μεταστροφή του ήταν διώκτης και βλάσφημος και υβριστής απέναντι του Χριστού, παρότι, «κατά Νόμον» ήταν άμεμπτος, γιατί ακολουθούσε τους ραββίνους, που παρερμήνευαν το Νόμο και τους Προφήτες. Κυριευμένος δε από ένα μένος, δήθεν ιερό, κατά των μαθητών του Χριστού, ζήτησε κάποια στιγμή και συστατικές επιστολές από τον αρχιερέα των Εβραίων, ώστε να μεταβεί στη μακρινή Δαμασκό και «Εάν τινάς εύρη της οδού όντας (ν’ ακολουθούν δηλ. το Ευαγγέλιο του Χριστού), ... δεδεμένους αγάγη εις Ιερουσαλήμ» (Πρ. 9, 2).
Σ’ αυτόν τον τυφλωμένο από το φανατισμό του όμως παρουσιάστηκε στο δρόμο του εκείνο ο Κύριος μέσα σε ένα υπέρλαμπρο φως, για να τον καλέσει κοντά Του λέγοντας: - «Σαούλ Σαούλ, τι με διώκεις;» (Πρ. 9, 4), «σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν» (Πρ. 26, 14). Η εμφάνιση δε αυτή του αναστημένου Χριστού, που τον περιάστραψε και περιέλουσε «υπέρ την λαμπρότητα του ήλιου» (Πρ. 26, 13), συγκλόνισε τότε το Σαούλ και αναποδογύρισε κυριολεκτικά τη ζωή του, ώστε να αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή του και να καταστεί στο εξής ο μεγαλύτερος των ιεραποστόλων στον κόσμο, «επτάκις δεσμά φορέσας, φυγαδευθείς, λιθασθείς, κήρυξ γενόμενος εν τε τη Ανατολή και τη Δύσει». Για τούτο «το γενναίον της πίστεως αυτού κλέος έλαβεν, ... και επί το τέρμα της Δύσεως ελθών και μαρτυρήσας επί των ηγουμένων, ούτως απηλλάγη του κόσμου και εις άγιον τόπον επορεύθη, υπομονής γενόμενος μέγιστος υπογραμμός».
«Η ζωή του, γράφει για την αλλαγή αυτή ο Βασ. Ιωαννίδης, δια του συμβάντος παρά την Δαμασκόν διεσπάσθη εις δύο ανόμοια τεμάχια, διότι το δεύτερον μέρος αυτής ουδεμίαν σχέσιν είχε προς τον πρότερον βίον του. Διά του οράματος εγένετο νέος άνθρωπος, αποκτήσας νέον εγώ και νέαν προσωπικότητα, ήτις εκινείτο πλέον υπό της δυνάμεως και χάριτος του Ιησού προς νέους σκοπούς» (Εισαγωγή εις την Καινήν Διαθήκην, Αθήνα, 1960, 201).
«Συνεκράθη τω πόθω σου ο Παύλος, λέγει για τούτο και ο υμνογράφος της Εκκλησίας, την καλήν αλλοίωσιν και εξέστη».
Από υβριστής δηλ. και διώκτης έγινε «σκεύος της εκλογής» και «ουρανοβάμονας» και «πρωτόθρονος των Αποστόλων».
Από πρώην πολέμιος έγινε «απόστολος των Εθνών», τον οποίον δίκαια αποκαλεί ο υμνογράφος ως «Εθνών κήρυκα και φωστήρα τρισμέγιστον, Αθηναίων διδάσκαλον, οικουμένης αγλάισμα» κ.λ.π. Δίκαια δε και ο ιερός Χρυσόστομος έλεγε ότι «Άπαντας μεν τους Αγίους φιλώ, μάλιστα δε τον μακάριον Παύλον» (Μ. 51, 301), προσπαθώντας ταυτόχρονα να γίνεται μιμητής της ζωής του, εφόσον και εκείνος γινόταν μιμητής της ζωής του Χριστού (Βλ. Α’ Κορ. 11,1).
Μια τέτοια δε αλλαγή πρέπει να γίνεται ασφαλώς στη ζωή όλων των ανθρώπων με τη μετάνοια, που δεν είναι ουσιαστικά κάτι άλλο, παρά ένα ξαναγέννημα του ανθρώπου, που συντελείται «άνωθεν», δηλ. μέσα στα σπλάχνα της θείας αγάπης. Αυτό δε το ξαναγέννημα δίδασκε στους χριστιανούς και ο ιερός Χρυσόστομος, λέγοντας: -«Επαλαιώθης σήμερον από της αμαρτίας, ανακαίνισον σεαυτόν από της μετανοίας», πράττοντας «τα ενάντια» των προηγούμενων αμαρτημάτων. Αυτό δε ακριβώς έπραττε άλλωστε και ο απ. Παύλος, που για το λόγο αυτό έγραφε ότι ζούσε «τα μεν όπισθεν (δηλ. τα προηγούμενα), επικαλανθανόμενος, τοις δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος», αποσκοπώντας «επί το βραβείον της ανω κλήσεως (Φιλ. 3, 14). Και ότι επίσης είχε παύσει πια να ζει ο ίδιος (ο παλαιός άνθρωπος μέσα του), γιατί ζούσε πια μέσα του παντοτεινά ο Χριστός (Βλ. Γαλ. 2, 10).
Κλείνοντας τις πιο πάνω σκέψεις, θα έλεγα ότι για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να αλλάξει ο καθένας μας, μπολιαζόμενος στο Χριστό και ακολουθώντας τα ίχνη των Αποστόλων Του. Όπως δηλαδή ο ιερός Χρυσόστομος, όταν ερμήνευε τις επιστολές του απ. Παύλου, είχε μπροστά του διαρκώς μια εικόνα του, κατά παρόμοιο’ τρόπο πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να ζούμε και όλοι οι Χριστιανοί, έχοντας τα βλέμματα μας στη ζωή του Χριστού και των Αγίων Του, γιατί έτσι θα μεταμορφούμεθα «από δόξης εις δόξαν, καθόπερ από Κυρίου Πνεύματος» (Β. Κορ. 3, 18) και θα γινόμαστε «χάριτι Θεού» κοινωνοί θείας φύσεως» (2 Πετρ., 1, 4).
Αυτή δε η μεταμόρφωση γίνεται αιτία της χαράς του ανθρώπου, όπως δίδασκε και ένα τραγούδι χριστιανικό, που λέγει χαρακτηριστικά ότι
«Με το βλέμμα στραμμένο,
στου Χριστού τη μορφή,
πλημμυρίζ’ η καρδιά μας,
απ’ αγάπη θερμή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass