Περί Αντικαρκινικού ο λόγος

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2024 9:41

Από τον Ζιώγα Απόστολο, βιολόγο

Η φροντίδα του καρκίνου είναι ίσως ο πιο δυναμικός τομέας της ιατρικής. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Έτσι, ο καρκίνος συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα, ειδικά τελευταία, μετά την εμφάνιση βιολογικά εξατομικευμένων θεραπειών, βασισμένων στη γονιδιωματική αλληλουχία.

Λόγω των πολύπλοκων και μακροχρόνιων μεθόδων θεραπείας που απαιτούνται συχνά, η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι μια εμπειρία ενιαίας στάσης, αλλά αποτελεί μέρος ενός ταξιδιού, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τον ασθενή όσο και τους κλινικούς γιατρούς, ενδεχομένως για αρκετά χρόνια. Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς όσον αφορά την φροντίδα του καρκίνου: η έρευνα, η κλινική φροντίδα και η εκπαίδευση. Στην επόμενη δεκαετία, οι νέες περιπτώσεις καρκίνου θα αυξηθούν περισσότερο από 25%.
Στα νοσοκομειακά ογκολογικά τμήματα παρέχεται εξειδικευμένη τεχνογνωσία, επιτρέποντας την παροχή κατάλληλης θεραπείας και φροντίδας σε διάφορα στάδια. Ενώ η παραμονή στο νοσοκομείο αποφεύγεται όπου είναι δυνατόν, οι θεραπευτικές οδοί για ορισμένους καρκίνους μπορεί να απαιτούν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, μερικές φορές ακόμα και απομόνωση˙ ριζικές θεραπείες, όπως η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή οι ανοσοθεραπείες, απαιτούν συχνά αυξημένη έμφαση στον έλεγχο των λοιμώξεων. Γι’ αυτό καλό είναι να βρίσκονται μηχανήματα ακτινοθεραπείας γραμμικού επιταχυντή στον ίδιο όροφο με χώρους συμβουλευτικής και αναμονής, σε φωτεινό χώρο . Τα ολοκληρωμένα αντικαρκινικά κέντρα είναι επιφορτισμένα με την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, με αποτέλεσμα, τα περισσότερα να συνδέονται με πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα. Η πρωταρχική αποστολή ενός ολοκληρωμένου αντικαρκινικού κέντρου είναι να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου και να αυξήσει την ποιότητα ζωής καθώς και τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με κακοήθειες. Η βασική εργαστηριακή έρευνα παράγει τη γνώση που αποτελεί τη βάση για την εφαρμοσμένη επιστήμη: αυτός ο τύπος έρευνας επικεντρώνεται στην κατανόηση των βιοχημικών, βιολογικών, φαρμακολογικών διεργασιών καθότι σχετίζονται με τον καρκίνο και τις θεραπείες του. η ανάλυση γονιδιακής έκφρασης και η αλληλουχία επόμενης γενιάς είναι παραδείγματα υπηρεσιών που παρέχονται από τις βασικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις ενός ολοκληρωμένου αντικαρκινικού κέντρου. Τα αντικαρκινικά κέντρα με χωρικούς περιορισμούς αντιμετωπίζουν προβλήματα διεκπεραίωσης και ενδέχεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για τα πρώτα διαθέσιμα ραντεβού, οπότε τα κέντρα με περιορισμένο χώρο συχνά βασίζονται σε εξωτερικά εργαστήρια, φαρμακεία και υπηρεσίες υποστήριξης, δημιουργώντας πρόσθετα σημεία συμφόρησης στο σύστημα υγείας, παρατείνοντας τους χρόνους αναμονής για τους ασθενείς σε κάθε βήμα της θεραπείας τους. Πολλά αντικαρκινικά κέντρα δεν σχεδιάστηκαν για να είναι προσαρμόσιμα, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και προσεγγίσεων στη φροντίδα. Καθώς οι υπηρεσίες για τον καρκίνο συνεχίζουν να εξελίσσονται με νέες θεραπείες και εξοπλισμό, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας φυσικός χώρος που θα είναι ευέλικτος και θα εξυπηρετεί τόσο την ιατρική όσο και την τεχνική πρόοδο.
Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός των αντικαρκινικών κέντρων δεν πρέπει μόνο να ανταποκρίνεται στις κλινικές απαιτήσεις [διάγνωση, θεραπεία, φροντίδα] αλλά όντας λειτουργικά πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες. Η τυπική περίοδος παράδοσης για ένα αντικαρκινικό κέντρο είναι περίπου 5 χρόνια, με την περίοδο σχεδιασμού να διαρκεί έως και 2 χρόνια. μετά το άνοιγμά του, διεξάγεται έρευνα για το εάν ο σχεδιασμός βελτίωσε την εμπειρία του ασθενούς και παρείχε λειτουργικά οφέλη για το προσωπικό. Ενώ ο σχεδιασμός ενός κέντρου οφείλει να υποστηρίζει την παροχή θεραπευτικής οδού μα και την πολυεπιστημονική ολοκλήρωση, η πρακτική καθημερινότητα των καθημερινών υπηρεσιών (κλινικών και λειτουργικών), η ευημερία και η άνεση των ασθενών, η κουλτούρα του περιβάλλοντος φροντίδας, πρέπει επίσης να ενσωματωθούν στο λεπτομερή σχεδιασμό. Ο σύγχρονος πλέον σχεδιασμός υγειονομικής περίθαλψης απομακρύνεται από τα μοντέλα των κοινόχρηστων θαλάμων προς όφελος των ιδιωτικών δωματίων για την υποστήριξη της αξιοπρέπειας των ασθενών και τη βοήθεια στον έλεγχο των λοιμώξεων. Ο σκοπός του σχεδιασμού εξειδικευμένων μονάδων φροντίδας του καρκίνου είναι η υποστήριξη της ευημερίας των ασθενών και η βελτίωση των αποτελεσμάτων. Ένα σωστά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αντικαρκινικό κέντρο μπορεί να είναι ο καταλύτης για ένα εξαιρετικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία της υγείας.
Κι αυτό διότι πρόκειται για μια εγκατάσταση που [θα] ανταποκρίνεται σε μακροπρόθεσμες ανάγκες, [θα] προσαρμόζεται στις διαρκώς εξελισσόμενες τάσεις της κλινικής φροντίδας και της τεχνολογίας. Ο νέος εξοπλισμός και οι νέες τεχνικές παρουσιάζουν προκλήσεις για το προσωπικό που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένο με αυτά ή να έχει εκπαιδευτεί στη χρήση άλλων συσκευών. Επομένως, είναι άκρως σημαντικό να υπάρχει σχέδιο για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς και για την εκπαίδευση του προσωπικού όσον αφορά τη χρήση του.
Από την άλλη μεριά, ένας σύγχρονος σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι οι καρκινοπαθείς συχνά, ζητάνε εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικούς διαμορφωμένους χώρους αναμονής με εξωτερική θέα, όπως επίσης να μειωθεί η ανάγκη μετακίνησης μεταξύ ορόφων και τμημάτων: άρα απαιτείται περισσότερος χώρος ευεξίας, παρά η παραδοσιακή νοσοκομειακή στειρότητα. Μια σύγχρονη φροντίδα επιστρέφει τον έλεγχο στον ασθενή επιτρέποντάς του να προσαρμόσει το περιβάλλον του (στόρια θαλάμου, ψυχαγωγία, θερμοκρασία, φώτα κτλ) στις προσωπικές του προτιμήσεις. Δεδομένης της φύσης της ασθένειας του καρκίνου, ίσως ένας άπλετος οικογενειακός χώρος θα έπρεπε να ενσωματωθεί στο σχεδιασμό, προκειμένου να επιτρέψει στα μέλη της οικογένειας να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διαδικασία θεραπείας και ανάρρωσης του καρκινοπαθούς. πάντα οι ασθενείς αναμένουν την υψηλότερης ποιότητας εμπειρία υγειονομικής περίθαλψης στην πιο προσιτή και οικονομικά προσιτή τοποθεσία. Εξάπαντος, όπως έγραψε ο Michael Porter [Αμερικανός ακαδημαϊκός γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τα οικονομικά, την επιχειρηματική στρατηγική και τα κοινωνικά αίτια] : «Η ουσία της στρατηγικής είναι να επιλέγεις τι δεν πρέπει να κάνεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass