Αποτιμώντας το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2023 12:10

Από την Ευθυμία Σερλέτη,
συνταξιούχο νηπ/γό

Την Κυριακή 7 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας, όπου κατατέθηκαν πολλές και αξιόλογες εισηγήσεις. Η καθεμία πρόσθεσε το δικό της πολύτιμο λιθαράκι στον εμπλουτισμό της γνώσης για τον τόπο μας και στη γνωριμία μας μαζί του. Όλες μαζί ανέδειξαν την ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και θρησκευτική πορεία του από αρχαιοτάτων χρόνων.
Προσωπικά, συμμετέχοντας στο συνέδριο, μου δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσω τα λαογραφικά στοιχεία που είχα για το χωριό μου, την Κρυόβρυση Ελασσόνας και η δυνατότητα να μάθω για μέρη, πρόσωπα του τόπου μου που δεν γνώριζα καθόλου. Με όλα όσα άκουσα και έμαθα ένιωσα να επανασυνδέομαι μαζί του μετά από τη μακρόχρονη απουσία μου και να προσθέτω στο παζλ του πολύτιμα κομμάτια που είχα χάσει. Χάρηκα επίσης και την επικοινωνία που είχα με τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτό είτε ως σύνεδροι είτε ως ακροατές.


Με τους πρώτους μοιραστήκαμε την ανάγκη που νιώθουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και κατόπιν να μοιραστούμε ό,τι μαθαίνουμε και με τους άλλους. Το φετινό συνέδριο όμως, κατά γενική ομολογία, το παρακολούθησαν λίγοι συμπολίτες μας κι ακόμη λιγότεροι ήταν οι νεότεροι σε ηλικία. Βέβαια, η διάχυση της γνώσης που προέκυψε από τις εργασίες του θα γίνει με την αναμετάδοση μέρους των εργασιών του από τα μέσα επικοινωνίας και την έκδοση των πρακτικών του. Όμως πιστεύω πως η παρουσία των ανθρώπων δημιουργεί μια άλλη δυναμική και κάνει πιο εποικοδομητική την όλη διαδικασία των συνεδρίων.
Γι’ αυτό αναρωτιέμαι ποιοι να ήταν οι λόγοι που κράτησαν τους περισσότερους συμπολίτες μου μακριά από τον χώρο ενός τόσου σημαντικού για όλους μας συνεδρίου. Μήπως δεν ήταν η κατάλληλη χρονική περίοδος για τη διεξαγωγή του; Μήπως χρειαζόταν να γίνει καλύτερη ενημέρωση; Ίσως, οι διοργανωτές, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα εργαλεία, χρειάζεται να προβούν σε μια αναζήτηση των πιθανών λόγων που τους κράτησαν μακριά. Και μετά, οι λόγοι αυτοί, να ληφθούν υπόψη για τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου, η διεξαγωγή του οποίου εκφράστηκε ως ανάγκη και ευχή από όλους μας, με την ελπίδα πως οι παρευρισκόμενοι θα είναι περισσότεροι.
Θεωρώ επίσης πως μια αξιολόγηση της όλης διαδικασίας του συνεδρίου τόσο από τους εισηγητές όσο και από όσους το παρακολούθησαν ήταν αναγκαία. Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούσαν να επισημανθούν οι παράγοντες εκείνοι που επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία του. Για παράδειγμα, η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη του συνεδρίου την πρώτη κυρίως ημέρα και η μη τήρηση του χρονικού περιορισμού στην παρουσίαση των εισηγήσεων από αρκετούς εισηγητές, σχολιάστηκαν αρνητικά, ως είθισται, στα πηγαδάκια του διαλείμματος. Θεωρήθηκαν επίσης και ως λόγοι για την έλλειψη ενδιαφέροντος για μια εποικοδομητική συζήτηση στο τέλος των παρουσιάσεων. Δεν έχουν όμως εγκυρότητα, αφού δεν προέκυψαν μέσα από μια αξιολογική διαδικασία.
Κλείνοντας, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Δήμο Ελασσόνας, την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Θεσσαλικό Ημερολόγιο για τη διοργάνωση του τόσου αξιόλογου και σημαντικού για τον τόπο μας συνεδρίου και για την άψογη φιλοξενία τους. Εκφράζω επίσης τις ευχαριστίες μου στους σύνεδρους και στους παρευρισκόμενους που με την παρουσία τους μας τίμησαν και με τα επαινετικά τους λόγια μας ενθάρρυναν για τη συνέχεια των ερευνητικών αναζητήσεών μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass