H προστασία της καρδιάς και των αγγείων μας από το ψύχος

Δημοσίευση: 22 Απρ 2023 8:46

*Από τον Σιδερίδη Στέφανο, M.Sc γενικό/οικογενειακό ιατρό Κέντρο Υγείας Φαρσάλων

Η καρδιά μας στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει το έργο της, αυξάνει δηλαδή την αρτηριακή πίεση (ΑΠ) και τους σφυγμούς της, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να διατηρήσει τελικά τη θερμοκρασία του σώματός μας σταθερή. Οι επιδράσεις των απότομων

περιβαλλοντικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό μας σύστημα είναι τόσο σημαντικές, που η σωστή προετοιμασία και ορθή εφαρμογή των προστατευτικών μας συμπεριφορών είναι απαραίτητη για τους υγιείς και πολύ περισσότερο για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.
Τα καρδιαγγειακά συμβάματα όπως είναι η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, αλλά και το εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζουν αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στις ηλικίες άνω των 70 ετών. Η απότομη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και η μεγάλη σε διάρκεια έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε τόσο ακραίες συνθήκες, έχει ως συνέπεια αρκετές φορές τον σπασμό των αρτηριών (αγγειόσπασμος στεφανιαίων, εγκεφαλικών αρτηριών) που συνεπάγεται την αύξηση της ΑΠ λόγω αύξησης των αγγειακών αντιστάσεων.
Τα άτομα ειδικά με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να:
- Αποφεύγουν την έκθεσή τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και όταν εκτίθενται να είναι κατάλληλα ενδεδυμένα.
- περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στο κρύο, να περιορίζουν όσο γίνεται τον χρόνο μετακίνησής τους και να φροντίζουν την ελάχιστη σωματική τους καταπόνηση.
- Φροντίζουν ιδιαίτερα την ατομική τους υγιεινή.
- Διατηρούν σταθερές τις διατροφικές τους συνήθειες και να προσέχουν την αυξημένη κατανάλωση αλατιού και λιπαρών τροφών
- Αποφεύγουν τη λήψη μεγάλης ποσότητας αλκοόλ που οδηγεί σε επιπλέον απώλεια θερμότητας, πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και μεγαλύτερη απώλεια υγρών από τον οργανισμό μας, να μεριμνούν έτσι ώστε να μην εκτίθενται στο κρύο αμέσως μετά το γεύμα ή την κατανάλωση αλκοόλ
- Ελέγχουν πιο τακτικά την αρτηριακή τους πίεση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες δεν αμελούμε ποτέ την φαρμακευτική μας αγωγή ή την τροποποιούμε όταν αυτό απαιτείται.
- Πραγματοποιούν αερόβια άσκηση κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία, 3-4 φορές την εβδομάδα διάρκειας περίπου 30 λεπτών.
- Εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και της Ν. Covid-19.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass