Η πολύπλευρη σημασία της ανάγνωσης

Δημοσίευση: 21 Απρ 2023 15:00

Όπως έχει καθιερωθεί από την UNESCO, η 23η Απριλίου εορτάζεται ανά την υφήλιο ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ημερομηνία κατά την οποία έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σέξπιρ.


Θυμάμαι, από τα παιδικά μου χρόνια, τη μόνιμη επωδό των μεγαλύτερων ότι το βιβλίο αποτελεί τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, κάτι που σήμερα, στην εποχή της ιλιγγιώδους ταχύτητας εναλλαγής εικόνων σε τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου η πληθωριστική ελευθερία πληροφοριών κυριαρχεί, φαντάζει παράταιρο, αν όχι ειρωνικό.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, κρίνεται, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία η επαγρύπνηση όλων μας και η ανάδειξη της ανάγνωσης στις υψηλές θέσεις της ιεράρχησης των αναγκών μας, συναισθανόμενοι την ουσιαστική συνεισφορά της στον εμπλουτισμό της γνώσης, την προσωπική και κατ’ επέκταση συλλογική εξέλιξη και την αναβάθμιση ολόκληρου του ψυχοσυναισθηματικού μας κόσμου.
Αναμφισβήτητα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις που εγείρονται, πολλές από τις οποίες ως απότοκο της υλιστικής νοοτροπίας μας, αφήνουν λίγα χρονικά περιθώρια για συνειδητή αφοσίωση στην ανάγνωση. Κάπου εδώ, όμως, οφείλουμε να αναλογιστούμε το μακροπρόθεσμο όφελος της ανάγνωσης όταν θα βλέπουμε να αυξάνονται οι επικοινωνιακές μας δεξιότητες, να είμαστε πιο σαφείς στα όσα λέμε και πιο ξεκάθαροι στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας.
Παράλληλα, στη σκευή των όσων μας προσφέρει η ανάγνωση προστίθενται η θεαματική βελτίωση της μνήμης, η σφυρηλάτηση της κριτικής σκέψης, η ευρύνοια, τη στιγμή που το βιβλίο λειτουργεί ως αγχολυτικό, παρέχοντας μια υπέροχη αίσθηση ηρεμίας και ενίσχυσης της οξυδέρκειας με τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου μας.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ρωμαίο πολιτικό και ρήτορα Κικέρωνα, η καλλιέργεια -εν προκειμένω μέσω της ανάγνωσης- είναι τόσο απαραίτητη για την ψυχή όσο η τροφή για το σώμα. Είναι πράγματι άδικο και αντιφατικό για τους ίδιους μας τους εαυτούς μας να ξοδεύουμε αποκλειστικά χρόνο και χρήματα σε γυμναστήρια και διατροφή και να αφήνουμε το πνευματικό μας αποθετήριο λειψό. Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, με το διάβασμα, ας ψάξουμε μέσα από την πληθώρα τίτλων βιβλίων αυτό που μας ταιριάζει, μας αρέσει και μας διεγείρει το ενδιαφέρον και ας αφεθούμε στο συναρπαστικό ταξίδι της ανάγνωσης που πολλαπλώς μας ωφελεί.

Από τον κ. Δημήτρη Πανδρεμμένο,
αστυνομικό, δημοσιογράφο Μ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass