Ας εντάξουμε την ανάγνωση στην καθημερινότητά μας

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2023 12:30

Πριν λίγες ημέρες η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε με τον πιο επώδυνο τρόπο διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού και όχι μόνο συστήματος.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των πολιτών, να πραγματοποιηθούν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, χωρίς κομματικές αποχρώσεις, στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, άνθρωποι που για πρώτη φορά κατέβαιναν σε διαδήλωση, φωνάζοντας «ΦΤΑΝΕΙ, ΩΣ ΕΔΩ!».


Οι αυθόρμητες αντιδράσεις τέτοιου μεγέθους μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές υπό το πρίσμα πως πολίτες-ψηφοφόροι όλων των κομμάτων αντιδρούν και ασκούν πίεση σε όλο το πολιτικό φάσμα για πιο χρηστή, πιο αποτελεσματική και πιο υπεύθυνη διακυβέρνηση της χώρας.
Όμως, αν μείνουμε μόνο σε αυτό, φοβάμαι πως πρακτικά δεν θα πετύχουμε πολλά. Οφείλουμε ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να μη μείνουμε ίδιοι με πριν, αλλά να μετατρέψουμε τον πόνο και την οργή μας, όχι σε μια ψήφο διαμαρτυρίας ή σε μια στάση αποχής, αλλά σε μια πιο συνειδητοποιημένη ψήφο με πιο υγιή και αντικειμενικά κριτήρια.
Το 2023 αποτελεί έτος στο οποίο θα πραγματοποιηθούν πολλές εκλογικές διαδικασίες. Οφείλουμε ως πολίτες να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ασκήσουμε υπεύθυνα το εκλογικό μας δικαίωμα, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και πελατειακές νοοτροπίες.
Αν θέλουμε σε μια αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία να έχουμε καλύτερους αντιπροσώπους στα όργανα διακυβέρνησης θα πρέπει την ώρα του εκλέγειν να επιλέξουμε, από τους υποψήφιους, αυτούς που θεωρούμε πιο ικανούς, πιο παραγωγικούς και πιο αποτελεσματικούς, ακόμη και αν δεν είναι συγγενείς μας, φίλοι μας ή δεν είναι αυτοί που «βόλεψαν» κάπου εμάς ή κάποιον από την οικογένειά μας!
Πριν σταθούμε ενώπιον της κάλπης, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να στοιχειοθετήσουμε την ψήφο μας με τον καλύτερο και ρεαλιστικότερο τρόπο.
Πώς, όμως, μπορούμε να αποτελέσουμε πολιτικοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες;
Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο αν ενημερωνόμαστε πλουραλιστικά, επαρκώς και στεκόμαστε κριτικοί απέναντι όχι μόνο στους άλλους, αλλά και στις ίδιες τις απόψεις μας, τις οποίες να μη διστάζουμε, ενίοτε, να αναθεωρούμε.
Σε μια εποχή που η ψυχαγωγία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα, καλό είναι τμήμα αυτής, όπως και η ενημέρωσή μας, να εμπεριέχει την ανάγνωση, δίνοντας έμφαση στην πολύπλευρη και όχι μονόπλευρη και μονοδιάστατη ενημέρωση, για να αποφύγουμε την παγίδα της προπαγάνδας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση ευοίωνων συνθηκών για το μέλλον της κοινωνίας μας είναι και η ώθηση των παιδιών στην ανάγνωση.
Όχι με στείρες λεκτικές προτροπές, αλλά με το παράδειγμά μας. Επιπλέον, καλό είναι να συζητάμε μαζί τους σχετικά με το άρθρο, την είδηση ή το βιβλίο που διάβασαν.
Προς έκπληξή μου βλέπω αρκετούς μαθητές μου, 16χρονα παιδιά, να αγαπούν το βιβλίο όλο και περισσότερο. Τους παρατηρώ να ανοίγουν ένα βιβλίο σε κάθε ευκαιρία και να χάνονται στις σελίδες του.
Τους ρώτησα κάποια στιγμή πώς παρακινήθηκαν για να εκκινήσουν την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων. Οι απαντήσεις τους ποικίλλουν: «Παρακινήθηκα από την παρέα μου», «έβλεπα τους γονείς μου στο σπίτι να διαβάζουν βιβλία», «από το Τik Τok κύριε, όπου παρουσιάζουν διάφορα βιβλία», «από την ανταλλαγή δώρων που κάναμε στην τάξη ενόψει Χριστουγέννων, όπου μια συμμαθήτρια μου πήρε δώρο βιβλίο». Αυτά μου απάντησαν και ξαναβυθίστηκαν στις σελίδες των βιβλίων τους! Στέκομαι κοιτώντας τους με θαυμασμό. Τους ευχαριστώ για την υπέροχη εικόνα που μου προσέφεραν και την ελπίδα που μου γέννησαν για το αύριο...
Αυτές οι «παρενθέσεις ανάγνωσης» στην καθημερινότητα των παιδιών θα έχουν πολλαπλά οφέλη στις σχολικές επιδόσεις τους, στην εξέλιξη των ενδιαφερόντων τους και στην αυτοπεποίθησή τους, καθώς θα νιώθουν ικανά να παρακολουθήσουν ή και να συμμετέχουν σε συζητήσεις με ποικίλη θεματολογία. Αυτά τα παιδιά του σήμερα θα γίνουν οι νέοι του αύριο!
Εάν έχουν εντάξει καλές πρακτικές στην καθημερινότητά τους, πιθανότατα θα τις μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους σε μεταγενέστερο χρόνο.
Μόνο έτσι μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα αποτελούν την πλειονότητα οι ενεργοί, ενημερωμένοι, πολιτικοποιημένοι πολίτες. Πολίτες, οι οποίοι την τεχνολογία, τα μέσα της και τις εφαρμογές της εκτός από λύσεις ψυχαγωγίας θα τα μετατρέψουν σε όπλα πλουραλιστικής ενημέρωσης!
Συνοψίζοντας, ας εντάξουμε την ανάγνωση στη ζωή και την καθημερινότητά μας!
Ας προσπαθήσουμε, όσο γίνεται, να διαβάζουμε, να ενημερωνόμαστε, από διάφορα μέσα, από διάφορες πηγές και φυσικά ό,τι ακούμε ή διαβάζουμε να το φιλτράρουμε, να το αναλύουμε, να το αξιολογούμε και ύστερα να αποφασίζουμε αν και σε τι βαθμό θα το αποδεχθούμε!
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε μπροστά στην κάλπη πιο ενημερωμένοι και να επιτελέσουμε το καθήκον μας με πιο υγιή κριτήρια.
Μόνο τότε θα αυξήσουμε τις πιθανότητες, την επόμενη ημέρα των εκλογών, να έχουμε ένα καλύτερο πολιτικό προσωπικό που θα μας εκπροσωπεί σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου!

Από τον Φώτη Τζατζάκη,
οικονομολόγο – καθηγητή Οικονομικών, δημοτικό σύμβουλο Δήμου Λαρισαίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass