Νίκος Βαλσαμόπουλος: Ενας αξιόλογος Εκπαιδευτικός και Δήμαρχος

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2023 7:30

Από τον Κώστα Γιαννούλα

Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή των Χριστουγέννων, έφυγε απ’ τη ζωή ο συντοπίτης μου Νίκος Βαλσαμόπουλος, ο οποίος διακρίθηκε για την προσφορά του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπήρξε, άλλωστε, ένας προικισμένος, πρώτα απ’ όλα, παιδαγωγός και στέλεχος πρώτης γραμμής σε διάφορα πόστα και άφησε πίσω του σημαντικό συγγραφικό έργο. Υπήρξε, όμως, και δήμαρχος Κάτω Ολύμπου για δύο τετραετίες και συγκεκριμένα απ’ το 2002 ως το 2010 αγωνιζόμενος με τη σημαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υλοποιώντας πρωτοποριακό και σημαντικό έργο, μέρος του οποίου θα παρουσιάσω, παρακάτω.
Το κάνω, γιατί έμεινε μετέωρη μια εκκρεμότητα, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με την καταγραφή και την προβολή εκ μέρους μου του βασικού έργου των διατελεσάντων κοινοταρχών στο χωριό μου απ’ το 1949 και εντεύθεν, αλλά και των δημάρχων, που κατάγονται απ’ τον Πυργετό. Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε, ακόμα. Επειδή, όμως, ζήτησα απ’ τους εν ζωή διατελέσαντες Πυργετινούς δημάρχους να μου δώσουν, γραπτά, ο καθένας τους μια περίληψη των βασικών έργων τους και ο Νίκος Βαλσαμόπουλος ανταποκρίθηκε, άμεσα, θεώρησα υποχρέωσή μου να δημοσιεύσω το περιεχόμενό του.
Προηγουμένως, θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι η εκτίμηση ανάμεσά μας ήταν αμοιβαία, παρότι η πολιτική μας ματιά ήταν διαφορετική, ενώ τα τελευταία χρόνια, που αποσυρθήκαμε και οι δύο απ’ την αυτοδιοίκηση και κατακάθισε μέσα μας ο πολιτικός κουρνιαχτός, οι σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ μας αναπτύχθηκαν, ακόμη περισσότερο. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος για τον οποίο, όταν του ζήτησα το σημείωμα, που είναι στη διάθεση της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», ανταποκρίθηκε, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ιδού, λοιπόν, τα σημαντικότερα έργα του, όπως παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο χειρόγραφο αυτό σημείωμα και στον τομέα ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
1)Εγκατάσταση αποχετευτικού συστήματος μετά Βιολογικού Καθαρισμού κι επέκταση του κεντρικού αγωγού μέχρι τον Άγιο Ταξιάρχη Κρανιάς, έργο που υπολειτουργεί. 2) Αντικατάσταση ολόκληρου του υδρευτικού συστήματος Πυργετού. 3) Κατασκευή γεώτρησης ­ πομόνας λίγο πάνω απ’ το χωριό με σκοπό να ξεκουραστεί η ήδη πεπαλαιωμένη και σχεδόν εξαντλημένη της «Πλαϊνής». 4) Κατασκευή με άσφαλτο του μισού, σχεδόν, δρόμου Αιγάνης ­ Πυργετού (μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ), η μελέτη της οποίας έγινε επί Δημαρχίας κ. Δ. Σούκου. 5) Ολοκλήρωση του δρόμου Ραψάνη­ Κρανιά, η μελέτη του οποίου και η έναρξη έγινε, επίσης, επί Δημαρχίας κ. Δ. Σούκου. 6) Εκπονήθηκαν και παραδόθηκαν τρεις μελέτες, μία για την παράκαμψη του Πυργετού από «Μεριά» προς «Σταυρό», μία δεύτερη για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Πυργετός­ Μεταμόρφωση Σωτήρα­ Ραψάνη και μία τρίτη σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παράκαμψης του Πυργετού από «Καψάλα» στον οδικό άξονα ΠΑΘΕ­ ΚΡΑΝΙΑ­ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ.
Στον τομέα ΚΟΙΝΩΝΙΑ­ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ­ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1) Εφαρμογή του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». 2) Θέσπιση χορήγησης υποτροφιακών ενισχύσεων στα παιδιά δημοτών, που εισέρχονταν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. 3) Εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων στο Δήμο Κάτω Ολύμπου πολύ πριν από άλλους Δήμους. 4) Κατάργηση όλων­ πέντε τον αριθμό­ χωματερών του Πυργετού και έναρξη συνεργασίας με το ΧΥΤΑ Λάρισας. 5) Διανεμήθηκαν σε δικαιούχους κατά Κώδικα 102 δημοτικά οικόπεδα και μέχρι 31.12.2010 κτίστηκαν πενήντα οχτώ οικίες. 6) Δια θεσμών έγινε προσπάθεια στήριξης βασικών αγροτικών προϊόντων του Δήμου, με την καθιέρωση των ετήσιων εορτών ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ στον Πυργετό και ΟΙΝΟΥ και ΑΜΠΕΛΟΥ στη Ραψάνη. 7) Εξασφαλίστηκε με δωρεά η παλιά οικία Ε. ΝΤΑΒΑ και εκπονήθηκε μελέτη για την ανάπλασή της, προκειμένου να στεγαστεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. 8) Στηρίχθηκε, ποικιλότροπα, το έργο και οι προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου. 9) Οργανώθηκε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ και αποκτήθηκε ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ όχημα. 10) Κατασκευάστηκαν κερκίδες, αποδυτήρια και χλοοτάπητας στο δημοτικό γήπεδο, τερέν μπάσκετ βόρεια του Δημαρχείου και ενισχύθηκαν οικονομικά οι αθλητικές οργανώσεις. 11) Διοργανώθηκαν πανηγυρικές­ τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν των εν ζωή διατελεσάντων κοινοταρχών Κ. Ολύμπου, των λογοτεχνών και συγγραφέων, που κατάγονταν απ’ το Δήμο, του ιερέα κ. ΑΛ. ΡΟΥΣΑ για την πολύχρονη προσφορά του στην Εκκλησία και στον τόπο, αλλά και των δημοτικών υπαλλήλων, που συνταξιοδοτούνταν.
Όλα αυτά και άλλα επί ημερών του αείμνηστου Νίκου Βαλσαμόπουλου ως απόδειξη της αξιοσύνης του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass