Τα οφέλη της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2022 15:35

Από τον Χρήστο Κέλλα, μέλος της Επιτροπής Άμυνας


και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή ΝΔ Λάρισας

Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ κυρώθηκε την περασμένη Πέμπτη απ’ τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία, προσφέροντας στην εθνική έννομη τάξη και στην ελληνική υψηλή στρατηγική ένα πολύτιμο μέσο αύξησης της εθνικής μας ισχύος. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία αποδίδει σημαντικά οφέλη στη χώρα στους τομείς της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής
Καταρχήν, σε στρατηγικό επίπεδο η Ελλάδα εμβαθύνει τις σχέσεις της με μία υπερδύναμη. Παρότι Μόσχα και Πεκίνο επιδιώκουν να συγκροτήσουν μια νέα διεθνή τάξη, οι ΗΠΑ παραμένουν στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά η ισχυρότερη δύναμη του διεθνούς συστήματος. Με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι επί 70 έτη στο ΝΑΤΟ και στρατηγικοί εταίροι στην ευρωατλαντική συνεργασία, ενώ μας ενώνουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η αφοσίωση στη δημοκρατία, η πίστη στο κράτος δικαίου και η προσήλωση στην προάσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενισχυμένη αμυντική αλληλεπίδραση Ελλάδας – ΗΠΑ θα συμβάλλει στην εναρμονισμένη αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων από Αθήνα και Ουάσινγκτον. Σε εποχές τεκτονικών αναταράξεων, όπως η σημερινή, οι δημοκρατίες οφείλουν να συμπορεύονται προασπίζοντας τη διεθνή σταθερότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στη χώρα μας ηγετικό περιφερειακό ρόλο, όπως επισημαίνεται στον κυρωτικό νόμο της συμφωνίας.
Στα επίπεδα της άμυνας και των υποδομών, η χώρα βγαίνει διπλά κερδισμένη. Μετά τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη, οι αμερικανικές δυνάμεις επεκτείνουν την παρουσία τους στον Βόλο, το Λιτόχωρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα, ενισχύοντας την αποτρεπτική μας ισχύ και προσφέροντας πολύτιμη εμπειρία στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η συμφωνία, βέβαια, δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αφού ορίζει ξεκάθαρα ότι Ελλάδα και ΗΠΑ δεσμεύονται «να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαία την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους κατά ενεργειών, οι οποίες απειλούν την ειρήνη περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης». Επιπλέον, η σε βάθος χρόνου παρουσία των Αμερικανών στη χώρα μας δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές κυβερνήσεις να επενδύσουν σημαντικούς πόρους σε υποδομές, οι οποίες θα ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, που κατέστη λειτουργικός μετά από χρόνια, με την ανέλκυση, με αμερικανική χρηματοδότηση, της βυθισμένης βυθοκόρου «Όλγας», που αποτελούσε εμπόδιο για την αξιοποίηση του λιμανιού.
Όσον αφορά την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, σε περίπτωση που ξαναγίνει κυβέρνηση, οι μνήμες του 2015 είναι ακόμη νωπές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δοκιμάστηκε σε διαπραγματεύσεις απογοητεύοντας το εκλογικό του κοινό. Ο ελληνικός λαός φορτώθηκε με το χειρότερο μνημόνιο και επιβαρύνθηκε με αρκετά δισ. ευρώ, έπειτα από την «περήφανη» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και το «άδειασμα» που της επιφύλαξε ο Πούτιν. Για τους συναδέλφους, δε, απ’ την ελάσσονα αντιπολίτευση, που αναφέρθηκαν στα ενδεχόμενα ακύρωσης ή μη σύναψης της συμφωνίας, θα ήταν ωφέλιμο για τον δημόσιο διάλογο να υπολογίσουν και τις αντίστοιχες συνέπειες. Και στις δύο περιπτώσεις, κερδισμένη θα ήταν η Τουρκία, η οποία, εν τω μεταξύ, αυξάνει τη μόχλευσή της στην Ευρασία μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης όπου κυριαρχούν Μόσχα και Πεκίνο. Γι’ αυτό, η Ουάσινγκτον απορρίπτει μέχρι στιγμής τη λογική των «παζαριών» της Άγκυρας και επιλέγει την Αθήνα ως προβλέψιμη και αξιόπιστη συνοδοιπόρο. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως και η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, έχουν καταστήσει τη χώρα μας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουμε υπογράψει πάνω από 210 συμφωνίες και έχουμε προχωρήσει στην ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης με σύγχρονα μέσα, αναβαθμίζοντας τη θέση της πατρίδας μας στον κόσμο. Η Ελλάδα πορεύεται με αυτοπεποίθηση στο σύγχρονο διεθνές σύστημα και διαθέτει πολιτικά και επιχειρησιακά εχέγγυα, προκειμένου να απαντά αυτοδύναμα σε κάθε πρόκληση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass