Τουρισμός και σκουπίδια

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2008 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Σεπ 2015 9:37

 

Του Ηρακλή Τσιάμαλου

Βολική χωματερή. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο για τον Αγιόκαμπο λίγο μετά την Αγιά. Δε χρειάζεται κανείς να διασχίσει χωματόδρομους και να ανεβεί ανηφοριές. Λίγα μέτρα παράκαμψη, ξεφορτώνεις, φεύγεις. Για φορτηγά ανατρεπόμενα και γενικώς βαρέα οχήματα υπάρχει ειδική τσιμεντένια κατασκευή ώστε ο οδηγός να κάνει όπισθεν και να αδειάσει χωρίς να ταλαιπωρηθεί.

Δεν ωφελεί να παριστάνουμε τους κατοίκους άλλης χώρας όταν βλέπουμε τέτοια φαινόμενα και να ξεστομίζουμε φράσεις του τύπου: «Δεν έχουμε κράτος». Για την χωματερή έξω από την Αγιά αλλά και όλες τις θλιβερές καταστάσεις αυτού του τύπου, έχουμε όλοι μας ευθύνη. Από τους πολιτικούς που περνούν χρόνια τώρα από εκεί για να δουν τα έργα στην περιοχή και να τα εγκαινιάσουν, μέχρι όλους εμάς τους απλούς πολίτες που βλέποντας αυτό το άθλιο θέαμα δεν διαμαρτυρόμαστε, δεν καταγγέλλουμε, δεν ρωτάμε πιεστικά ποιοι φταίνε για αυτή τη χρόνια κατάσταση και ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν οι αρμόδιοι.

Είναι σχιζοφρενικό. Από τη μια ξοδεύουμε λεφτά για την τουριστική προβολή του συμπλέγματος Κισσάβου - Μαυροβουνίου και από την άλλη εμείς οι ίδιοι, είτε με την ασυνειδησία μας όταν ρυπαίνουμε, είτε με την αδιαφορία μας όταν κάνουμε ότι δε βλέπουμε, είτε με την αδράνειά μας όταν κυβερνάμε, πετυχαίνουμε να δημιουργήσουμε στον ξένο την εντύπωση ότι έχει έρθει σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι όχι μόνο δεν νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν για να το καταστρέψουν.

Αυτή η εντύπωση βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η περιοχή δεν διασχίζεται από μεγάλους οδικούς άξονες, δεν υπάρχουν εργοστάσια, απουσιάζουν τα μεγάλα λιμάνια, δεν χύνονται πουθενά βιομηχανικά ή αστικά λύματα.

Όσοι έχουν ταξιδέψει στη Βόρεια Ευρώπη ζεστές μέρες του καλοκαιριού με τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους ανοιχτά, μπορούν να βεβαιώσουν για ανυπόφορες οσμές από χημικές βιομηχανίες, χοιροστάσια, καυσαέρια. Η βροχή και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την παρουσία πρασίνου συνήθως κρύβουν στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις από τον ανυποψίαστο τουρίστα. Εμείς κάναμε ακριβώς το αντίθετο: πήραμε μια καθαρή περιοχή και φάτσα κάρτα τής βάλαμε την εν λόγω χωματερή.

Δεν σκεφτήκαμε καν να την καμουφλάρουμε. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και οι περιοχές που φιλοξενούν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κάποια αξιοθέατα και ορισμένους τουρίστες. Αμέριμνοι περιπατητές κάνουν τη βόλτα τους μέσα σε ένα πράσινο και καλαίσθητο περιβάλλον, δίπλα στο ποτάμι, αγνοώντας πολλές φορές ότι το νερό που κυλάει, αντλείται, ψύχει και προστατεύει από την υπερθέρμανση τον παρακείμενο πυρηνικό αντιδραστήρα!

Οι συνέπειες στον τουρισμό Αγιοκάμπου-Βελίκας από το θέαμα των σκουπιδιών που καίγονται είναι μεγαλύτερες από ό,τι φανταζόμαστε. Ο σκεπτόμενος τουρίστας παθαίνει ένα μικρό σοκ όταν η πρώτη εντύπωση στις διακοπές του είναι μια ανοιχτή χωματερή. Αντί να χαλαρώσει αρχίζει να κάνει δυσάρεστες σκέψεις: Στο μικρό φαράγγι, που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το σκουπιδότοπο, κυλάει νερό; Μήπως καταλήγει στη θάλασσα όπου πρόκειται να κολυμπήσω; Είναι τόσο αναίσθητοι οι κάτοικοι και οι πολιτικοί της Θεσσαλίας;

Για όσους τουρίστες είναι φυσιολάτρες και σέβονται το περιβάλλον, μια παρόμοια εμπειρία είναι ικανή να τους κάνει να μην ξανάρθουν ποτέ στην περιοχή. Η νέα τουριστική περίοδος πλησιάζει. Σίγουρα η καλύτερη λύση είναι να κλείσει αμέσως η χωματερή και να καθαριστεί η περιοχή. Αν για κάποιους λόγους κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ας τοποθετηθούν τουλάχιστον μεγάλες γιγαντοαφίσες στην άκρη του δρόμου με αποστολή να κρύψουν το ντροπιαστικό για όλους μας θέαμα.

Ίσως υπάρχουν αντιρρήσεις σε μια τέτοια πρακτική. Με την ίδια λογική που ορισμένοι προτείνουν στα σοβαρά να κάνουμε την Ελλάδα παράδεισο για τους καταδιωκόμενους Ευρωπαίους καπνιστές ίσως να υπάρχουν κάποιοι συμπατριώτες μας που θα ήθελαν να μαζέψουμε στα παράλιά μας όλους τους σκουπιδόφιλους, Έλληνες και ξένους. Αν υπερισχύσει αυτή η άποψη, γλιτώνουμε από πολλούς μπελάδες. Αρκεί μια μικρή αλλαγή στη χωματερή. Να αφαιρεθεί η άχρηστη έτσι και αλλιώς επιγραφή «κίνδυνος πυρκαγιάς» και να τοποθετηθεί μια άλλη μεγαλύτερη:

«Τα παράλια του ν. Λάρισας σας καλωσορίζουν. Επιτρέπεται ελεύθερα, οπουδήποτε, να πετάτε τα σκουπίδια σας. Καλές διακοπές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass