Η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών

Δημοσίευση: 06 Απρ 2020 22:26

Από τον Άρη Βαλασσόπουλου,
μαθηματικό

 

Για να ξεκινήσω το πώς θα αντιμετωπίσω στα σχολεία, τις τόσες χαμένες διδακτικές μέρες, θα πρέπει να παραθέσω ένα μικρό ιστορικό, με το πόσες ώρες, πόσες μέρες χάναμε κάθε μέρα (κατά μέσο όρο) στα σχολεία μας πριν τον ερχομό της τρόικας το

2010.
Ας θυμηθούμε με ποια γεγονότα χάνονταν ώρες και μέρες διδακτικές:
1. Επειδή δεν γίνονταν έγκαιρα αποσπάσεις στα σχολεία και αναπληρωτές λειτουργούσαν μέχρι περίπου 11 Οκτωβρίου και όχι με 6 ή 7ωρο. Χάναμε δηλαδή 1 ή 2 ώρες κάθε μέρα, άρα Μ.Ο 1,5 ώρα κάθε μέρα , δηλ. επί 22 μέρες = 33 ώρες, ήτοι χάναμε 5 διδακτικές ημέρες.
2. Επειδή κάποια βιβλία δεν έρχονταν έγκαιρα και ενώ υπήρχε ο καθηγητής δεν προχωρούσε την ύλη κάνοντας επαναλήψεις, ας προσθέσουμε απώλεια 1 μέρας.
3. Είχαμε το έθιμο των καταλήψεων στα σχολεία σε πλήρη έξαρση τότε. Ακόμη 5 μέρες.
4. Αυτές τις μέρες (πριν το Πάσχα) τα σχολεία πήγαιναν εκδρομές (από 2ήμερες έως 5ήμερες), συν τα προγράμματα τα περιβαλλοντικά, υγείας, και erasmus, άλλες 3 μέρες χαμένες κατά μέσο όρο.
5. Είχαμε (μόνο στα γυμνάσια) τον Μάιο, 5 μέρες θεματική εβδομάδα, επομένως άλλες 5 μέρες χαμένες .
Αν τα αθροίσουμε όλα τα ανωτέρω χάναμε 19 μέρες διδακτικές στα γυμνάσια και 14 μέρες στα λύκεια (δεν έχουν 5 μέρες θεματική) που δεν τις αναπληρώναμε ποτέ!
Αν θα γυρίσουμε στα σχολεία στις 18 Μαΐου, ας δούμε πόσες μέρες θα έχουμε χάσει με κλειστά τα σχολεία.
-Τον Μάρτιο χάσαμε 11 μέρες διδακτικές (εκτός ο εορτασμός 24-25 Μαρτίου)
-Τον Απρίλιο θα χάσουμε 12 μέρες διδακτικές (15μερες Πάσχα)
-Τον Μάιο θα χάσουμε 11 μέρες διδακτικές (μέχρι 18 Μαΐου)
Σύνολο ημερών με κλειστά σχολεία 34.
Ας δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε ένα σοβαρό ποσοστό αυτών των χαμένων ημερών.
ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Αντί να σταματήσουν τα γυμνάσια τα μαθήματα στις 28 Μαΐου (έτσι προβλέπονταν) να σταματήσουν στις 19 Ιουνίου ( και μετά να αρχίσουν οι εξετάσεις). Θα έχουμε κέρδος 16 μέρες! Άρα από τις 34 μέρες, τα γυμνάσια θα αναπληρώσουμε τις 16 μέρες, άρα μας μένουν χωρίς αναπλήρωση 18 μέρες.
Μην φοβάστε, τόσες χάναμε και πριν το 2010! (θυμίζω 19 μέρες). Αλήθεια, τότε …τις αναπληρώναμε; Οχι βέβαια!
ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
Αντί τα λύκεια να κάνουν μάθημα μέχρι τις 21 Μαΐου (τότε σταματούσαν) να σταματήσουν στις 19 Ιουνίου. Θα κερδίσουν 22 μέρες! Άρα από τις 34 μέρες τα λύκεια θα αναπληρώσουν τις 22 μέρες, επομένως μας μένουν χωρίς αναπλήρωση 12 μέρες!
Μην φοβάστε, τόσες χάναμε και πριν το 2010! (θυμίζω 14 μέρες). Αλήθεια, τότε …τις αναπληρώναμε; Οχι βέβαια!
Άρα από τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, προκύπτει ότι έχουμε ακάλυπτες διδακτικές μέρες, όσες και τα σχολικά έτη πριν το 2010!
Συμπερασματικά, όπως σωστά σκέπτεται η υπουργός Παιδείας, θα μειώσουμε ακόμα πιο πολύ τις χαμένες διδακτικές μέρες φέτος με, την παράταση του σχολικού έτους, το 5λεπτο λιγότερο μάθημα, με τη μείωση ύλης και προτείνω και εγώ, με δύο λιγότερα εξεταστέα μαθήματα στην Α και Β Λυκείου, οπότε θα είμαστε σε πιο καλή θέση, από ό,τι τα σχολεία πριν το 2010!
ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Εδώ, με όλο τον σεβασμό, προς τον θεσμό του Υπουργείου Παιδείας, πρέπει να λάβετε και άλλες παραμέτρους. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι π.χ. στο διάστημα 11 Μαρτίου -18 Μαΐου.
-Μήπως κάποια παιδιά δεν χάσανε κανένα «βοηθητικό» μάθημα, μιας και εξακολουθούσαν τα ιδιαίτερα;
-Μήπως τα ιδιωτικά σχολεία ,κάνουν όλες τις μέρες διδασκαλία με κάμερες;
-Μήπως όλα τα φροντιστήρια δεν ανταποκρίθηκαν στην έξτρα διδασκαλία στο σπίτι π.χ. στα χωριά, που πιθανώς οι μαθητές, δεν έχουν υπολογιστή ή ιντερνέτ στα σπίτια τους;
Άρα όλοι οι μαθητές, δεν ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία …εξτρά μάθησης!
Επιπλέον πάρτε υπόψη, ότι όλες οι οικογένειες, έχουν και απολυμένους γονείς, αδέλφια, και γενικά υπάρχει μια αναταραχή οικογενειακή για την οικονομική αβεβαιότητα του αύριο.
Αυτό για μένα δηλ. η ψυχολογική ισορροπία της κάθε οικογένειας -είναι σοβαρότατη παράμετρος – για να μπει ο κάθε μαθητής στον δρόμο των πανελληνίων. Διότι όπως οφείλετε να ξέρετε, η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στις πανελλήνιες!
Νομίζω λοιπόν ότι ο καλύτερος χρόνος για την διεξαγωγή τους, είναι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Και πρέπει να αναγγελθεί από τώρα, διότι προέχει και ο προγραμματισμός και η ψυχολογική ηρεμία κάθε υποψήφιου και της οικογενείας του, με την έγκαιρη ανακοίνωση της ημερομηνίας! Δεν είναι οι πανελλήνιες, άψε –σβήσε τελειώσαμε, θέλει τον έγκαιρο και ακριβή χρόνο διεξαγωγής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass