Μαθησιακές Δυσκολίες

Δημοσίευση: 26 Απρ 2018 15:41

Tα τελευταία χρόνια ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» απασχολεί έντονα την οικογένεια και τη σχολική κοινότητα και αποτέλεσε θέμα συζήτησης και μελέτης, καθώς αγγίζει μεγάλο ποσοστό παιδιών. Θεωρείται όμως αμφίβολο το πόσο γνωστός και κατανοητός είναι ο όρος

στο ευρύ κοινό. Η σύγχυση γύρω από τον όρο «Μαθησιακές Δυσκολίες» θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εν μέρει. Eίναι μία πολύ γενική έννοια, στην οποία εμπεριέχεται μία ομάδα διαταραχών, που αποτελούν απόρροια των δυσλειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες μπορεί να αντικατοπτρίζουν δυσκολίες στον γραπτό και προφορικό λόγο (ανάγνωση και ομιλία), στη μαθηματική σκέψη, καθώς και στην προσοχή, συγκέντρωσηκαι μνήμη. Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει ορισμένες ενδείξεις από τη νηπιακή κιόλας ηλικία. Για παράδειγμα, ο τρόπος που κρατάει και χειρίζεται το μολύβι καθώς ζωγραφίζει ή ο τρόπος γραφής και πολύ συχνά η ανάπτυξη λόγου και ομιλίας είναι κάποια από τα σημάδια, που θα μπορούσαν να κινήσουν υποψίες.
 Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να είναι ενήμεροι επί του θέματος, ώστε να αντιληφθούν τυχόν στοιχεία και να προβούν σε μία έγκαιρη παρέμβαση. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν απουσιάζει η σχετική ενημέρωση από πλευρά τους, κινδυνεύουν σημαντικά να υποπέσουν σε λάθος συμπεράσματα και σενάρια, τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Λόγου χάρη, ένα παιδί το οποίο είναι αρκετά ζωηρό και δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον για τα σχολικά μαθήματα, μπορεί δυστυχώς εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Είναι σημαντικό όμως να διαλευκανθεί, πως η σχολική επίδοση δεν αποτελεί σοβαρή ένδειξη μαθησιακών δυσκολιών, καθώς επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι ο εκπαιδευτικός της τάξης, ο τρόπος διδασκαλίας, οι σχέσεις με τους συμμαθητές, κ.α.
Οποιαδήποτε μορφή μαθησιακής δυσκολίας και να παρουσιάσει ένα παιδί, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με λογική, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Συναισθήματα όπως ο φόβος, το άγχος και η ανησυχία, προτιμότερο είναι να αποφεύγονται, διότι επιβαρύνουν την ψυχολογία του παιδιού και δεν βοηθούν στην πρόοδό του.
Εξάλλου στις μέρες μας, ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες», εξ’ αιτίας της συχνότητάς του, θα ήταν καλό να μην αποτελεί «ταμπού». Με το πέρασμα των χρόνων και με συνεχή μελέτη, έχουν καταρριφθεί αρκετοί μύθοι γύρω από αυτόν οπότε πρόκειται για διαχειρίσιμη κατάσταση που συνήθως έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μαθησιακών δεξιοτήτων του παιδιού. Συγκεκριμένα, αποτελεί παρελθόν η ιδέα που πρέσβευε ότι οι Μαθησιακές Δυσκολίες συνδέονται με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, εφόσον αποδείχθηκε το αντίθετο. Είναι ανάγκη να επισημανθεί ακόμα, ότι οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μία συνθήκη, η οποία ναι μεν διαρκεί για πάντα, αλλά με τη σωστή εκπαίδευση και διαχείριση, είναι δυνατόν να μειώσει αισθητά την επίδρασή της στη ζωή του παιδιού.
Μέσα από διαφορετικές και εξατομικευμένες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, οι μαθησιακές δυσκολίες θα γίνονται λιγότερο αισθητές και αντιληπτές. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να καταφέρουν να αγγίξουν ένα υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Προϋπόθεση πάντοτε η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση. * Βιβή Ζουμπελούλη, ειδική
παιδαγωγός στο Κέντρο Στήριξης
για το Παιδί και την Οικογένεια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass