Η προσφορά της γυναίκας

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:27

 

Από τον Γιάννη Θεούλη επίτιμο δικηγόρο

Οι γυναίκες ανά το παρελθόν δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, επιβαρύνονταν με υποχρεώσεις και αποκλεισμούς. Η ανθρώπινη αξία και η προσωπικότητά τους απαξιώνονταν και δεν αναγνωρίζονταν η δεσπόζουσα θέση τους στην οικογένεια και την κοινωνία. Με την επιταγή του άρθρου 4 του Συντάγματος της Ελλάδας ορίζεται ρητώς ότι «Οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Σήμερα οι γυναίκες έχουν εισβάλλει σ’ όλους τους εργασιακούς χώρους και αποτελούν ένα εργατικό δυναμικό που παράγει θετικό έργο, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οικογενειακών βαρών και στην επίτευξη του εθνικού εισοδήματος. Οι γυναίκες έχουν αθρόα συμμετοχή στην άσκηση των τριών(3) εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής). Η Εθνική Αντιπροσωπεία έχει γυναίκες βουλευτές και Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Η Κυβέρνηση έχει γυναίκες Υπουργούς, αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς. Τα Υπουργεία και οι υπηρεσίες των έχουν κατακλυσθεί από γυναίκες. Στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων και τις δικαστικές υπηρεσίες οι γυναίκες υπερτερούν έναντι των ανδρών. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι στελεχωμένες με γυναίκες. Και στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων το γυναικείο στελεχιακό δυναμικό έχει υπεροχή. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, τράπεζες και επιχειρήσεις οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν το προβάδισμα έναντι των ανδρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης, διαθέτουν ακλόνητη θέληση, μεθοδικότητα, γόνιμο πείσμα και ισχυρή επιμονή στην άσκηση των καθηκόντων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους για την επίτευξη άριστης επίδοσης και θετικού αποτελέσματος. Ο μύθος του ισχυρού φύλου των ανδρών και του ασθενούς φύλου των γυναικών ανετράπη και οι γυναίκες είναι ισοδύναμες, ισάξιες και ισότιμες με τους άνδρες. Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες υπερέχουν έναντι των ανδρών σε επίδοση και προσφορά των υπηρεσιών τους. Αν προστεθεί η θαυμάσια προσφορά της Μάνας στη φροντίδα, την ανατροφή και την παιδαγώγηση των παιδιών τότε η γυναίκα καταξιώνεται και στην αξιολόγηση βγαίνει μπροστά από τον άνδρα και δεν εξασφαλίζει μόνον την ισοτιμία αλλά την πρωτοκαθεδρία. Η γυναίκα μάνα θεωρείται θεμέλιο της οικογένειας και στιβαρός στυλοβάτης της κοινωνίας. Φέρνει στη ζωή το ανθρώπινο πλάσμα με πολλές οδύνες και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω το ανατρέφει, το φροντίζει με τρυφερότητα και αγάπη και με τη μητρική στοργή διαμορφώνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του για να γίνει ένας πολίτης υπεύθυνος και ελεύθερος. Κάθε μάνα εκτός από τις συνεχείς φροντίδες για το παιδί, προστατεύει και υπερασπίζεται αυτό ως πραγματική λιονταρίνα, όταν διαισθανθεί και αντιληφθεί να απειλεί το παιδί της επερχόμενος ορατός κίνδυνος. Η γυναίκα μάνα σ’ όλη της τη ζωή μεταφέρει το βαρύ φορτίο της αγάπης, της φροντίδας και της προστασίας και του πόνου για την τύχη και τη ζωή του παιδιού της.

Γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε τη γυναίκα σ’ ένα βάθρο για να την καμαρώνουμε, να την τιμούμε και να την θαυμάζουμε για την πολλαπλή και μεγάλη προσφορά της. Για το παιδαγωγικό ρόλο της γυναίκας κάποιος μεγάλος συγγραφέας διατύπωσε την εξής αποφθεγματική πρόταση «Για να έχουμε ήρωες, πολιτικούς και φιλόσοφους πρέπει να έχουμε μορφωμένες γυναίκες». Από τις μορφωμένες, ευαίσθητες και δυναμικές γυναίκες ενός λαού κατά κανόνα ξεπηδούν και προβάλουν οι ήρωες, οι εμπνευσμένες και χαρισματικές ηγεσίες με αποτέλεσμα να οικοδομείται η ευνομούμενη πολιτεία και να δημιουργείται η σύγχρονη, ακμάζουσα και ευημερούσα κοινωνία.

Σ’ όλα τα πιο πάνω θα προσθέσω και την ηγεσία, που είναι η γυναίκα, που εμπνέει, καθοδηγεί προστατεύει και διοχετεύει στον άνδρα ενέργεια και δύναμη, για να κάνει τα μεγάλα τολμήματα στον πολιτικό στίβο και να διαπράττει ηρωικά ενεργήματα, που γράφουν ιστορία και επηρεάζουν τα πολιτικά δρώμενα.

Η γυναίκα ως σύζυγος με τη χάρη, τη σύνεση, τη διαίσθηση και τη δική της ματιά συμβάλλει στην ομαλή συμβίωση και στην θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ορθώνονται στην οικογένεια. Η σύζυγος είναι το στήριγμα, το γιατάκι του άνδρα. Νιώθει σιγουριά και ασφάλεια όταν έχει πλάι του τη γυναίκα. Όταν όμως προηγηθεί η φυγή της γυναίκας από τη ζωή, τότε το κενό είναι μεγάλο.

Η έλλειψη της συζύγου διαλύει το σπίτι, αποδιοργανώνει την οικογένεια και αποδεικνύει τη δεσπόζουσα θέση της στην οικογένεια. Λείπει η γλυκειά της λαλιά, η φωτεινή της μορφή και η λαμπερή έκφραση του προσώπου της που εξασφάλιζαν την ηρεμία και τη γαλήνη στη συζυγική συμβίωση. Επέρχονται ακάθεκτα στον άνδρα σύζυγο ο μαρασμός και η κατάθλιψη που υποσκάπτουν την υγεία και επισπεύδουν την έξοδο από τη ζωή του, όταν λείψει η ισχυρή αντίδραση και η πρέπουσα προσαρμογή στην κατάσταση που προέκυψε από το πλήγμα του καταστρεπτικού κεραυνού.

Η φύση φιλοτέχνησε το ωραιότερο τριαντάφυλλο, τη γυναίκα, την οποία μεγάλοι συγγραφείς και μουσουργοί με λογοτεχνικά και μουσικά αριστουργήματα ύμνησαν και αποθέωσαν για την ομορφιά, την σεμνότητα, την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανθρωπιά, τον δυναμισμό και την ανεκτίμητη και πολύτιμη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass