Η εξασθένιση του Κέντρου συνδυάζεται με την ενίσχυση των άκρων

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2017 15:30

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται υποχώρηση των δυνάμεων του Ποταμιού ενώ η νέα κρίση που ξέσπασε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένεται να κοστίσει ακριβά στο συγκεκριμένο κόμμα. Τα νέα δεν είναι καλά για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος το οποίο χρειάζεται ένα μικρό φιλελεύθερης απόκλισης κόμμα σαν το Ποτάμι και ένα αναγεννημένο και εκσυγχρονισμένο, μικρό έστω, ΠΑΣΟΚ.


Χωρίς βάση
Το Ποτάμι δύσκολα θα περάσει το φράγμα του 3% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το έχουν αντιληφθεί οι βουλευτές και στελέχη του τα οποία έχουν αρχίσει να βγαίνουν από την κοίτη του.
Κατά την άποψή μου δυο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ποτάμι. Πρώτον, οι βίαιες κοινωνικές αλλαγές που έφερε η μνημονιακή περίοδος περιόρισαν τη μεσαία τάξη και τα επαγγελματικά στρώματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν, σε άλλες περιόδους, ένα πολιτικό πείραμα με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.
Την έλλειψη ζωτικού χώρου φαίνεται να αντιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Θεοδωράκης γι’ αυτό και προτίμησε να εντάξει το κόμμα του στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφεύγοντας μια καθαρή και ριψοκίνδυνη επιλογή υπέρ της φιλελεύθερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποδεικνύεται όμως ότι ο ελιγμός του δεν έλυσε το βασικό πρόβλημα του Ποταμιού.
Το δεύτερο πρόβλημα του Ποταμιού ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχύσει τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κεντροδεξιάς με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να θεωρούν χαμένη την ψήφο τους στο Ποτάμι εφόσον η ΝΔ του Μητσοτάκη καλύπτει τον προβληματισμό τους.
Η συρρίκνωση του Ποταμιού δεν είναι απαραίτητα καλά νέα για τη ΝΔ γιατί μπορεί να της στερήσει στο μέλλον έναν μικρό αλλά πολύτιμο σύμμαχο.
Νέα κρίση εσωστρέφειας
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφάνισε κάποιες τάσεις μικρής δημοσκοπικής ανάκαμψης αλλά εισέρχεται τώρα σε νέα κρίση εσωστρέφειας από την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γεννηματά απάντησε στην πρόταση νέων και δυναμικών στελεχών που ζήτησαν τη διεξαγωγή συνεδρίου το οποίο θα είναι ανοιχτό στη βάση και ανοιχτό σε άλλες δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού χώρου με διοικητικά «καπελώματα» που παραπέμπουν στις παραδοσιακές μεθόδους του παλιού μεγάλου ΠΑΣΟΚ.
Μόνο που η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι μεγάλη και θα πρέπει να είναι ανοιχτή στη βάση της και ελκυστική για την κοινωνία για να κάνει το μεγάλο άλμα από το 5% - 6% προς το 10% . Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η κρίση εσωστρέφειας που εκδηλώθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα την εξουθενώσει πολιτικά σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορούσε να εισπράξει, υπό προϋποθέσεις, ένα μέρος της μεγάλης φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το Ποτάμι να χάνει δυνάμεις και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να εισέρχεται σε φάση μεγάλης κρίσης επιβάλλεται να ενισχύσει η ΝΔ την κοινωνική και πολιτική δυναμική της για να φθάσει στην αυτοδυναμία χωρίς αυτή να αποκλείει τη μετεκλογική συνεργασία με κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου που θα θέλουν και κυρίως θα μπορούν.
Το χειρότερο είναι ότι η υποχώρηση των δυνάμεων του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνδυάζεται με την ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, δυο κομμάτων που για εντελώς διαφορετικούς λόγους κρατάνε αποστάσεις από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, για να κάνουν ακόμη πιο σύνθετη την πολιτική κατάσταση.Από τον Γιώργο Κύρτσο
* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass