Όλα για την καρέκλα

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2017 15:50

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε ένα πρόγραμμα-μνημόνιο το οποίο προέβλεπε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Φεβρουάριο του 2016. Η καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση έχει ξεπεράσει τον έναν χρόνο με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα οικονομικής και επιχειρηματικής αβεβαιότητας και να εξελίσσεται, με βάση και τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία από το κακό στο χειρότερο.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ

Το κόστος της καθυστέρησης δεν περιορίζεται βέβαια στην επιδείνωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος. Εμφανίζονται σημαντικές δυσλειτουργίες όπως η υποχώρηση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, η απόσυρση καταθέσεων τους πρώτους μήνες του 2017, το ρεκόρ αύξησης της ανεργίας τον Ιανουάριο του 2017, η μεγάλη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης και η νέα αύξηση στις μη εξυπηρετούμενες οφειλές προς τις τράπεζες.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ αντιδρούν στη σκόπιμη καθυστέρηση της κυβέρνησης Τσίπρα σκληραίνοντας τις διαπραγματευτικές τους θέσεις σε αναζήτηση πολιτικής κάλυψης. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε όλες τις προθεσμίες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και από τον κύκλο των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων που ανοίγει στις 15 Μαρτίου με τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία και θα κλείσει με τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Η κυβέρνηση συμβάλλει με τις επιλογές της στην επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και αναλαμβάνει για λογαριασμό μας τεράστιους κινδύνους εφόσον δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο ενός ελληνικού ή ευρωπαϊκού ατυχήματος που θα οδηγήσει στη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο του 2017 εξαιτίας της αδυναμίας εκπλήρωσης των τοκοχρεολυτικών του υποχρεώσεων.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η βασική ερμηνεία των κυβερνητικών επιλογών έχει σχέση με την προσπάθεια διαχείρισης του πολιτικού κόστους. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν μπει σε φάση δημοσκοπικής πτώσης και φοβούνται τις συνέπειες από την ανακοίνωση νέων δύσκολων μέτρων, τα οποία θα περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων.

Δεν ελπίζουν πλέον στην εφαρμογή ενός εναλλακτικού, αριστερού προγράμματος ούτε στην δημοσκοπική και πολιτική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο μέλημά τους είναι η παράταση της παραμονής τους στην εξουσία και της νομής της.

Σχεδόν καθημερινά επιβεβαιώνεται το χαμηλού επιπέδου διαχειριστικό ήθος της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε προσωπική, οικογενειακή βάση για επαφές με τον τραπεζικό όμιλο Ρότσιλντ, στη Γαλλία. Διάφορα στελέχη των ΔΕΚΟ αυξάνουν προκλητικά τους μισθούς τους και τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα σε συνθήκες σκλήρυνσης της λιτότητας για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης πέρασε από το ριζοσπαστικό ως επαναστατικό παρελθόν του στο μοίρασμα φορολογικών διευκολύνσεων - μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης - για το πολιτικό προσωπικό, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τον περιορισμό των προνομίων όπως είναι το αφορολόγητο που ισχύει για τα δυο τρίτα του εισοδήματος των βουλευτών. Μπορεί η κυβέρνηση να προετοιμάζει τη μείωση του αφορολόγητου ακόμα και για πολίτες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα αλλά δεν διανοείται να περιορίσει τα προνόμια που συνήθιζε να καταγγέλλει για να διευκολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του άνοδο.

Είναι τέτοια η απόλαυση της εξουσίας και των προνομίων της από τους βουλευτές, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τέτοιος ο φόβος μπροστά στην προοπτική να επιστρέψουν στη σκληρή πραγματικότητα των απλών πολιτών μέσω μια εκλογικής ήττας ώστε κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσουν για λίγους ακόμα μήνες την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass