Ιστορικά

O βομβαρδισμός της Λάρισας από σμήνος ιταλικών αεροπλάνων (2 - 3 Μαρτίου 1941)

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2017 15:35

«Λάρισα, τρεις φορές ηρωϊκή»,

αναφωνεί Τούρκος βουλευτής

Κι ενώ ακόμη η Λάρισα ζει δραματικές στιγμές από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου (1 Μαρτίου 1941), κι ενώ ακόμη η φρίκη πλανάται στους σωρούς των ερειπίων, κι η γη ταράσσονταν ακόμη από τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις ο άνανδρος και ύπουλος εχθρός εμφανίστηκε πάνω από τη Λάρισα με σκοπό να συμπληρώσει το έργο της καταστροφής που προκάλεσε η μανία της φύσης.

Η καταπληκτική σε ποταπότητα και βαρβαρότητα επίθεση της ιταλικής αεροπορίας εναντίον της κατεστραμμένης από το σεισμό πρωτεύουσας του θεσσαλικού κάμπου μόλις είχε εκδηλωθεί.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Βραδυνή» αναφέρει ότι οι δονήσεις της γης εξακολουθούσαν ακόμη. Το έργο της διάσωσης των θυμάτων διεξάγονταν με μεγάλες δυσχέρειες και με μεγάλο κίνδυνο. Ξαφνικά στη μανία της φύσης προσήλθαν ανέλπιστοι επίκουροι τα ιταλικά αεροπλάνα. Ο Εγκέλαδος είχε μεταβάλλει την Λάρισα σε αληθινή Κόλαση. Και η Κόλαση ζητούσε τους Εωσφόρους της. Τους ζητούσε και τους βρήκε στα πρόσωπα των Ιταλών αεροπόρων. Κι ενώ τα συνεργεία διάσωσης έτειναν χείρα βοηθείας στους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια χτύπησαν την πόλη οι δαίμονες της κόλασης. Οι Ιταλοί υπολόγισαν την ώρα με μεγάλη προσοχή. Πείσθηκαν ότι ήταν εύκολο και ακίνδυνο το εγχείρημα-και πώς να μην ήταν εύκολο και ακίνδυνο, αφού όλοι ήταν αφοσιωμένοι στο έργο της περισυλλογής και της διάσωσης των θυμάτων! Και επέπεσαν, τότε, με λύσσα εναντίον της Λάρισας- εναντίον των άστεγων Λαρισαίων και βομβάρδιζαν την κατεστραμμένη πόλη για μια ολόκληρη ώρα.

Οι Λαρισαίοι βρέθηκαν σε δυσχερή θέση, γιατί τα περισσότερα από τα καταφύγια είχαν καλυφθεί από τα χαλάσματα των οικιών που άφησε πίσω του ο σεισμός της προηγούμενης μέρας. Την τραγικότητα της στιγμής επέτεινε το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς στιγμή που επέρχονταν η εξ ουρανού απειλή, σημειώνονταν νέα σεισμική δόνηση και οι κάτοικοι βρέθηκαν σε νέο δίλημμα: να καταφύγουν στα ολίγα εναπομείναντα υπόγεια ή να παραμείνουν στο ύπαιθρο στο έλεος των αεροπλάνων; Και οι περισσότεροι προτίμησαν να καταφύγουν στα ορύγματα έως ότου ο συναγερμός έλαβε τέλος οπότε σημειώθηκε νέα έξοδος των Λαρισαίων προς τα κοντινά χωριά και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Ευτυχώς, οι εναπομείναντες είχαν την ικανοποίηση να πληροφορηθούν την άμεση τιμωρία των ιπτάμενων δολοφόνων. Πράγματι ενώ την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα με την ώρα της πρώτης επίθεσης, δίνονταν το σύνθημα του συναγερμού στην εμφάνιση εχθρικού σμήνους πέντε αεροπλάνων, επακολούθησε η ανύψωση ελληνικών καταδιωκτικών. Μετά από θεαματικότατους ελιγμούς όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την αερομαχία δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το ένα μετά το άλλο τα εχθρικά αεροπλάνα άρχισαν να καταπίπτουν φλεγόμενα ενώ οι αεροπόροι τους προσπαθούσαν να σωθούν με τα αλεξίπτωτα τους . Για πρώτη φορά οι Λαρισαίοι μετά την τριήμερη συντριβή τους ένοιωσαν τον εαυτό τους ευχαριστημένο και δόξασαν τον θεό.

Ο Ακά Γκιουντσούι, βουλευτής Άγκυρας σε δημοσίευμα του με τον τίτλο «Λάρισα, τρεις φορές ηρωική» γράφει τα εξής: ο ελληνικός λαός έκλαψε ολόψυχα το παρελθόν έτος για την δυστυχία, η οποία έπληξε τους Τούρκους κατά τον σεισμό του Ερζινταζάν στην κεντρική Ανατολή. Σήμερα η καρδιά των Τούρκων κλαίει για όμοια καταστροφή η οποία έπληξε την Ελλάδα στην Λάρισα. Την Λάρισα την τρεις φορές ηρωική. Αυτήν την πόλη η οποία κατατρόπωσε στα Αλβανικά βουνά μια τεράστια Αυτοκρατορία. Την Λάρισα η όποια κατόπιν υπέφερε με θάρρος και καρτερία την συμφορά την οποίαν της προξένησαν τα στοιχεία της φύσης, δηλαδή τον ισχυρότατο σεισμό. Την Λάρισα, την ηρωική αυτή πόλη, η οποία για τρίτη φορά αγωνίστηκε χωρίς όπλα ενάντια στα αεροπλάνα των Ιταλών, μη έχουσα να αντιτάξει σε αυτά παρά το στήθος της και η οποία κατακερμάτισε και τα πέντε ταυτόχρονα. Από καταβολής κόσμου είδε ποτέ κανείς τέτοιο θέαμα! Πόλη εντελώς κατεστραμμένη, με ανθρώπους κάτω από τα ερείπια να αργοπεθαίνουν, ανάμεσα στα ερείπια και παιδιά πληγωμένα, γυναίκες αλλόφρονες, ανθρώπους σε ακινησία και ενεούς! Ο εχθρός επωφελείται. Στέλνει τα αεροπλάνα του για να για να σκοτώσουν με βόμβες αυτούς που πεθαίνουν, τους οποίους η οργή της φύσης δεν είχε αποτελειώσει.

Αν η Ελλάδα βρίσκονταν σε πόλεμο με κάποιον άλλον εχθρό, ο εχθρός αυτός θα έστελνε σμήνη αεροπλάνων στην Λάρισα για να ρίξουν όχι βόμβες, αλλά φάρμακα και γάλατα για τα παιδιά. Πρέπει να ερευνήσει κανείς στα εγκυκλοπαιδικά λεξικά για να βρει το όνομα το οποίο πρέπει να δώσει στον εχθρό ο οποίος έριξε βόμβες σε μισοπεθαμένους ανθρώπους. Λάρισα, τρεις φορές ηρωική με την ματωμένη καρδιά εύχομαι τέλος των συμφορών σου.

Ελληνικέ λαέ ηρώων, ο οποίος κατάφερες εναντίον του πολύ υπέρτερου σε αριθμό εχθρού πλήγμα βαρύ, το οποίο δεν περίμενε , εύχομαι και σε εσένα το τέλος των δοκιμασιών σου. Για καθένα από τα φονευθέντα παιδιά σου εύχομαι χίλιες και μια νίκες ως εκδίκηση του. Με φρίκη η ιστορία θα αναφέρει το έργο των Ιταλών πιλότων[1].

Πηγές

[1]Εφημερίδα, Βραδυνή, Τετάρτη, 5 Μαρτίου 1941, Έτος 17, Αριθμ. Φυλ. 6496

Εφημερίδα Ακρόπολις , Τρίτη, 4 Μαρτίου, Ετος ΙΓ, Περίοδος Β, Αριθ. Φυλ 4546

Από την Κωνσταντινιά Πατσή

 * Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass