Η αναδιάρθρωση του χρέους, η αξιολόγηση και η ποσοτική χαλάρωση

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2016 15:21

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη

Πολύ αργά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανακάλυψε πως η ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Eaning - QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα ώστε να αναπτυχθεί η Οικονομία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2015 από τον Ντράγκι, τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2015 και προβλεπόταν να λήξει τέλη Σεπτεμβρίου 2016, αλλά παρατάθηκε μέχρι τέλους του 2017.

Πριν όμως, να αναφερθούμε στο QE, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε δύο κείμενά μας με τίτλους: «Από την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή στο Υπερταμείο και τον Κόφτη» και «Περί Waiver» («Ε» της 12ης και 14ης Ιουνίου 2016 αντιστοίχως) όπου είχαμε επισημάνει πως, με την άφρονα πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση αυτή, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, απώλεσε τα πλεονεκτήματα που θα επέφερε η Προληπτική Πιστωτική Γραμμή που πρότεινε η Τρόικα, ήδη στην προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα μας, μετά τη λήξη, του 2ου Μνημονίου, να βγει στις αγορές, οπότε θα είχε την ευχέρεια να εκμεταλλευθεί το Waiver, την ποσοτική χαλάρωση και την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνγκερ. Αντ’ αυτού επιχείρησε, με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015 της «δημιουργικής ασάφειας» και τη «θεωρία των παιγνίων» του asset του Αλ. Τσίπρα, του Γ. Βαρουφάκη, να εκβιάσει τους συνομιλητές του στα Eurogroup, όπως αποκαλύπτουν οι εκ τω πρωταγωνιστών των συνομιλιών, Γιούνγκερ και Μοσκοβισί στο Γαλλογερμανικό documentaire του ARTE με τίτλο: «Grece le jour d’ apres» (Ελλάδα, η επόμενη ημέρα), το οποίο προβλήθηκε σε Γαλλία και Γερμανία στις 25 Οκτωβρίου 2015, αλλά και η ομολογία του Ν. Βούτση ότι ο εκβιασμός που επιχειρήθηκε να ασκηθεί βρήκε τους συνομιλητές προετοιμασμένους, ο δε Σόιμπλε πρότεινε να μας επιχορηγήσει με 50 δισ. ευρώ, σε αγαθά, προκειμένου να εφαρμοσθεί το Grexit!

Μετά από αυτό το «κάζο» που υπέστησαν οι αλαφροΐσκιωτοι και ξυλοσχίστες μας, διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις, προκήρυξαν το δημοψήφισμα - εξάμβλωμα της 5ης Ιουλίου 2015, έκλεισαν τις Τράπεζες, καθιέρωσαν τα capital controls και αφού μετέτρεψαν το όχι του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, υπέγραψαν το 3ο και πιο φαρμακερό για το λαό και τη χώρα Μνημόνιο!

Ας δούμε τώρα τι προβλέπει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Πρόκειται, για ένα εργαλείο της ΕΚΤ με το οποίο δημιουργεί, παράγει χρήμα, με την εφαρμογή αγοράς χρεογράφων, όπως κρατικά ομόλογα και έχει ως στόχο την αύξηση της κατανάλωσης του ιδιωτικού τομέα και την ελεγχόμενη αύξηση του πληθωρισμού. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται ρευστότητα στην αγορά κάθε χώρας της ευρωζώνης που εντάσσεται σε αυτό το πρόγραμμα.

Τα ποσά που δημιουργεί το πρόγραμμα - μαμούθ είναι της τάξης των 60 δισ. ευρώ κατά μήνα, το δε ύψος των αγορών χρεογράφων που πραγματοποιεί είναι ευθέως ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της ΕΚΤ και αφορά τίτλους που βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ υπάρχουν επιπλέον κριτήρια για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα (Μνημόνιο), όπως η Ελλάδα. Ειδικά για χώρες που είναι σε πρόγραμμα και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, το πρόγραμμα QE προβλέπει ότι οι αγορές «παγώνουν» κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και συνεχίζουν μόνον αν αυτή κριθεί επιτυχημένη.

Έτσι, εάν η χώρα μας με την κυβέρνηση αυτή, έκλεινε επιτυχώς την 5η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου, θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα QE από τον Ιούλιο του 2015 και σήμερα, αφενός μεν δεν θα είχαμε το 3ο Μνημόνιο, αφετέρου δε η οικονομία της χώρας θα βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη, αποκαθιστώντας πολλές από τις αδικίες που προκάλεσαν τα προηγούμενα δύο Μνημόνια, τόσο σε ευπαθείς ομάδες, όσο και την δεινοπαθούσα μεσαία τάξη.

Το 2014 Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος με τους «λόχους» τους υποσχόταν την με μονομερή ενέργεια, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους (60%) του επαχθούς και επονείδιστου χρέους, το οποίο με το PSI του Μαρτίου και Νοεμβρίου 2012 είχε «κουρευτεί» κατά 126 δισ. ευρώ και με το Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 είχε αποφασισθεί η αναδιάρθρωσή του. Τώρα, οι νυν κυβερνώντες, προσπάθησαν να επιτύχουν την αναδιάρθρωσή του, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Eurogroup, του Μαΐου 2016. Με το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 εξασφάλισαν τη μη ονομαστική μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ από το 2040 έως το 2060 και αυτό το θεωρούν… επιτυχία!

Η Κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται σε περιδίνηση, γιατί, μετά από τόση «βρόμικη δουλειά» που έχει κάνει (την οποία μόνο κατ’ επίφαση «αριστερή» κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει), φαίνεται, ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου του ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε, κάτι που όλοι το ξέραμε, χωρίς να έχουμε απτές αποδείξεις: ότι τον Ιούνιο του 2014 ο Σόιμπλε - όπως του δήλωσε ο ίδιος - αποφάσισε την ανατροπή του Σαμαρά, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις. Και τούτο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την «πρωτιά» στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, προκειμένου να μην κλείσει η 5η αξιόλογη του 2ου Μνημονίου. Τώρα, η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα, φαίνεται ότι άνοιξε την ….. όρεξη του Σόιμπλε να επαναλάβει την ίδια «επιχείρηση»: την προβολή παράλογων απαιτήσεων, προκειμένου να μην κλείσει η αξιολόγηση και έτσι να αναγκασθεί ο Α. Τσίπρας να προσέλθει στις κάλπες. Και το δυστύχημα γι’ αυτόν είναι ότι τώρα έχει απωλέσει τα δύο ερείσματά του, του «Ολαντρέου», (χαρακτηρισμός του Τσίπρα) αλλά και του Ρέντσι.

Επιθύμιο: Με τα ήδη εφαρμοζόμενα επώδυνα μέτρα του 3ου Μνημονίου αλλά και τον ορυμαγδό των άλλων που θα εφαρμοσθούν από την πρωτοχρονιά του 2017, θα κληθούμε να περάσουμε από τα «καυδιανά δίκρανα», μουντζώνοντας τα ακόμη αναρτημένα διαφημιστικά πλαίσια της προεκλογικής περιόδου Ιανουαρίου του ΣΥΡΙΖΑ που μας υποσχόταν ότι:

«Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ»!

* Ο Θρασύβουλος Καβασίδης, είναι επίτιμος δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass