Το άβατο των Εξαρχείων

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2016 15:15

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα σμήναρχο ε.α.

Η περιοχή των Εξαρχείων εδώ και πολλά χρόνια έχει καταστεί σε ένα ιδιότυπο άβατο γκέτο όπου, οι διάφορες συμμορίες και πάσης φύσεως βάνδαλοι και χουλιγκάνοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους κράτος όπου, λειτουργεί με τους δικούς τους άγραφους νόμους και κανόνες χωρίς να δίνουν ποτέ λόγο σε κανέναν και πουθενά.

Είναι, στην κυριολεξία το άβατο ορμητήριό τους όπου, από εκεί ξεκινούν όλες οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί που, κάθε λίγο και λιγάκι επιδίδονται με ιδιαίτερο πάθος, καταστρέφουν και πυρπολούν ότι βρουν μπροστά τους και στο πέρασμά τους, κάνουν χωρίς καμία υπερβολή ότι γουστάρουν και πολλές φορές μάλιστα μπροστά στα μάτια των αμήχανων και ανήμπορων αστυνομικών.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή στο κέντρο των Αθηνών. Η ονομασία της οφείλεται στον εκ Κονίτσης προερχόμενο Βασίλειο Έξαρχο ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα, άνοιξε το πρώτο παντοπωλείο (μπακάλικο) στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Η περιοχή αυτή ήταν γνωστή και ως «Πιθαράδικο», διότι εκεί ήταν η υπαίθρια αγορά πιθαριών.

Η περιοχή αυτή μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό και την μεταφορά της πρωτεύουσας του Κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1835, απετέλεσε προάστιο, στο οποίο στεγάζοντο οι εργατοτεχνίτες που, απασχολούντο με την ανοικοδόμησή της (Αθήνα). Η εγγύτητα των Εξαρχείων τόσο με το Πανεπιστήμιο των Αθηνών όσο και με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απετέλεσε πόλο έλξεως για τη διανομή πολλών ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής όπως ο Βενέζης, ο Γκύζης, ο Λαπαθιώτης, η Βέμπο, η Παξινού, ο Τσαλδάρης κ.ά.

Βέβαια η σημερινή κατάσταση των Εξαρχείων δεν έχει καμία απολύτως ομοιότητα με κάθε προηγούμενη. Τα Εξάρχεια εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν στην κυριολεξία άβατο για τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Στην πραγματικότητα τον πλήρη έλεγχό τους, ασκούν οι παρακρατικές ομάδες των αντιεξουσιαστών και της μαφίας, οι οποίες ερήμην της Ελληνικής Αστυνομίας, αγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία του ελέγχου της περιοχής. Το ότι το Κράτος έχει παντελώς απολέσει κάθε έλεγχο στην περιοχή αποδεικνύεται από τα εξής:

* Παραδοσιακοί κάτοικοι της περιοχής μετακομίζουν σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές και ιστορικά στέκια εστιάσεως και πολιτισμού κλείνουν.

* Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στο υποκατάστημά τους στην οδό Ζαΐμη λόγω ων συνεχών βανδαλισμών που, εδέχετο από τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων και λοιπών συμμοριών.

* Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) διέκοψε όλα τα δρομολόγια που, διέρχονται από την πύλη του Πολυτεχνείου κατά τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Από τις αρχές του 2016 οι Οδικές Συγκοινωνίες έχουν χάσει από εμπρησμούς οκτώ τρόλεϊ και ένα λεωφορείο.

* Το 35ο Δημοτικό Σχολείο από εξαθέσιο πρόκειται να γίνει τετραθέσιο, γιατί οι μαθητές σταδιακά το εγκαταλείπουν.

* Τέλος το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής αυτής μεταφέρθηκε ήδη σε άλλο, πιο ασφαλέστερο μέρος και αυτό τα λέει όλα.

Το ερώτημα λοιπόν που, απασχολεί πιστεύω σήμερα κάθε Έλληνα πολίτη από εκείνους που, αγαπούν πραγματικά την Πατρίδα μας και νοιάζονται για την εικόνα του Κράτους είναι, εάν υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να γίνει εφικτή η εξάλειψη του τριτοκοσμικού αυτού φαινομένου και η αποκατάσταση της εννόμου τάξεως στην άλλοτε όμορφη αυτή συνοικία; Κατά τη γνώμη μου όχι. Και εξηγούμαι γιατί. Το αυτόνομο κρατίδιο των Εξαρχείων δεν αποτελεί προϊόν, παρθενογέννεσης αλλά είναι, απόρροια της εσφαλμένης πολιτικής όλων συλλήβδην των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, οι οποίες δυστυχώς έχουν παρερμηνεύσει την έννοια της Δημοκρατίας. Η νοοτροπία αυτή έχει διαποτίσει ένα μεγάλο μέρος όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της δημόσιας ζωής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, αποδίδουν τη δημιουργηθείσα κατάσταση στην ολιγωρία της Αστυνομίας. Λησμονούν προφανώς ότι η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) δεν αποτελεί έναν ανεξάρτητο και αντεξούσιο κρατικό όργανο, αλλά έναν φορέα ο οποίος, δρα και ενεργεί κατ’ εντολή της εκάστοτε Κυβέρνησης. Τι να κάνει λοιπόν η ΕΛΑΣ όταν η πολιτική ηγεσία χαϊδεύει τους παραβάτες των νόμων. Και αυτούς που, εκείνη συλλαμβάνει τη μια ημέρα και τους βρίσκει απέναντί της την επομένη;

Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν, να λυθεί το πρόβλημα των Εξαρχείων όταν ο εκπρόσωπος τύπου του Κυβερνώντος κόμματος δηλώνει δημοσίως ότι: «Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία κανονικοποίησης των καταλήψεων στέγης» που, σημαίνει πως κάθε άστεγος θα μπορεί να καταλαμβάνει οποιοδήποτε ακατοίκητο δημόσιο κτίριο, χωρίς να παρανομεί. Πιστεύει κανείς ότι, η ΕΛΑΣ μπορεί να επιβάλλει την τάξη όταν, ο ίδιος ο εκπρόσωπος, μετά τη σύλληψη γνωστών κακοποιών δηλώνει «Ή δείχνουμε αλληλεγγύη στους συντρόφους ακόμα κι’ όταν παρανομούν ή απλά ζητάμε δίκαιη δίκη» που, στα απλά ελληνικά σημαίνει ή δεν τους παραπέμπουμε σε δίκη ή τους παραπέμπουμε και «Ως λαϊκούς αγωνιστές» τους αθωώνουμε.

Αν λοιπόν κάποιος πιστεύει ότι με το πνεύμα με το οποίο εμβολιάζεται καθημερινά η ελληνική κοινωνία, μπορεί να αντιστραφεί το καθεστώς των Εξαρχείων και να επανενταχθεί υπό τη δικαιοδοσία του Κράτους, ας μας το αποδείξει έμπρακτα. Ο γράφων πάντως παραμένει απαισιόδοξος. Μακάρι να διαψευσθώ. Ειλικρινά το εύχομαι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass