Η κοινωνική διάλυση εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας

Δημοσίευση: 13 Νοε 2016 15:32

* Από τον Γιώργο Κύρτσο

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάκαμψη και στη συνέχεια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η κοινωνική διάλυση που έφεραν η χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου και η λάθος διαχείριση των μνημονίων.

Η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα εντελώς διαφορετική απ' ό,τι ήταν το 2008, οπότε ξέσπασε η κρίση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρόσθετα εμπόδια στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2017 θα υπάρξει ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας 2,5%-3%, όπως ήταν η πρόγνωση στα τέλη του 2014 για το 2015. Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι θετικές προγνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017, είναι τόσο μεγάλη η ζημιά που έχει γίνει στην ελληνική κοινωνία ώστε είναι πολύ δύσκολο να περάσουν τα θετικά αποτελέσματα της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης σε εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Τρεις αλλαγές

Τα τελευταία οκτώ χρόνια περισσότεροι από 450.000 νέοι -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καλή εκπαίδευση και επαγγελματικό δυναμισμό- έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν σε χώρες του εξωτερικού σε αναζήτηση απασχόλησης με αξιοπρεπείς όρους. Η ελληνική κοινωνία στερήθηκε το πιο δυναμικό κομμάτι της σε μία περίοδο κατά την οποία το χρειάζεται για να οργανώσει την οικονομική επανεκκίνηση.

Η λαθεμένη εφαρμογή των μνημονίων μετέτρεψε τα αλλεπάλληλα προγράμματα «διάσωσης« σε μία ατελείωτη τιμωρία του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Χάθηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι περισσότερες μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα τα «κόκκινα» δάνεια να ξεπερνούν το 60% του συνόλου. Αυτή η καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού και των ανθρώπων που στήριξαν την ελληνική οικονομία δεν αναιρείται μέσα από την ενδεχόμενη βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών. Έχει επέλθει η μαζική επαγγελματική και οικονομική περιθωριοποίηση ενός εξαιρετικά δυναμικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί έχει σχέση με τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Η έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής και η συνέχιση της μικροπολιτικής διαχείρισης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος ανεξάρτητα από τους περιορισμούς του μνημονίου προκάλεσε την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Με 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, μόλις 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενους και την πατρίδα μας να έχει ένα από τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα στην Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησής του από τον συρρικνωμένο και εξαιρετικά προβληματικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Ζημιά σε βάθος χρόνου

Η οικονομία έχει πέσει πολύ χαμηλά, εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να μετατρέψει την προγραμματισμένη για το 2015-2016 οικονομική ανάπτυξη σε μία ακόμη διετία ύφεσης. Είναι λοιπόν πιθανό να βελτιωθούν οι βασικοί οικονομικοί δείκτες και να υπάρξει τα επόμενα χρόνια κάποια άνοδος από τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα. Εάν μάλιστα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις και σχηματιστεί το 2017 ή το 2018 κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, οι οικονομικοί δείκτες θα πάνε πολύ καλύτερα. Όπως όμως δείχνουν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, είναι άλλο πράγμα η πορεία των οικονομικών δεικτών και άλλο το τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία και πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητα των περισσότερων συμπολιτών μας.

Είναι τέτοια η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία, με το δυναμικότερο τμήμα της νεολαίας να έχει φύγει στο εξωτερικό, αυτούς που κράτησαν χρόνια τώρα τον ιδιωτικό τομέα σε υψηλό επίπεδο να έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο και τον αριθμό των συνταξιούχων να έχει αυξηθεί πολύ πέρα από τις δυνατότητες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει η όποια βελτίωση των οικονομικών δεικτών στην κοινωνία και στους πολίτες.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass