ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2024 17:11
* Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, ενωμένοι, οι Θεσσαλοί για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο. Στη σύσκεψη που συγκαλεί τη Δευτέρα θα υπάρξει παρουσιο-απουσιο…λόγιο. Κάνεις δε θα δικαιούται από την Τρίτη να λέει … δεν ήξερα… δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω. * Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, ενωμένοι, οι Θεσσαλοί για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο. Στη σύσκεψη που συγκαλεί τη Δευτέρα θα υπάρξει παρουσιο-απουσιο…λόγιο. Κάνεις δε θα δικαιούται από την Τρίτη να λέει … δεν ήξερα… δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω.

Μέσα ζεστά
* ΟΣΟ συνεχίζουν να κοιμούνται οι Λαρισαίοι τα βράδια σκεπασμένοι μόνο με σεντόνι, ε τότε ο καλοκαιρινός -για την εποχή- καιρός αντέχει ακόμη. Είναι και τα σπίτια που μένουν ακόμη ζεστά μέσα και τα βράδια.

Κι έτσι έχει και νόημα το 78η Αυγούστου, που έφτασε αισίως να δείχνει το ημερολόγιο.
Ζ.

«Παραδεισένιες»
* ΑΠΟ τη Βαρβάκειο ως ρεπόρτερ, τώρα στην κεντρική αγορά των Βρυξελλών, ως ευρωβουλευτής ο Γιώργος Αυτιάς, το χούι δεν κόβεται. Ούτε και η διάθεση υποστήριξης της κυβέρνησης μειώνεται.
Έτσι, λοιπόν, σε βίντεο που τράβηξε και προβλήθηκε, στον «Σκάι» φυσικά, αναφέρει: «Εδώ στην κεντρική αγορά των Βρυξελλών βρήκαμε λάδι Μεσσαρά 750 γραμμάρια με τιμή 15 ευρώ και λάδι Καλαμάτας επίσης 15 ευρώ, όσον αφορά τις ελιές, 20 ευρώ το κιλό... Όσον αφορά τα θαλασσινά, οι τιμές είναι, επίσης, απίστευτα υψηλές: το χταπόδι 32.90 ευρώ, τα μπαρμπούνια 54,64, η τσιπούρα και τα φαγκριά 49,80 και το φιλέτο του μπαρμπουνιού 74,85 ευρώ. Συγκριτικά με το Βέλγιο, οι τιμές στην Ελλάδα φαίνονται «παραδεισένιες», καθώς το χταπόδι έχει 23,90 ευρώ το κιλό, τα μπαρμπούνια 32, η τσιπούρα 8,90 και το λαβράκι 8,50 ευρώ». (Για τους μισθούς των Βέλγων δεν είπε κάτι. Ούτε φέτα είδε, που μπορεί και να είναι φθηνότερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα).
Ζ.
Των Βολιωτών
* ΓΕΛΟΥΣΕ ο Ρίζος Μαρούδας με το χθεσινό σχόλιο και τη φωτογραφία του πανό, απ’ όπου έλειπε ένα «Ν». Μπορεί να ήταν πίσω του κι ο ίδιος, όμως ήταν πανό της Ομοσπονδίας Μαγνησίας, το έγραφε. Κι είναι κάπως ικανοποιημένος αυτήν την περίοδο ο πρόεδρος των αγροτών, γιατί είναι μεν μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο οι αγώνες της Αγιάς δικαιώθηκαν, «αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να αλλάξει την προηγούμενη απόφαση και να αποζημιώσει, έστω εν μέρει», εξέλιξη που δείχνει καθαρά τον δρόμο.
Ζ.

Είχε τσαγανό
* «ΗΤΑΝ μια γυναίκα πολιτικός με τσαγανό. Αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε...». Είναι ο Λαρισαίος καθηγητής Κώστας Μαλίζος που αναφέρεται στη Βάσω Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, η οποία πέθανε στα 80 της. Διηγούμενος μια ιστορία προ εικοσιπενταετίας: Ήταν, λοιπόν, λέει στα 1999, με κυβέρνηση Σημίτη, που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρέμενε ανεξήγητα κλειστό παρότι απολύτως έτοιμο. Και παρότι η Λάρισα είχε υφυπουργό Υγείας τον Ν. Φαρμάκη. Πολλοί αντιδρούσαν και προσπαθούσαν να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Ο αείμνηστος πρόεδρος των αγροτών Γιάννης Πατάκης προειδοποιούσε ότι θα βγάλουν τα τρακτέρ έξω απ’ το νοσοκομείο, ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης τα απορριμματοφόρα.
***
* Η τετράδα των καθηγητών τότε, ο πρύτανης Παντελής Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Νικ. Σταθάκης, ο Κ. Μαλίζος της Ορθοπαιδικής κι ο Αντ. Καραβέλης της Νευροχειρουργικής περιδιάβαιναν τα κυβερνητικά γραφεία πιέζοντας. Αξιοποιώντας τον πάντοτε ενδιαφερόμενο για τη Λάρισα Λάκη Λαζόπουλο και τις διασυνδέσεις του, ήρθαν σε επαφή με τη Λούκα Κατσέλη, η οποία τους βοήθησε να συναντήσουν τον σύζυγό της, Γεράσιμο Αρσένη, υπουργό Παιδείας τότε. Το συζήτησαν μαζί του, τους άκουσε κι εκείνος μετέφερε το θέμα στον πρωθυπουργό, με τον οποίο ως γνωστόν ήταν αντίπαλοι τρία χρόνια πριν στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ.
***
* Ο Κ. Σημίτης κατάλαβε. Κι ανέθεσε στην πρώτη τη τάξει υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, να επιληφθεί του θέματος. Εκείνη, επίσης, κατάλαβε, το πήρε σοβαρά και συγκάλεσε μεγάλη σύσκεψη, ήταν καλοκαίρι του ‘99. Και στις 29 Σεπτεμβρίου το Πανεπιστημιακό άνοιξε, ξεκινώντας τη λαμπρή πορεία του και προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον κόσμο. «Η Βάσω Παπανδρέου ήταν που έβαλε τάξη στα ασυμμάζευτα...», αναγνωρίζει ο Κ. Μαλίζος.
Ζ.

Στροφή καρέκλας
* ΜΕ μια ειλικρίνεια περιέγραφαν τα συμβαίνοντα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μπέρδεψα τα παγουρίνο το πρωί κι έτσι ο μικρός θα πιεί σήμερα φρέντο στο διάλειμμα.
***
* - ΑΦΕΝΤΙΚΟ έχω ένα πρόβλημα και δεν μπορώ να κάτσω άλλο στη δουλειά.
- Τι πρόβλημα;
- Δεν μπορώ να κάτσω άλλο στη δουλειά.
***
* - ΠΗΡΑΜΕ ηλεκτρικό αμαξίδιο στον παππού και κάθε φορά που περνάει ωραία κοπέλα στη γειτονιά γυρίζει σαν τις καρέκλες στο Voice.
Ζ.
«Εμείς», χαμογελαστοί
* ΧΑΜΟΓΕΛΟ και ενότητα ήταν τα δύο στοιχεία που κυριάρχησαν στην εκδήλωση του Σωκράτη Φάμελλου στη Λάρισα. Δυο λέξεις που τις επανέλαβε πλειστάκις στην ομιλία του. Χαμόγελα και στο ακροατήριο, είχαν πολύ καιρό οι Συριζαίοι να δουν τόσο κόσμο κοντά στο κόμμα τους. «Με την παρουσία σας μου αφαιρέσατε πολλά κομμάτια της ομιλίας που σχεδίαζα, αυτό που βλέπω δεν είναι εικόνα κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία...».
***
* ΣΤΗ Λάρισα, ο ομιλητής ανακοίνωσε πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση ότι είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί στον Στ. Κασσελάκη, μια φορά μόνο είπε για τον προηγούμενο πρόεδρο και κάνα δυο ακόμα μίλησε, παρεμπιπτόντως, για προβλήματα που παρέπεμπαν εμμέσως στον τρόπο που πολιτεύτηκε εκείνος. Τόνισε ξεκάθαρα πως «είναι τιμή μου που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», προκαλώντας έντονο χειροκρότημα. «Δεν είμαι μοναχικός, είμαστε εμείς, έρχομαι μαζί με τις αποσκευές μου, την επιστήμη και τη δράση μου στο ΤΕΕ, μα και στην Αυτοδιοίκηση...».
***
* Ο Σ. Φάμελλος έλεγε συνέχεια για το «εμείς», για την Αριστερά και τα οράματά της, «εμείς είμαστε για να χτίζουμε, όχι να καταστρέφουμε και να μεμψιμοιρούμε». Αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «που έχουν πάει σε κάποιο συρτάρι», στις επεξεργασίες του για την ακρίβεια, το περιβάλλον, τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μίλησε για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την αποκέντρωση των εξουσιών, την αναγκαιότητα αξιοποίησης της επιστήμης, για τη Δημοκρατία, «που δεν είναι μόνο το κράτος δικαίου, είναι και το δικαίωμα στην εργασία, το να έχεις γιατρό, σχολείο, στέγη...», επικεντρώθηκε στην πολιτική και σε πολιτικές, κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ο πραγματικός αντίπαλος είναι έξω από το κόμμα μας...».
***
* ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ και στους απόντες, «σε όσους απογοητεύτηκαν, αποστρατεύτηκαν, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, το καταστροφικό τελευταίο διάστημα...». Αποκαλύπτοντας ότι από την εποχή της νιότης του, όταν εντάχθηκε πιτσιρικάς στην Αριστερά πριν 45 χρόνια, τον ενέπνεε το τραγούδι «Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς...». (Ο ποιητής Μαγιακόφσκι κι ο συνθέτης Μικρούτσικος).
Ζ.

Τα τότε φαρμακεία
* Αγαπητέ Ζ.
Γνωρίζεις ότι είμαι τακτικός και φανατικός αναγνώστης σου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στις στήλες σου αναπαράγεις πολλές φορές την εκπληκτική δουλειά που κάνει ο συνάδελφος φωτοθηκάριος Γιώργος Γραβάνης, αναδιφώντας τις παλιές εφημερίδες της Λάρισας στα 140 χρόνια που κυκλοφορούν, δίνοντας έτσι μια εικόνα της εμπορικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης μας. (Γλιτώνεις, όμως, από τον εμβριθή ιστοριοδίφη της πόλης; Δε γλιτώνεις...).
***
* ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ, λοιπόν, ο Νικ. Παπαθεοδώρου: Στο σημερινό φύλλο σχολιάζεις σε ένα σημείο ότι τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία (τότε, το 1933) Αν. Βάη και Β. Χρ. Κυλικά λειτουργούν ακόμη. Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω τα εξής:
Το φαρμακείο του Αναστασίου Βάη βρισκόταν στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Ολύμπου, απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο. Το υπάρχον σήμερα φαρμακείο Βάη στη γωνία των οδών Ασκληπιού και Κούμα δεν έχει κάποια σχέση με το αναφερόμενο στην αναγραφόμενη είδηση.
Επίσης, το φαρμακείο του Βασιλείου Χρήστου Κυλικά βρισκόταν στη γωνία Κύπρου και 28ης Οκτωβρίου (Κοραή τότε) και από τον σεισμό του 1941 καταστράφηκε και ο ιδιοκτήτης του μετακόμισε στην Αθήνα. Το υπάρχον φαρμακείο Κυλικά στη γωνία των οδών Κύπρου και Ασκληπιού ανήκε στον Βασίλειο Στεφάνου Κυλικά και εξακολουθεί να λειτουργεί από τον γιο και την εγγονή του παλιού ιδιοκτήτη, χωρίς να έχει σχέση με το αναφερόμενο στην παλιά είδηση φαρμακείο. (Ευχαριστώ πολύ για την καθημερινή ενημέρωση που μας προσφέρεις με έναν ευχάριστο και ευρηματικό τρόπο, καταλήγει ο ευγενέστατος γιατρός).

Για την Αντίσταση
* ΜΕ τον καλύτερο τρόπο τιμά την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη Γερμανική Κατοχή το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, φιλοξενώντας στην πόλη την πανελλήνια συνάντηση των αντίστοιχων φορέων. Εκπρόσωποι μουσείων Εθν. Αντίστασης από όλες τις περιφέρειες της χώρας, ιστορικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, θα μοιραστούν «μια ιστορία για την απελευθέρωση της πόλης τους» ο καθένας, σήμερα Σάββατο πρωί και απόγευμα και αύριο Κυριακή πρωί, στο «Χατζηγιάννειο». Για να μαθαίνουν οι νεότεροι...
Ζ.

Ανένδοτοι
* ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ διευθύντριας Γυμνασίου της Λάρισας χθες, επειδή αρνήθηκε να προχωρήσει σε αξιολόγηση των συναδέλφων της καθηγητών. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν σθεναρά, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο που θεσμοθέτησε. Μπορεί στη ΔΑΚΕ να θεωρούν ότι το μέτρο τους στοίχισε και μάλιστα πολύ, σ’ αυτό αποδίδουν και το ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο των παρατάξεων Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα αυτό να κατακτήσει την προεδρία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ξανά μετά από 100 χρόνια, όμως στο Υπουργείο είναι ανένδοτοι.
Κι έτσι μερικές δεκάδες διευθυντών σχολείων έχουν καθαιρεθεί ανά την επικράτεια. Βέβαια, οι περισσότεροι διευθυντές, που ορίστηκαν πριν έναν χρόνο, είναι Νεοδημοκράτες, αρκετοί Πασοκτζήδες και κάποιοι λίγοι Συριζαίοι, οπότε στη μεγάλη τους πλειοψηφία προχωρούν στην αξιολόγηση.
***
* ΣΤΗ Λάρισα υπογράφηκε, από τον αναπλ. διευθυντή Δευτεροβάθμιας, Νικ. Ζέρβα, η πρώτη απόφαση καθαίρεσης. Αν δεν το έπραττε, προφανώς θα καθαιρούσαν εκείνον. Κοινοποιήθηκε, λοιπόν, στη διευθύντρια η πρόωρη λήξη της θητείας της, καθώς και ότι «αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους εκπαίδευσης για τα επόμενα 8 έτη».
Ζ.

Προβλέψεις
* ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σάββας έκανε «ταμείο» σε παρέα συντρόφων. Παρασκευή απόγευμα πριν τις εκλογές στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών πρόβλεψε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κέρδιζε τη μάχη με ποσοστό 58-60% έναντι 40-42% του Χάρη Δούκα και η αποχή θα έφθανε στο 25%. Τα τελικά αποτελέσματα δικαίωσαν πλήρως τις πάντα μετρημένες προβλέψεις του, όπως άλλωστε και την πρόβλεψή του ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε στον δεύτερο γύρο και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, που στον πρώτο γύρο έδωσε την πρωτιά στον αυτοδιοικητικό Χάρη Δούκα.
Στην πρόβλεψη που διαπιστώθηκε κάποια απόκλιση ήταν η διαφορά στον δεύτερο γύρο, κινήθηκε σε λίγες δεκάδες ψήφους, όταν η πρόβλεψη του έμπειρου κομματικού στελέχους αφορούσε ασφαλώς μεγαλύτερη διαφορά.

Πήρε κιλά
* ΟΙ ορεξάτες Λαρισαίες σε νέες περιπέτειες.
- Υγιής σχέση είναι εκείνη όπου και οι δύο παχαίνουν συγχρόνως.
***
* - ΠΗΡΕ κιλά λέει η άλλη και δε χωράει στα περσινά της. Τι να πούμε κι εμείς που κάθε μεσημέρι δε χωράμε στα φετινά μας...
***
* - ΤΟ χωριάτικο ψωμί, η χωριάτικη σαλάτα και το χωριάτικο λουκάνικο είναι όλα από το ίδιο χωριό;
Ζ.

EJARXOS.jpg

* ΝΑΙ, Βασίλειος Έξαρχος… ΠΑΣΟΚ και με τη βούλα.
Ζ.

 

FAMELLOS.jpg

* ΠΕΡΑΣΕ και χαιρέτισε όλους τους παρόντες που τον τίμησαν στην ομιλία του στο «Κλίμαξ» ο Σωκράτης Φάμελλος. Ιδιαιτέρως, όμως, τους αυτοδιοικητικούς, ως πρώην συνάδελφός τους στον Δήμο Θέρμης της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, είχε συνεργαστεί μαζί τους και ως υπουργός.
Ζ.

 

KALOGIANNHS.jpg

* ΓΙΑ να τα πούμε τα πράγματα καθαρά: ο ισολογισμός ήταν ζημιογόνος γιατί το κράτος δεν κάλυψε τις ζημιές από τις πλημμύρες και η αυτοδιοίκηση κλήθηκε να πληρώσει το μάρμαρο. Για να εξηγούμαστε…

 

KOYRET_PAPASTERG.jpg

* ΤΑ λένε και γελούν περιφερειάρχης και υπουργός. Δεν υπολογίζουν ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass