ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2024 17:11
* ΩΣ οικοδεσπότης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημόκρ. Κωνσταντάκος, με τη συνδρομή του αρχαιολόγου Γιώργου Τουφεξή, ξενάγησε στο Αρχαίο Θέατρο τον φιλοξενούμενο Τούρκο στρατηγό Τοκέλ Μετίν. (Ένας άλλος Μετίν, ο Τουμέρ, είχε διαπρέψει στην ΑΕΛ προ δεκαπενταετίας, παικταράς επιθετικός χαφ). Ζ. * ΩΣ οικοδεσπότης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημόκρ. Κωνσταντάκος, με τη συνδρομή του αρχαιολόγου Γιώργου Τουφεξή, ξενάγησε στο Αρχαίο Θέατρο τον φιλοξενούμενο Τούρκο στρατηγό Τοκέλ Μετίν. (Ένας άλλος Μετίν, ο Τουμέρ, είχε διαπρέψει στην ΑΕΛ προ δεκαπενταετίας, παικταράς επιθετικός χαφ). Ζ.

Νέα εποχή
* ΚΑΘΩΣ συνεχίζεται ο βροχερός καιρός, ο Λαρισαίος απευθύνει το διάγγελμά του.
- Φθινοπωράκηδες και Φθινοπωράκισσες…

* * *
* ΕΝΩ άρχισαν κι οι κλασικές μετρήσεις.
- Απομένουν περίπου 100 μέρες για τα Χριστούγεννα…
- Α και σχεδόν 250 για το καλοκαίρι. (Ενώ άρχισαν να καταστρώνονται τα σχέδια για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που πέφτει Δευτέρα. Τετραήμερο αργίας στα σχολεία, με τη Γιορτή την Παρασκευή).
* * *
* - ΠΩΣ πάει η πρώτη μέρα στη δουλειά μετά την άδεια;
- Τέλεια… Έχουν περάσει 10.800 δευτερόλεπτα και έχω αλλά 21.600 μέχρι να σχολάσω.
Ζ.
Συσπειρώνει
* - Η μόνη περίπτωση να συσπειρωθεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να βάλει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Να συσπειρωθεί εναντίον του…
Αυτή ήταν η διαπίστωση Λαρισαίου χθες στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Θ’ ανέβουν οι τόνοι, θα σφίξουν τα πράγματα, θα ζωηρέψει η κατάσταση. Μέχρι και αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς θα επιστρέψουν…
Ζ.
Πρώτος, αλλά…
* ΚΙ ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ν. Ανδρουλάκη πρωτιά μεταξύ των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, στον α’ γύρο των εσωκομματικών τουλάχιστον, καθότι στον β’ δεν είναι και τόσο ευοίωνα τα αποτελέσματα για εκείνον, ο Λαρισαίος παλιός πασοκτζής δεν έδινε πολλές ελπίδες στον νυν πρόεδρο.
- Λέτε για δημοσκοπήσεις… Σε καμία ο Ν. Ανδρουλάκης δε φαίνεται να ξεπερνά το 26%. Μα μπορεί να παραμένεις πρόεδρος σε ένα κόμμα, όπου δεν σε εγκρίνουν οι 3 στους 4, προτιμώντας κάποιον άλλον;
- Και ως πρώτος να πάει στον β’ γύρο, συμπλήρωνε σύντροφός του, αν δεν έχει μεγάλη διαφορά απ’ τον δεύτερο, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, τότε εκεί θα χάσει τελικά. Πόσοι θα επιστρέψουν από όλους εκείνους που θα τον έχουν απορρίψει μία εβδομάδα μόλις πριν...
Ζ.
Κερασμένα
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ξανά, όπως και προ καιρού, τα «δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία». Α πολύ ωραία, κερνάει η Ε.Ε., πληρώνοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στην αρχή τουλάχιστον. Μετά προστέθηκε από τον αρμόδιο υπουργό και η διευκρίνιση: «Δωρεάν χειρουργεία και σε ιδιωτικά νοσοκομεία».  Άντε… Φυσικά και θα εισπράξουν κανονικά οι επιχειρήσεις, κι αυτά κερασμένα. (Μήπως, όμως, αυτό ήταν και ο κύριος στόχος;).
Ζ.
Για γέλια…
* ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ, εποχή για γυμναστική, τουλάχιστον ως σκέψη, οπότε αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες οι νεαροί Λαρισαίοι.
* - Πάντως, είδα μεγάλη αλλαγή στον εαυτό μου με το τρέξιμο. Να, τώρα πια κουτσαίνω.
* * *
* - ΔΙΑΒΑΣΑ πως έρευνες έχουν δείξει ότι 2’ γέλιου προσφέρουν τόση ευεξία όσο και 20’ τρέξιμο. Κάθομαι, λοιπόν, κι εγώ στο πάρκο και γελάω μ’ αυτούς που τρέχουν.
* * *
* - ΕΙΔΕΣ; Με τόση γυμναστική έγινε ντουλάπα…
- Μπα, με τόσο ύψος που έχει μάλλον σε παπουτσοθήκη φέρνει.
* * *
* - ΤΑ γυμναστήρια στη Λάρισα είναι άδεια. Γιατί δεν έχουν πιλάτες.
Ζ.
Η πρόεδρος
* ΕΧΕΙ κατακτήσει την εκτίμηση των συναδέλφων της καθήμενη στο υψηλότερο έδρανο του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας η πρόεδρος Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου. Και εκείνων της αντιπολίτευσης, καθώς συμπεριφέρεται απολύτως δημοκρατικά, δίνει τον λόγο σε όλους, χωρίς να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Η γιατρός θεραπεύει τις ατέλειες ή τις όποιες παρεκτροπές με τρόπο αποδεκτό. Η επιλογή της από την παράταξη της πλειοψηφίας και τον Θαν. Μαμάκο αποδείχθηκε «λίρα εκατό».
Ζ.
Υπερβολές;
* ΚΑΙ είπε ο ταξιδιάρης Λαρισαίος φίλαθλος: Έχεις διαβάσει ότι το ποδόσφαιρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα με την οποία μπορείς να συνδεθείς με ανθρώπους σε όλη τη γη και πιστεύεις ότι είναι μια όμορφη, αλλά υπερβολική δήλωση, μέχρι που μπαίνεις τυχαία σε καφενείο σε ένα χωριό στον Νότο της Τανζανίας και βλέπεις παρέα με τους ντόπιους το Λέτσε-Κάλιαρι. (Διάβαζε το El Sombrero.gr, που έχει ως μότο του πως «Το ποδόσφαιρο είναι αλληλένδετο με την κοινωνία. Μπορεί να την επηρεάσει, να την αλλάξει, μπορεί, όμως, και να χρησιμοποιηθεί»).
Ζ.
…και για κλάματα
* ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ, εποχή των γάμων, και σχολίαζαν στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Ο άλλος, βρε σεις, κορνάρει που παντρεύεται και δεν πάει κανείς να τον σώσει…
* * *
* - ΓΝΩΡΙΣΑ ένα ζευγάρι, είκοσι χρόνια παντρεμένοι. Αυτόν τον λένε «Πήγαινε λίγο πιο κει» κι εκείνη «Σταμάτα λίγο να μιλάς».
* * *
* - ΤΟ μυστικό για έναν υπέροχο γάμο είναι να είσαι καλεσμένος.
* * *
* - ΟΤΑΝ μπαίνουν τρίτοι στη μέση, χαλάνε οι σχέσεις ρε φίλε…
- Έλα, τι έγινε;
- Το έμαθε ο άντρας της.
Ζ.
Επέκταση
* ΚΑΙ να που η Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου θα γίνει, λέει, ο μεγαλύτερος σε μήκος δρόμος της Λάρισας. Με την πρόταση φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής και της μάξι αντιπολίτευσης. Σήμερα η λεωφόρος ξεκινάει από τη γέφυρα της Ν. Σμύρνης και καταλήγει μέσω ακατοίκητης ζώνης στην οδό Κοζάνης, στο ύψος του γηπέδου Αλκαζάρ. Τώρα σχεδιάζεται να επεκταθεί η ίδια ονομασία και στην οδό Σανδράκη μέχρι τη ΔΕΥΑΛ, αλλά και παραπέρα στη Διαγώνιο που φτάνει στη Γεωργική Σχολή.
* * *
* ΚΑΠΟΙΟΙ λένε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει με το ίδιο όνομα και στην ανώνυμη σήμερα Περιφερειακή Οδό Τρικάλων, ώστε να κουμπώσει η Ανδρέα Παπανδρέου με τη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, την Παλιά Εθνική Οδό δηλαδή. Αν και κάποιος έριξε την ιδέα να ονομαστεί αυτό το τελευταίο τμήμα, η περιφερειακή, Λεωφόρος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και να περικυκλωθεί έτσι το πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας από τους τρεις ηγέτες της Μεταπολίτευσης.
Ζ.
Εναλλαγές
* «ΕΚΤΟΣ από την υπερκούλ σημαία τους που έχει πάνω δράκο, το μικρό βουδιστικό βασίλειο του Μπουτάν στα Ιμαλάια έχει και άλλο ένα υπερκούλ χαρακτηριστικό: Αν το διασχίσει κανείς, θα περάσει από πυκνά υποτροπικά δάση έως αιώνιους παγετώνες, μόλις σε 150 χιλιόμετρα ευθείας απόστασης». Ένα δροσιστικό ταξιδάκι με στυλ, για όσους ζεσταίνονται ακόμη, από την ιστοσελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», που τόσα έχει μάθει σε εντελώς αγεωγράφητους, ενώ συγκινεί πολύ τα λεγόμενα Γεωγραφόπουλα.
* * *
* ΤΟ Μπουτάν, λοιπόν, είναι χωμένο μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Το υψόμετρο ξεκινά από τα 100 μέτρα στα νότια και ανεβαίνει γρήγορα έως και τα 7.570. Η κορυφή αυτή, μάλιστα, είναι το ψηλότερο βουνό, το οποίο δεν έχει σκαρφαλωθεί από κανέναν άνθρωπο μέχρι ώρας.
Στα νότια, λοιπόν, όσο το υψόμετρο είναι ακόμη χαμηλό, το κλίμα επηρεάζεται πάρα πολύ από τους καλοκαιρινούς μουσώνες. Η θερμοκρασία είναι λίγο-πολύ ευχάριστη ή και ζεστή όλον τον χρόνο, ενώ το καλοκαίρι βρέχει με το τουλούμι.
Καθώς ανεβαίνουμε προς τα Ιμαλάια, το κλίμα μετατρέπεται σε ηπειρωτικό. Η θερμοκρασία πέφτει, οι βροχές είναι λιγότερες και οι χειμώνες ξηροί. Ακόμα πιο ψηλά το κλίμα που επικρατεί είναι πολικό, όπως αυτό που θα δει κανείς ψηλά στον αρκτικό κύκλο, ενώ πολλές εκτάσεις καλύπτονται μόνιμα από πάγο. (Κι όλα αυτά σε μια απόσταση όσο Λάρισα-Λαμία).
Ζ.
Τώρα το νερό
* ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα τιμολόγια νερού με κλιμακωτές χρεώσεις ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης. Και η Νικολέττα Μπασδέκη σχολίασε λακωνικά, δημοσίως: «Συναρπαστικά νέα. Μετά το ρεύμα το νερό…». Για να αναρωτηθεί η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης: «Ο αέρας ελεύθερος ή υπάρχουν σκέψεις και γι’ αυτόν;». (Από τη Δημοτική Αρχή κάποια αντίδραση;).
Ζ.
Ρόιδο
* ΕΚΚΡΕΜΕΙ ακόμη η διεκπεραίωση για καμιά 150αριά χιλιάδες από τις 600 χιλιάδες δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποβλήθηκαν φέτος για τα δικαιώματα αγροτικών επιδοτήσεων. Άρα, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, το Υπουργείο ανακοίνωσε παράταση της διαδικασίας μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης…» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ναι. Πάντως, έτσι προβάλλει ως αρκετά χλωμό να πληρωθούν οι προκαταβολές τον Οκτώβριο, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες.
* * *
* ΠΡΩΤΗ φορά στα χρονικά, αν τελικά συμβεί αυτό… Και να πει κανείς ότι παρέλαβαν καμένη γη από κάποια άλλη κυβέρνηση; Επίσης εκ των «αρίστων» και η προηγούμενη ηγεσία, λέγε με Λευτ. Αυγενάκη. (Ο οποίος μάλλον θα πίστευε ότι είναι αυξημένη η επιδότηση στο ρόιδο, έτσι που τα ‘κανε…).
Ζ.
Της αυτοθυσίας
* ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ δύο Λαρισαίοι φίλοι, μετά από χρόνια, ψάχνοντας τις γυναίκες τους στην αγορά, όπου είχαν βγει για ψώνια.
- Να αλληλοβοηθηθούμε βρε συ… Για πες, πώς είναι η γυναίκα σου, μήπως και την είδα…
- Α, είναι μια ψηλή, ξανθιά με καμπύλες… Η δικιά σου πώς είναι;
- Δεν πειράζει, μωρέ τώρα, πάμε να βρούμε τη δικιά σου.
Ζ.

 

-----------

 

POS.jpg* POS κι έτσι;
Ζ.

 

 

STATHMOS.jpg* ΓΙΑ το μεγάλο άδειο οικόπεδο μιλάει κι ο Ηλ. Ν., εκεί στο τέρμα της 28ης Οκτωβρίου απέναντι από τον Σταθμό. Αναρωτώμενος κι αυτός γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο Δήμος να το βελτιώσει έστω πρόχειρα ώστε να χρησιμοποιείται ως περιφερειακό πάρκινγκ. Που έτσι χρησιμοποιείται δηλαδή, περιορισμένα όμως μέσα σε λακκούβες και λάσπες.

 

 

STATHIS.jpg* ΣΕ οικογενειακές διακοπές στη Ζάκυνθο ο Θεόδωρος Στάθης. Τι να σκέφτεται ανθυπομειδιώντας ο αειθαλής Λαρισαίος πρώην υπουργός; Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Ή τη Θεοδώρα, την επόμενη όπερα που συνέθεσε και που πρόκειται ν’ ανέβει πολύ σύντομα;
Ζ.

 

 

GKRI.jpg* ΤΙΣ Πενήντα αποχρώσεις του γκρι ανακάλυψε ο Τ.Ζ. Στην ελληνική τους έκδοση.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass