ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2024 17:00
* ΜΠΑΙΝΩ μεσ’ τ’ αμπέλι… Είναι κι η εποχή κιόλας. Ο δήμαρχος Γ. Μανώλης στο Αντάμωμα εκεί ψηλά στο Νεζερό. (Με την ευκαιρία, εκτός από την Καλλιπεύκη, δίπλα στην αποξηραμένη λίμνη Ασκουρίδα, με το ίδιο όνομα, που έχει σλαβική ρίζα, αναφέρονται το χωριό Άγιος Στέφανος του Δομοκού δίπλα στην πρώην λίμνη Ξυνιάδα, επίσης η ορεινή λίμνη δίπλα στο χωριό Ζαραβίνα της επαρχίας Πωγωνίου Ιωαννίνων, καθώς και ομάδα ορεινών χωριών στην Αχαΐα). Ζ. * ΜΠΑΙΝΩ μεσ’ τ’ αμπέλι… Είναι κι η εποχή κιόλας. Ο δήμαρχος Γ. Μανώλης στο Αντάμωμα εκεί ψηλά στο Νεζερό. (Με την ευκαιρία, εκτός από την Καλλιπεύκη, δίπλα στην αποξηραμένη λίμνη Ασκουρίδα, με το ίδιο όνομα, που έχει σλαβική ρίζα, αναφέρονται το χωριό Άγιος Στέφανος του Δομοκού δίπλα στην πρώην λίμνη Ξυνιάδα, επίσης η ορεινή λίμνη δίπλα στο χωριό Ζαραβίνα της επαρχίας Πωγωνίου Ιωαννίνων, καθώς και ομάδα ορεινών χωριών στην Αχαΐα). Ζ.

Μικραίνει
* «ΓΙΑ να ξέρουμε πού βρισκόμαστε», ο Λαρισαίος παρατηρητής Γ.Ο. δίνει το στίγμα:

Με το που περάσαμε τις 10 Αυγούστου, η ημέρα έχει ήδη μικρύνει κατά μία ακριβώς ώρα απ’ τις 21 Ιουνίου, όποτε και ήταν η μεγαλύτερη με το θερινό ηλιοστάσιο… (Τα ουράνια δρομολόγια συνεχίζονται κανονικά).
Ζ.

Ουδέν κακόν…
* ΠΟΛΥ ζεστό το φετινό καλοκαίρι, αλλά σαλούφες δεν εμφανίστηκαν καθόλου στις θάλασσες, ενώ και τα κουνούπια είναι λιγοστά. Να φταίει, άραγε, η ζέστα;
Ζ.

Με τον Αρχιμήδη
* ΠΗΓΑΤΕ για μπάνιο την Κυριακή;
- Α ναι, κι ήταν ωραία. Πήγα και συνάντησα τον φίλο μου τον Αρχιμήδη…
- Το ποιον;
- Τον Αρχιμήδη βρε, τον αρχαίο, αυτόν που ανακάλυψε την άνωση. Παν στερεό εμβαπτιζόμενο κ.λπ., κ.λπ…
Κι εξηγούσε ο εύσωμος έως υπέρβαρος Λαρισαίος πως πηγαίνοντας στα βαθιά συναντούσε τον Αρχιμήδη, αυτόν τον πολύ ωραίο τύπο που τον έκανε να νιώθει πολύ πιο άνετα…
Ζ.
Χωρίς δικαιολογία
* ΣΤΑ θέματα των ημερών η κουβεντούλα των Λαρισαίων.
- Άδειασε η πόλη κι όχι τίποτ’ άλλο, δεν έχουμε και δικαιολογία ότι αργούμε στη δουλειά από την κίνηση.
***
* - ΔΕΝ είναι που πάτε στα χωριά σας, θέλετε όλοι και χωριάτικα αυγά. Τι να προλάβουν, δηλαδή, οι κότες, επειδή πάτε εσείς διακοπές… Θέλει κόπο και πόνο να γεννάς αυγό…
***
* - ΟΙ πλούσιοι στα νησιά κι οι φτωχοί στα χωριά. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει επιτέλους μια τάξη.
Ζ.

Μυρίζει…
* ΠΟΣΕΣ φορές θα ρωτήσουμε γιατί; Αναρωτιέται η Λαρισαία Γ.Γ.
Τα μελτέμια πάντα εδώ ήταν και θα είναι.
Το καλοκαίρι πάντα είχε ζέστη και θα έχει.
Χρόνια άνυδρα ζήσαμε και θα ξανάρθουν.
Αυτές οι καταστροφές, όμως, είναι βιβλικές, ανεπανόρθωτες.
Ο αέρας μυρίζει καμένα όνειρα και κέρδος.
***
* ΑΠΟ τις μεγαπλημμύρες στις μεγαπυρκαγιές, διαπιστώνει ο Ζ.Α. Αιτίες: Η μεγαεπανάπαυση κι η μεγααπρονοησία μας. Του χρόνου πάλι...
***
* ΚΑΙ η Ν.Κ. κάνει τις συγκρίσεις της για τον πάντοτε πανέτοιμο κρατικό μηχανισμό.
- Με 5.500 αστυνομικούς στην πορεία για το Πολυτεχνείο και με 300 πυροσβέστες στο μέτωπο της φωτιάς.
Ζ.

«Αεριτζήδες»
* - ΜΑ το έχετε καταλάβει ότι κονομάνε με τον αέρα;
Ο ξωμάχος σήκωνε το κεφάλι και κοίταζε ψηλά τις ανεμογεννήτριες, πίσω στο βουνό.
- Με τον αέρα λεφτά βρε, ποιος να το φανταζόταν… Γυρίζει αυτό το μαραφέτι και ρίχνει παράδες. Καθαυτού αεριτζήδες… (Όταν οι άλλοι παλεύουν από κάτω με το χώμα, συνήθως χαμένοι από χέρι...).
Ζ.

Θα παραμιλούσε
* Ο πονεμένος Λαρισαίος ήταν που το σκέφτηκε.
- Φαντάσου στους αγώνες του Τσιτσιπά, εκτός από τη μάνα του και τον πατέρα του, να του μίλαγε κι η πεθερά του...
***
* - ΠΟΙΑ είναι η σχέση σας με τους γονείς σας;
- Φανταστείτε, γιατρέ, τον Τσιτσιπά, αλλά χωρίς την καριέρα και τα εκατομμύρια…
Ζ.

Κρέας μη κρέας
* ΔΕΝ έχει ψητά αρνιά και πρόβεια παϊδάκια φέτος κι έρχονται και τα πανηγύρια.
- Ε, θα τη βγάλουμε με χοιρινό κεμπάπ, σουβλάκια, μοσχάρι και κοτόπουλο…
- Τι κοτόπουλο, είπε ο Κρητικός που βρέθηκε στο βουνό. Αυτό είναι κρέας που δεν είναι κρέας. Εμείς το έχουμε για καμιά σουπίτσα άμα είσαι άρρωστος…
Ζ.

Τα νούμερα
* ΑΡΑΧΤΟΙ και κεφάτοι Λαρισαίοι πιτσιρικάδες.
- Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Δε συμβαίνει το ίδιο και με τα νούμερα.
***
* - ΠΟΙΟ είναι το αγαπημένο σου ποτό;
- Το πέμπτο.
***
* - ΧΑΡΗΣ, χάρηκα…
- Λουκάς, λουκάνικα.
Ζ.
Το καλοκαίρι
* ΚΙ είπε ο Πελοποννήσιος… Που θα μπορούσε άνετα να είναι και Θεσσαλός.
Αν δεν έχεις φάει σύκο από το δέντρο.
Αν δεν έχεις φάει σταφύλι απ’ την κληματαριά.
Αν δεν έχεις φάει καλαμπόκι στο χωράφι.
Αν δεν έχεις φάει καρπούζι με φέτα.
Αν δεν έχεις κάνει μπάνιο στο ποτάμι.
Αν δεν έχεις κάνει μπάνιο στη στέρνα για το πότισμα.
Αν δεν έχεις πιει νερό απ’ το λάστιχο.
Αν δεν έχεις πάει σε πανηγύρι με σαγιονάρες.
Αν δεν έχεις φάει παγωμένη γουρνοπούλα στο πανηγύρι και δεν έχεις πιει ζεστή μπύρα.
Αν δεν έχει παίξει ο κλαριτζής μέσα στο αυτί σου.
Αν δεν έχει γίνει η πλάτη σου σαν τον κώλο της μαϊμούς απ’ τον ήλιο, γιατί μάζευες καρπούζια ή ντομάτα για σάλτσα και δεν έχεις κουβαλήσει κοφίνι στον τρύγο ντάλα μεσημέρι και το βράδυ η μάνα σου να σου βάζει γιαούρτι.
Ε, τότε δεν ξέρεις τι θα πει ελληνικό καλοκαίρι.
Ζ.

Τα ίδια
και τα ίδια…
* ΔΙΠΛΑ στον Πηνειό πήγε και περπάτησε ο εκ των Υδρονομέων Κ. Γκ., έχοντας μια ηλικία, αλλά και το «χούι» να ασχολείται με τα νερά. Τράβηξε και φωτογραφίες τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική κοίτη. Και μετά έκανε τις συγκρίσεις με το παρελθόν, το πρόσφατο, με την πλημμύρα «Daniel», αλλά μιας τριακονταετίας με την παρόμοια ξηρασία του 1993, αλλά και κάποιες χειρότερες, όπως τις ξηρασίες του 2001 και του 2007. Το ενημερωμένο αρχείο, βοηθάει.
***
* ΟΙ εντυπώσεις του;
- Ενθαρρυντικό μεν, το γεγονός ότι μέσα από μια μακρά και με πολλά εμπόδια διαδρομή φθάνουν ακόμη στη Λάρισα έστω και οι μικρές αυτές ποσότητες νερού, που μακροσκοπικά υπολογίζονται στο σημείο του αναβαθμού της ΔΕΥΑΛ σε 1-2 m3/sec, αλλά απογοητευτικό αν αναλογιστούμε ότι οι αρδευτικές ανάγκες, μόνο για τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Πηνειού, ξεπερνούν τα 5-6 m3/sec.
- Στα σχετικά δημοσιεύματα του παρελθόντος παρουσιάζονται διαχρονικές σκηνές απείρου κάλλους που δε μας τιμούν στον τομέα της διαχείρισης του νερού και της θωράκισής μας στις απειλές της κλιματικής κρίσης. Όσο για το περιβάλλον και τα υδάτινα οικοσυστήματα, ας μην το συζητάμε. (Την έφτιαξε τη μέρα του ο περίπατος. Και των υπολοίπων δηλαδή…).
Ζ.

Μπάμιες
* ΔΕ χάριζαν κάστανο οι νεαρές Λαρισαίες.
- Ξεβράκωτη ήσουνα μωρή όταν σε γνώρισα.
- Μα αφού ήμασταν σε παραλία γυμνιστών…
***
* - ΜΑ χθες κάναμε σεξ και σήμερα μου έφτιαξες μπάμιες;
- Ό,τι δίνεις παίρνεις…
***
* - ΣΟΥ αρέσει να είσαι από πάνω ή από κάτω στο κρεβάτι;
- Γιατί, κουκέτες έχεις;
Ζ.
Αδικημένοι
* ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ υπάλληλος με σύζυγο εκπαιδευτικό, που υπηρετεί 10 συνεχόμενα χρόνια σε σχολεία της Αττικής, αναρωτιέται, βλέποντας ότι με τη συμπύκνωση των τμημάτων στα Δημοτικά Σχολεία στη Λάρισα μένουν πολλές δεκάδες δάσκαλοι «στον αέρα»: Αφού δεν υπάρχουν κενά, γιατί να μετατεθούν πάλι κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί εκλεγμένοι στους ΟΤΑ, σύζυγοι μελών ΔΕΠ, σύζυγοι ένστολων, σύζυγοι δικαστικών λειτουργών, σύζυγοι υπαλλήλων στη Δημοτική Αστυνομία, σύζυγοι διασωστών ΕΚΑΒ κ.λπ.; Μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας θα έπρεπε να συμβαίνει.
***
* ΤΟ επιβάλλει, όμως, ο νόμος, δε γίνεται διαφορετικά. Και μένει με την πίκρα ο ιδιωτικός υπάλληλος: Και τα δικά μας παιδιά θέλουν κι αυτά τους δύο γονείς κοντά τους.
***
* ΥΠΑΡΧΕΙ περίσσευμα λένε, καθώς η Θεσσαλία είναι δασκαλομάνα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και όχι τόσο η Μαγνησία. Είναι εκατοντάδες που θέλουν να έρθουν στον τόπο τους και κανένας να φύγει. Ειδικά το πρόβλημα με τις συζύγους ενστόλων εντείνεται στη Λάρισα, με τους δύο μεγάλους σχηματισμούς, ΑΤΑ και Στρατιά. Από Φθιώτιδα και κάτω μέχρι Κρήτη και όλα τα νησιά δεν υφίσταται λένε πρόβλημα.
Να, λοιπόν, ένας ακόμα λόγος να συνεννοηθούν Περιφερειακή Εκπαίδευση και Υπουργείο και να σπάζουν τα 24άρια και 25άρια τμήματα μαθητών. Εκτός από την προσφερόμενη ποιότητα εκπαίδευσης στα παιδιά, να καλυφθούν σ’ έναν βαθμό και οι υπεραριθμίες των δασκάλων. (Που δημιουργούν σοβαρές αρρυθμίες).
Ζ.

Ταχύτητα
μεταφοράς
* ΤΟ είχε ψάξει ο προχωρημένος Λαρισαίος βιολόγος, συνάμα φαν των νέων τεχνολογιών.
- Ένα μόνο σπερματοζωάριο περιέχει 37,5 MB σε πληροφορίες DNA. Αυτό σημαίνει ότι μια εκσπερμάτωση αποτελεί μεταφορά δεδομένων περίπου 1.587 GB σε 3 δευτερόλεπτα. Για όποιον θεωρεί το 4G πολύ γρήγορο…
Ζ.

Ταλαιπωρία
* ΤΗΝ ταλαιπωρία εκδρομέων καταγγέλλει στην «Ε» Λαρισαία, με αφορμή μηχανική βλάβη που εκδηλώθηκε σε τουριστικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν στη Λάρισα αργά το απόγευμα προχθές Κυριακή.  
Η βλάβη εκδηλώθηκε στη νέα Εθνική Οδό, στο ύψος των Μικροθηβών, με τη Λαρισαία, μεταφέροντας τις αντιδράσεις και των επιβαινόντων, να αναφέρει το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το λεωφορείο, για την κατάσταση του οποίου η συμπολίτισσα διαμαρτύρεται, όταν ακινητοποιήθηκε λόγω της βλάβης χρειάστηκε τελικά να ρυμουλκηθεί από γερανό της εταιρείας που διαχειρίζεται την Εθνική Οδό, με τους εκδρομείς να επιβιβάζονται σε άλλα λεωφορεία του γραφείου και να ολοκληρώνουν έτσι το ταξίδι τους.

Κλειστόν
*ΑΡΧΙΣΑΝ ήδη από την περασμένη εβδομάδα να εμφανίζονται οι γνωστές πινακίδες στις εισόδους των καταστημάτων που ενημερώνουν ότι η επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή λόγω διακοπών. Φυσικά, πολύ λιγότερα καταστήματα πλέον κατεβάζουν ρολά και κυρίως όσα λόγω εποχής δεν έχουν και ιδιαίτερη κίνηση. Πάνε οι εποχές που τον Αύγουστο δεν πετούσε ούτε μύγα στην πόλη. Τώρα κίνηση υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν.
Ν.Π.
IRIS
* ΤΗΝ υποχρέωση σύνδεσης του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους υπενθυμίζουν το Yπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με προσωπικό μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει λήξης της σχετικής προθεσμίας. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει, επίσης, τους υπόχρεους για τη μετάθεση της προθεσμίας συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η 31η Αυγούστου, που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία, είναι ημέρα Σάββατο. Το μήνυμα εστάλη σε 294.510 υπόχρεους, οι οποίοι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε σύνδεση του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το IRIS. Ωραίο σύστημα, δεν μπλέκεις με τραπεζικούς λογαριασμούς και δε χρεώνονται προμήθεια οι πελάτες, ενώ και οι επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με το POS. Με ένα κινητό στο χέρι πρέπει να είμαστε πια. Το χρώμα του χρήματος με το κιάλι θα το βλέπουμε.
Ν.Π.

 

 

XAPLOSTRA.jpg

* ΜΕ τόσα που πλήρωσε για την ξαπλώστρα, νόμισε ότι την αγόρασε. Και την πήρε μαζί της.
Ζ.

 

 

APAGOREYMENA.jpg

* ΤΑ απαγορευμένα… Υπάρχουν πλέον σε επιλεγμένα καταστήματα και μόνο για εκλεκτούς πελάτες.
Ζ.

 

 

SANTALI.jpg

* ΤΙ είδε ο Βαγγέλης Κολώνας σ’ αυτήν τη φωτογραφία; Τον Ιάσονα στη Λάρισα. Καθότι ο πιτσιρικάς έμεινε προφανώς μονοσάνταλος. Άμα είσαι ποιητής…
Ζ.

 

 

ERGANI.jpg

* Η νεαρή Λαρισαία λογίστρια κάνοντας τις διακοπές της περιηγήθηκε και τα αξιοθέατα του νησιού. (Εργάνη: το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass