ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2024 17:30
Μπορεί και να το τραβήξουμε όμως λιγάκι … Μπορεί και να το τραβήξουμε όμως λιγάκι …

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Γέφυρα
* ΟΠΟΙΑ μέρα της εβδομάδας και να πέφτει η αργία του Δεκαπενταύγουστου, οι Λαρισαίοι γνωρίζουν πλέον καλά πώς να δημιουργούν «γέφυρα» ώστε να προκύπτει τελικά δεκαήμερο διακοπών.

Κι οι υπάλληλοι και οι εργοδότες, πόσο μάλλον οι αυτοαπασχολούμενοι, φροντίζουν ώστε να λείψουν ολόκληρη την εβδομάδα κι έτσι μαζί με τα Σ-Κ μπρος και πίσω, νάτο.
***
* ΑΥΤΑ για τη μεγάλη πλειοψηφία καθώς υπάρχουν και κλάδοι με ανελαστικές υποχρεώσεις, οι γνωστοί. Από νοσοκομεία και αστυνομικοπυροσβέστες, μέχρι εποχικούς χειρώνακτες, τους απασχολούμενους στον τουρισμό ή ακόμα και στα μέσα ενημέρωσης. Στη γενική ατμόσφαιρα όμως πλανάται μια χαλάρωση αφού «λείπουν όλοι από την πόλη».

Στα τελειώματα
* ΣΕ δυσθυμία οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μου λέει πιτσιρικάς στην παραλία «θείο ρίξε λίγο το μπαλάκι», γελώντας. «Σε ένα μήνα ανοίγουν τα σχολεία, ε», του λέω. Του κόπηκε το γέλιο.
***
* - ΔΕΝ θέλω να σας στενοχωρήσω αλλά 2-3 πανηγύρια έμειναν και πάει το καλοκαίρι, πάπαλα, ανοίγουν τα σχολεία…
***
* - ΠΑΝΤΩΣ πιο γρήγορα τελειώνουν δυο βδομάδες άδεια πάρα το οχτάωρο στη δουλειά.

Θεριεύουν
* ΩΡΑΙΑ τα προστατευτικά πλέγματα που τοποθετούνται δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές, το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση, όμως μαζί αναδεικνύονται και τα αγριόχορτα που θεριεύουν δίπλα τους, στα ανύπαρκτα ούτως ή άλλως πεζοδρόμια της οδού Λατταμύα. Και μέχρι να κατασκευάσει ο Δήμος πεζοδρόμια, μάλλον πρέπει να επιληφθεί για τον καθαρισμό τους. Λογικά με την τοποθέτηση των ηχοπετασμάτων, ο από δω χώρος δεν ανήκει πλέον στον ΟΣΕ.

Νέος αρχηγός
* ΑΦΟΥ με μια φράση ξεμπερδεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ, «…μετά τις Ευρωεκλογές μπήκε σε μια διαδικασία εσωστρέφειας χωρίς προοπτική εξόδου, ενώ από τις εκλογές του 2023 έχει χάσει οριστικά την κυβερνητική προοπτική», ο Φιλ. Σαχινίδης επικεντρώνεται στο ΠΑΣΟΚ. Σε άρθρο του χθες στα «Νέα», ο Λαρισαίος πρώην υπουργός, τοποθετείται καθώς εξελίσσονται οι διεργασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
***
* ΝΕΟΥ, καθώς εμμέσως πλην σαφώς επικρίνει τον τωρινό: «…στις Ευρωεκλογές απέτυχε στο στόχο που είχε θέσει να κερδίσει τη δεύτερη θέση με ένα ποσοστό που θα επέτρεπε να διεκδικήσει κυβερνητική εντολή στις επόμενες εθνικές εκλογές.» Επιπλέον, φάνηκε πως «…η ηλικιακή ανανέωση στην ηγεσία και η εκλογή προέδρου που δεν είχε κυβερνητική θέση στα χρόνια των μνημονίων δεν αποτελούν από μόνα τους πρόκριμα για να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κυβερνητική εντολή.»
***
* ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ και τις προτάσεις του: «…Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ιδεολογικής του ταυτότητας, πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, με σαφή αποστασιοποίηση από τον Τρίτο Δρόμο, τις προτροπές για στροφή προς την κεντροδεξιά και δυνητική συνεργασία με τη ΝΔ… προγραμματική προτεραιότητα για μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, στόχος για πλήρη απασχόληση με μισθούς που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, στήριξη του ΕΣΥ… αποκήρυξη της άποψης ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη λειτουργία των αγορών ακόμη και όταν αυτές αποτυγχάνουν. Δέσμευση στήριξης του κοινωνικού κράτους ώστε να φανεί πως νοιάζεται για τους χαμένους των κρίσεων… ηγετική ομάδα με όραμα, γνώση, προοδευτικό μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό…» κλπ κλπ, τα κλασσικά πασοκτζήδικα με τη στάνταρ ορολογία.
***
* ΚΙ όλα αυτά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο καθώς διαβλέπει κίνδυνο: «Μια ώριμη κοινοβουλευτική δημοκρατία μεταξύ των άλλων προϋποθέτει εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση… Όσο δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανατροπής της ελλειμματικής δημοκρατίας, η χώρα κινδυνεύει να ξαναζήσει τη μαύρη σελίδα της περιόδου 1952-1963 όπου απέναντι στον Ελληνικό Συναγερμό και στην ΕΡΕ δεν υπήρχε αντίπαλο δέος και η χώρα κατέρρεε υπό το βάρος θεσμικών εκτροπών…» (Τόσο πολύ…)

Πανηγύρια
* ΑΝΤΕ και αυτή τη βδομάδα οι περισσότεροι θα πάρουν τον δρόμο για τα βουνά. Τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου είναι ραντεβού που δεν χάνουν οι λάτρεις. Μπύρα απ’ το κουτάκι και κοψίδια. Φέτος, βέβαια θα βασιλεύσει το χοιρινό και το κοτόπουλο αφού αρνί και πρόβειο γιοκ. Δίνουν και παίρνουν τα αστεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πέρα από την πλάκα το θέμα είναι σοβαρό και το χτύπημα στην κτηνοτροφία μεγάλο. Βαρεθήκαμε να μετράμε πληγές πια…
Ν.Π.

Πολιτισμός
* ΔΕΝ υποφέρεται η Λάρισα με αυτή τη ζέστη. Πόσο μάλλον για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις πολιτισμού. Εντάξει το Κηποθέατρο δίνει αγωνιστικό παρών, αλλά ο πολιτισμός έχει πάει παραλία. Στη δροσιά πλάι στο κύμα παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, θεατρικά… Τι καλύτερο;
Ν.Π.

Εκπτώσεις
* ΣΑΝ να μην υπάρχουν λένε οι έμποροι οι εκπτώσεις. Ο κόσμος διαθέτει μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Αυτή είναι βέβαια η μια όψη, γιατί υπάρχει και εκείνη των καταναλωτών που ισχυρίζονται ότι ορισμένοι δεν κάνουν πραγματικές εκπτώσεις και άλλοι πάλι έχουν απλά υψηλές τιμές. Καθένας με τα δίκια του…
***
* ΠΑΝΤΩΣ στα σχολικά εκπτώσεις δεν έχουν και γιατί άλλωστε, αφού είναι είδη που θα προμηθευτούν όπως και να έχει οι καταναλωτές. Προσφορές ναι σε σχέδια περασμένης σεζόν, εκπτώσεις όχι. Πάντως ο κόσμος και εκεί στριμωγμένος είναι, προσπαθεί να βολευτεί χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ν.Π.

Φάρμακα
* ΟΥΤΕ να αρρωστήσουμε δεν θα μπορούμε σε λίγο. Ανατιμήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα ανακοίνωσε ο ΕΟΦ και οι αυξήσεις στα φαρμακεία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται και τα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά, καθώς και σκευάσματα που προορίζονται για διαβητικούς. Μα τι ωραία νέα αυτά κάθε τρεις και λίγο. Λες και δεν αυξήθηκαν ήδη αρκετά. Μισθοί και συντάξεις για μια εβδομάδα πλέον… τον υπόλοιπο μήνα θρήνος.
Ν.Π.

Τουρισμός
* ΠΕΡΙΕΡΓΗ χαρακτηρίζουν τη φετινή σεζόν οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Κόσμος κινείται μεν, αλλά έχει περιορίσει τα έξοδά του. Πλέον ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν να ψωνίσουν από τα σούπερ μάρκετ ό,τι φάνε και ό,τι πιούνε στην παραλία, ενώ πλέον επιλέγουν και καταλύματα που δίνουν τη δυνατότητα μαγειρέματος. Αναμενόμενο δεν ήταν; Η παρατεταμένη ακρίβεια προφανώς και θα είχε αντίκτυπο στον τουρισμό τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ είχε καταγραφεί ξεκάθαρα η τάση των καταναλωτών για εξοικονόµηση χρηµάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Ας το ξαναπιάσουν όλοι από την αρχή, να δουν τι πάει στραβά.
Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass