ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2024 17:11
* ΜΕ τη Λαρισαία παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας, με καταγωγή από την Κρανιά Ελασσόνας, τη Δώρα Γκουντούρα, συναντήθηκε ο Χρήστος Καπετάνος και είχαν την ευκαιρία να πουν πολλά για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου η Δώρα θα εκπροσωπήσει την πατρίδα μας. «Οι ευχές όλων των Λαρισαίων και όλων των Ελλήνων θα σε συντροφεύουν» της είπε ο Λαρισαίος βουλευτής, προβαίνοντας σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, καθώς την επισκέφτηκε στον τόπο που αθλείται. * ΜΕ τη Λαρισαία παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας, με καταγωγή από την Κρανιά Ελασσόνας, τη Δώρα Γκουντούρα, συναντήθηκε ο Χρήστος Καπετάνος και είχαν την ευκαιρία να πουν πολλά για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου η Δώρα θα εκπροσωπήσει την πατρίδα μας. «Οι ευχές όλων των Λαρισαίων και όλων των Ελλήνων θα σε συντροφεύουν» της είπε ο Λαρισαίος βουλευτής, προβαίνοντας σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, καθώς την επισκέφτηκε στον τόπο που αθλείται.

Τ’ Άι Λιος
* ΚΑΙ να που «Τ’ Άι Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς», που έλεγε παλιά ο λαός και θυμίζει τώρα ο Τάσος Αρνιακός. Κατρακυλάει λέει από σήμερα η θερμοκρασία, ίσως και κάτω από τους 35 βαθμούς. Εν ολίγοις, τυλιγμένοι με τις φλοκάτες θα κυκλοφορούμε…

Πάντως, θα δροσίσει, μπορεί να πάει και στους 32. Καλοκαίρι γερό, αλλά θα είναι αισθητή η διαφορά από τα 40άρια τόσων ημερών που έψησαν την πλάση.
Ζ.
Βελαξάμι
* ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ, να βοηθήσει με τον καύσωνα έβγαλε, μέσω Tik-Tok κι ο Σάκης απ’ τη Σοφιάδα Δομοκού.
- Σοβαρή ανακοίνωση: Μούγκλαβα ακούστι καλά. Ιπειδή τς επόμινις μέρες θα βιλάξουμι απ’ τ’ ζέστα καθήστι μεσ’ τα σπίτια σας κι μη κνιέστι ντιπ απού κει. Απουφύγιτι άσκουπες μιτακινήσεις, σιαπάν, σιακάτ, σιαδώ, σιακεί, σιαπέρα, γιατί θα σας έρθ’ καμιά λιβακωμάρα κι θα απιστωμθείτι καταή μεσ’ τη μεσ’ του δρόμου κι θα κουδρουκλιέστι σαν να είστι γρουνομάνες. Απουφύγητι να μαρκαλιέστε τις θερμές ώρες της ημέρας.
Να έχιτι δίπλα σας ιένα κρούπ’ι μι νιρό κι να νίβιστι στου πρόσουπο. Να τρώτι αλαφρά κι να μη ματσιαλάτι όλ’ την ώρα, αφήστι λίγου τα τσιαούλια σας να ξικουραστούν. Αν ιέχτιτι αρκουδίσιον, μην το χρησιμοποιείτι όλ’ τ’ μέρα γιατί θα πάθιτι πουντιασμάρα κι μπουρεί να κουλήστι κι κανένα καρκαλέτσ’ι.
Ζγκατάψυξ’ι να ιέχτιτι πουλλά μπουκάλια μι νιρό, για να μην γκανιάξτι. Προυσουχή να ιέχιτι βουλώσει καλά το βούλ’ι.
(Κι έτσι κατάλαβαν και στον κάμπο. Χωρίς διερμηνέα αυτοί).
Ζ.
Επιτέλους
* ΕΙΚΟΣΙ περίπτερα, που βρίσκονται σε αχρησία, καταργούνται. Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα κουφάρια τους.
Και τότε ο δήμαρχος θα έχει εξασφαλισμένη, αν μη τι άλλο, την ψήφο του γνωστού Λαρισαίου Κ.Μ., ο οποίος δεν τον είχε ψηφίσει, πέρυσι αλλά υποσχέθηκε ότι θα το κάνει στις επόμενες εκλογές του 2028, εφόσον απομακρύνει αυτά τα λείψανα που μπλοκάρουν επί χρόνια τόσα σημεία των πεζοδρομίων της πόλης.
Ζ.
Τα κλείνει
* ΤΕΛΟΣ τα γραφεία της «Ελληνικής Λύσης» στη Λάρισα, για όσους ήξεραν ότι υπάρχουν. Τα κλείνει ο Κυρ. Βελόπουλος στο τέλος Ιουλίου, είναι τώρα καιρός να πληρώνει ενοίκια;
Βρίσκονται στον πεζόδρομο της Δευκαλίωνος 9, στον 3ο όροφο και είχαν ανοίξει την εποχή που ο πρόεδρος του κόμματος είχε εκλεγεί βουλευτής στη Λάρισα, κρατώντας για τον ίδιο την έδρα. Υποτονικά λειτουργούσαν από πάντα.
Άλλωστε και αυτό το κόμμα δεν έχει οργανώσεις, πρόεδρο μονάχα και κάποιους πιστούς του συνεργάτες.
Ζ.
Έπαθλο
* ΜΕ μεγάλη επιτυχία ο 1ος Διάπλους της Μηλίνας, κολυμβητικός αγώνας απ’ το χωριό ως το νησάκι Αλατάς. Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας πως αυτοί που ξέρουν, γνωρίζουν πως είναι ασφαλή τα νερά του πανέμορφου Παγασητικού.
Τόσοι στην αφετηρία, οι οποίοι κατέφθασαν από διάφορα σημεία, που στους διοργανωτές δεν έφτασαν τα τσιπάκια που είχαν προμηθευτεί για τους κολυμβητές, ώστε να καταγράφεται ο χρόνος τους για να αναδειχθούν οι νικητές των διαφόρων κατηγοριών. Εκφράστηκαν παράπονα.
- Δηλαδή, πρόεδρε, άμα βγω πρώτος, πώς θα φανεί ότι κέρδισα;
- Άμα βγει πρώτος χωρίς βραχιολάκι, θα του δώσω εγώ ένα αρνί. Κι ένα κοκορέτσι, έδωσε τη λύση αυθωρεί και παραχρήμα ο κοινοτάρχης Κώστας Γκουτζίνης, ως ο κρεοπώλης του χωριού.
- Ε πρόεδρε, δεν το είχες πει, θα συμμετείχα κι εγώ έτσι, είπε ο ηλικιωμένος. Θα περπατούσα επί των υδάτων…
***
* ΤΑ πολλά λόγια είναι φτώχεια. Λύσεις στο φτερό. Ο τρόπος που πολιτεύεται ο εν λόγω κοινοτάρχης. Ο οποίος, την περασμένη Πρωτοχρονιά, μετά τη δοξολογία επί τη αναλήψει των καθηκόντων των νέων τοπικών αρχών, έβγαλε τον πιο σύντομο λόγο στα χρονικά.
- Αγαπητοί χωριανοί καλή χρονιά να έχουμε. Πάρε τώρα παπά και διάβασε τον λόγο…
Κι έτεινε στον ιερέα τα χαρτιά με τον λόγο που είχε στείλει η νέα Δημοτική Αρχή της περιοχής.
- Ξέρεις, ξέχασα τα γυαλιά στο σπίτι.
Ζ.
Περί γάμου
* ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ προς νεότερους, οδηγίες περί γάμου.
- Γνώρισα την καινούρια κοπέλα του γιου μου. Και τελικά ανακάλυψα ότι αυτήν τη φουκαριάρα την Τασώ Καββαδία πολύ την είχα παρεξηγήσει.
***
* - ΟΛΕΣ οι φίλες σου παντρεύτηκαν, εσύ τι θα κάνεις;
- Θα βρω άλλες, βρε μάνα…
***
* - ΑΓΑΠΗ είναι να σου φτιάχνει μακαρόνια με κιμά.
Έρωτας είναι να σου τρίβει και το τυρί από πάνω.
Γάμος είναι να σε βάζει να πλένεις τα πιάτα μετά...
Ζ.
Πρώτη φορά
* ΘΑ αναγάλλιασαν εκεί ψηλά στον κόκκινο ουρανό τους ο Δημήτρης Γληνός κι η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Νίκος Πλουμπίδης και άλλοι παλιοί δάσκαλοι του ΚΚΕ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εδώ και 102 χρόνια, από την ίδρυσή της το 1922, αναδείχθηκε κομμουνιστής πρόεδρος, ο Σπύρος Μαρίνης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών. Και μάλιστα με 9 ψήφους στο 11μελές Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., καταψήφισαν μόνο οι 2 των Παρεμβάσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφώνησαν για αντιπροσωπευτικό- αναλογικό προεδρείο κι ΑΣΕ του ΚΚΕ, ως πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές δασκάλων και νηπιαγωγών στη χώρα, με 3 έδρες στη διοίκηση κατέλαβε τη θέση του προέδρου.
Αντιστοίχως, με 2 έδρες η καθεμιά, η ΔΑΚΕ της ΝΔ πήρε τη θέση του γ. γραμματέα, αντιπρόεδρο εξέλεξε η ΔΗΣΥ του ΠΑΣΟΚ και ταμία το ΔΙΚΤΥΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
***  
* ΟΛΑ αυτά στις 8 Ιουλίου στην Αθήνα. Στις 10 Ιουλίου στη Λάρισα συγκροτήθηκε, επίσης, αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο, με πρόεδρο της ΔΑΚΕ που ήταν πρώτη δύναμη στον «Κ. Κούμα» κι έτσι ο Δημ. Παπαποστόλου συνεχίζει στο τιμόνι του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών για ακόμα μία θητεία. Προεδρείο στη Λάρισα με τη συμμετοχή όλων.
Και των Παρεμβάσεων μαζί, που πανελλαδικά, όμως, δεν έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να μετάσχουν στην ιστορική εξέλιξη που σημειώθηκε.
Ζ.
Απώλειες
* Η ΔΑΚΕ έχασε πανελλαδικά την πρωτιά στη Δ.Ο.Ε. «Πλήρωσε την αντιεπιστημονική ατομική αξιολόγηση, που έβγαλε τους εκπαιδευτικούς στα κάγκελα, καθώς και την κατάργηση της συνδικαλιστικής άδειας», εκτιμούν οι Λαρισαίοι γαλάζιοι συνδικαλιστές.
Επισημαίνοντας πως πάνω από 18.000 εκπαιδευτικοί δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Δακίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη σε κανέναν νομό δεν κατεβαίνει ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, ανάλογη, αλλά λίγο καλύτερη η κατάσταση στην Αττική, όπου βρίσκονται οι μισοί δάσκαλοι της χώρας.
Η δύναμη της ΔΑΚΕ εντοπίζεται πλέον από Φθιώτιδα, Θεσσαλία και πάνω, προς τη Βόρεια Ελλάδα.
Ζ.
Φαντασιώσεις
* «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ πρόσκληση για τη διοίκηση του ΟΔΥΘ Α.Ε. Προθεσμία αιτήσεων μέχρι 31 Ιουλίου» διάβασε χθες στην εφημερίδα ο εκ των Υδρονομέων της Θεσσαλίας Κ. Γκ.:
Η κυβέρνηση με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης υπόσχονται, μάλλον «φαντασιώνονται», εδώ και μήνες ότι θα ξεκινήσει σύντομα η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και παράλληλα έχουν «ρίξει όλα τα λεφτά τους» στον περίφημο ΟΔΥΘ, ο οποίος προορίζεται «να άρει όλες τις αμαρτίες» δεκαετιών στη διαχείριση του νερού της Θεσσαλίας.
***
* ΚΑΙ συμπεραίνει: Όταν αναγκάζεται, λοιπόν, να δημοσιοποιεί συμπληρωματική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση αυτού του φορέα, προφανώς επειδή δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αξιόλογα στελέχη ή μπορεί και να μην υπάρχουν και πολλοί να «ρισκάρουν» το μέλλον τους, τότε όλοι μας καταλαβαίνουμε τι να περιμένουμε εν μέσω λειψυδρίας και ενδεχόμενης πλημμύρας, την οποία ξορκίζω με όλη μου την καρδιά. (Μάντης κακών, τι άλλο…).
Ζ.
Ένα διπλό
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έφαγες, παρά για κάτι που δεν έφαγες.
***
* - ΝΑ στα ζεστάνω τα φασολάκια;
- Όχι, πέταξέ τα παγωμένα.
***
* - ΞΕΚΙΝΗΣΑ ισορροπημένη διατροφή.
- Δηλαδή;
- Ένα διπλό πιτόγυρο σε κάθε χέρι.
Ζ.
Από πολλά χρόνια
* ΔΙΚΙΟ έχει η «Συμπαράταξη» που κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή της Λάρισας για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Αναφερόμενη στη μεγαλοστομία της ανακοίνωσης αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης στη Μανωλάκη και την Ανθ. Γαζή, όπου εξελίσσονται έργα αναμόρφωσης των δρόμων. Στην οποία ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι η αντικατάσταση γίνεται με προσωπική εντολή του δημάρχου και φέρει την προσωπική σφραγίδα του Θαν. Μαμάκου. Λες και θα μπορούσε να γίνει αλλιώς…
***
* ΑΠΟ τη «Συμπαράταξη» θυμίζουν ότι εκτεταμένα έργα αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων εξελίσσονται στο δίκτυο της ΔΕΥΑΛ, στο κέντρο και τις συνοικίες, από το 2015 και πως επί θητείας Απ. Καλογιάννη έχουν αντικατασταθεί 170 χιλιόμετρα παρωχημένων έως και βλαβερών για την ποιότητα του νερού σωληνώσεων. Κι έχουν δίκιο. Εν μέρει όμως, διότι λησμόνησαν να θυμίσουν ότι η εν λόγω πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΛ ξεκίνησε πριν αναλάβουν εκείνοι τον Δήμο, επί δημαρχίας Τζανακούλη έγιναν οι πρώτες αξιοσημείωτες αντικαταστάσεις στο δίκτυο αμιάντου, καλύπτοντας κάμποσες συνοικίες.
Ζ.
Τύχη
* ΤΥΧΕΡΗ η Λάρισα, η Θεσσαλία συνολικά που στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται τούτην την περίοδο ο Χρ. Κέλλας, με αρμοδιότητα στα θέματα της Κτηνοτροφίας. Τώρα που ενέσκηψε το «τυχερό» με την επιδημία της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Ο υφυπουργός γνωρίζει την περιοχή και τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις τους κι έτσι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί επαρκώς. Οι αποζημιώσεις των πληγέντων είναι το μεγάλο αγκάθι («Τυχερός» κι ο Λαρισαίος πολιτικός, που «με το καλημέρα» έπεσε στα βαθιά).
Ζ.
Γκάλοπ
* ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Λαρισαίου παρά θιν’ αλός την Κυριακή.
Το ερώτημα: Τι κοιτάνε οι άντρες όταν μια ωραία γυναίκα βγαίνει από τη θάλασσα;
Τα αποτελέσματα: Το 1% τα μάτια της, το 8% το στήθος, το 4% από τη μέση και κάτω, και το 87% αν τους βλέπει η γυναίκα τους.
Ζ.

 

------------

 

PAK.jpg* ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ στιγμές αποτύπωσε ο Ν. Μπαζάνης, δίκην ρεπόρτερ, στην «Τρίλιζα» της Μηλίνας. Όπου ο παλιός δημοσιογράφος της εφημερίδας Αχ. Τραγούδας πρόσφερε τόμους με αντίγραφα των αρχείων του ΠΑΚ 1972-74 και με τεύχη του περιοδικού «Αγωνιστής», από το προσωπικό του αρχείο, στον Δημ. Πόπορδα, τον Βολιώτη του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, στον οποίο περίσσεψε η συγκίνηση. Πενήντα χρόνια μετά…
Ζ.

 

 

KROKODEILOS.jpg* ΤΟΝ κροκόδειλο εντόπισε ο Χ.Τ. στα έργα της Ανθ. Γαζή, με κλίμα Ισημερινού να κυριαρχεί. Μάλλον θα ξέφυγε από κοντινό ουζερί.
Ζ.

 

 

GIDIA.jpg

* ΕΚΕΙ ψηλά στην αγαπημένη της Γλυκομηλιά, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, επέστρεψε για Σαββατοκύριακο η Μαρίνα Κοντοτόλη, βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία δε δίστασε να μπει και στο μαντρί και να αρμέξει τα γίδια. Προφανώς για να δείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τους ανθρώπους από την πανώλη των αιγοπροβάτων. (Κι αν μη τι άλλο έδειξε ότι ξέρει από άρμεγμα, φάνηκε στο βίντεο η δεξιοτεχνία της).
Ζ.

 

 

 

LEMONIS.jpg* ΑΦΟΥ ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του με το κόμμα των Δημοκρατικών, ο Μ.Ι. έριξε την ιδέα για την πατροπαράδοτη διαχρονική λύση.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass