ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2024 17:30
* ΠΑΝΤΟΤΕ χωράει το κάδρο με την προσωπογραφία του περιφερειάρχη, που βρίσκεται στο γραφείο του το οποίο και αλλάζει θέση ανάλογα με την περίπτωση. Και με τα πλάνα, ώστε να είναι δύο οι περιφερειάρχες εντός τους. Χωράει ακόμη και όταν είναι απλωμένοι οι χάρτες για την Προστασία της Θεσσαλίας. Τελικά ο εντεταλμένος σύμβουλος κάδρου κάνει φανταστική δουλειά… Ζ. * ΠΑΝΤΟΤΕ χωράει το κάδρο με την προσωπογραφία του περιφερειάρχη, που βρίσκεται στο γραφείο του το οποίο και αλλάζει θέση ανάλογα με την περίπτωση. Και με τα πλάνα, ώστε να είναι δύο οι περιφερειάρχες εντός τους. Χωράει ακόμη και όταν είναι απλωμένοι οι χάρτες για την Προστασία της Θεσσαλίας. Τελικά ο εντεταλμένος σύμβουλος κάδρου κάνει φανταστική δουλειά… Ζ.

Μπροστά στις κάλπες
* ΤΗΣ Αγίας Δημοκρατίας σήμερα, με δοξολογία σε 450 εκλογικά τμήματα στην επικράτεια της Λάρισας.

Όπου, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, μπορούν να προσέρχονται οι 250.000 εκλογείς. Με ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό της, κλασικά. Δεκτοί και όσοι έχουν συμπληρώσει τα 17 τούτην τη χρονιά, οι γεννηθέντες έως και τις 31/12/2007, δε θα λάβουν ξεχωριστή πρόσκληση οι έφηβοι μαθητές.
* * *
* ΣΤΟ παραβάν με δεκάδες ψηφοδέλτια κομμάτων υπάρχει ποικιλία για όλες τις απόψεις και δικαίωμα για μέχρι 4 σταυρούς, όποιους από τους υποψηφίους θέλει ο καθένας, του ιδίου ψηφοδελτίου εννοείται, μπορεί και λιγότερους, γίνεται και χωρίς κανέναν σταυρό, μετράει τότε για το κόμμα, τα γνωστά…
Σήμερα θα εκλεγούν 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, η κατανομή τους στα κόμματα ανάλογα με τα ποσοστά τους, από τους 720 συνολικά που θα εκλεγούν στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με πενταετή θητεία, ως το 2029. Τα αποτελέσματα μετά τις 9, αν και θα υπάρχουν τα exitpolls από νωρίς.
Ζ.

Και μόνο αυτό
* - ΜΗ σας παίρνει από κάτω κυριακάτικα….
Με παρηγορητική διάθεση ο νεαρός Λαρισαίος.
- Σκεφτείτε μόνο πόσοι συνάνθρωποί μας σήμερα παντρεύονται, ακόμη και σήμερα.
Ζ.

Υποψήφιοι
*ΣΤΗ μάχη των ευρωεκλογών μπαίνουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, όλων των κομμάτων, ευελπιστώντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Θεόφιλος Καραχάλιος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, καθηγητής Ορθοπαιδικής, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, προχωρά με τους καλύτερους οιωνούς, όπως παράλληλα στην ίδια πλευρά, με πολύ καλούς οιωνούς, πορεύονται και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη ΝΔ Γεώργιος Μπλιούμης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος ε.α., ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας, ο οποίος διατέλεσε συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Με σοβαρότητα και όρεξη να παλέψει για τη χώρα μας στην Ευρώπη ζητά την ψήφο του λαού και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα «Συντηρητικοί» Νικόλαος       Γαμβρολάκης, νέος άνθρωπος, με νέες ιδέες.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Δημιουργίας» Ηλίας Λάππας έχει δώσει σημαντικά δείγματα αξιοπιστίας.
Ο έμπειρος Κώστας Χρυσόγονος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πανεπιστημιακός καθηγητής, συνταγματολόγος, αναμφίβολα έχει να προσφέρει πολλά.

Θηριώδης;
* ΠΑΡΑΜΟΝΗ ευρωεκλογών και οι δημοσκόποι προβλέπουν θηριώδη αποχή, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο λένε, σχολιάζει η Λαρισαία Ο.Κ.: Στην αποχή θα πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά νούμερα λένε. Επιτέλους προσεγγίζουμε την Ευρώπη σε ένα θέμα, τουλάχιστον δεν είμαστε και σ’ αυτό ουραγοί. Πικρές διαπιστώσεις για αμφότερους, Ελλάδα και Ευρώπη.
* * *
* ΚΑΙ οι παραινέσεις μ’ εκείνον τον παλιομοδίτικο διδακτισμό, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έχουν. Γιατί αν δεν έχεις διαμορφώσει πολιτική συνείδηση, αν δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική σε αφορά γιατί είναι η ζωή σου, δεν μπορείς τελευταία στιγμή να οδηγηθείς στην κάλπη. Θα υπερισχύσει η αδιαφορία, η απογοήτευση, το «όλοι ίδιοι είναι», η άγνοια. Όλα αυτά, όμως, έχουν τις αιτίες τους, που οι πολιτικοί αναλυτές τις αναφέρουν συνεχώς, ανήμποροι φυσικά ν’ αλλάξουν την αντικειμενική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε σταδιακά σε μια Ελλάδα που δεν αλλάζει, σε μια Ευρώπη που συνεχώς οπισθοχωρεί κι έχει γίνει πια ο αδύναμος κρίκος στη διεθνή σκακιέρα.
Ζ.

Μα τι λένε…
* - ΣΕ τι παράλληλο σύμπαν ζουν τα μίντια…
Έξαλλος ο νεαρός Λαρισαίος, τους πήρε σβάρνα.
- Ανοίγεις site και περιοδικά και σου λένε «5+1 μοναδικοί γαστρονομικοί προορισμοί για το καλοκαίρι». Και σου πετάει πέντε νησιά… Έχουν ξεφύγει, αναφερόμενοι σε πράγματα που αποκλείεται να γίνουν. Σου λέει «Ανακάλυψε τη μαγική Σίφνο». Πώς βρε, που θα βρώ 3.000 ευρώ; «Παραμυθένιοι Παξοί», πώς θα πάω, να βάλω υποθήκη το σπίτι μου; Είστε με τα καλά σας; «Μαγευτικές παραλίες στα Επτάνησα», πώς; Να βγάλω τα δόντια απ’ τη γιαγιά μου; «Δοκίμασε μοναδικά κοκτέιλ στις Κυκλάδες». Πώς θα πάω; Κολυμπώντας; Με 100 ευρώ το εισιτήριο… Δε λέω που το σύστημα τα έχει ακριβύνει όλα, λέω γι αυτούς τους ηλίθιους που κάθονται και γράφουν αυτά τα θέματα. «3 μοναδικοί συνδυασμοί σε ρούχα να βγεις το βράδυ στη Μύκονο». Να βγω πώς; Μόνο ως λαθρομετανάστης μπορώ να βγω στη Μύκονο, να με ξεβράσει η θάλασσα. Άμα θέλετε πραγματικά θέματα, γράψτε: «Σαντορίνη, μοναδικός προορισμός για να δουλέψεις σεζόν και να μένεις σε ημιυπόγειο».
* * *
* ΣΤΟ γκισέ του πρακτορείου λοιπόν.
- Γεια σας, έχω κάνει κράτηση για ένα εισιτήριο.
- Πώς λέγεστε;
- Καραμήτρος…
- Πού πας ρε Καραμήτρο;
Ζ.

Θέλει και «νι»
* ΜΕ θέματα Γλωσσολογίας είπαν ν’ ασχοληθούν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Στα αγγλικά είναι «Mind your own business», στη Λάρισα πάλι απλώς «καν’ τ’ δλιάς».* - ΠΟΥ;
- Στ’ Γησγκομένη. Ήτοι στη Γη την Κομμένη, όπου Κομμένη Γη τοπόσημο στην περιοχή Συκουρίου.
* * *
* ΚΙ ένας πολύ μορφωμένος.
- Έτερο εκάτερο..
- Θέλει και «νι», ρε συ...
- Α, έντερο εκάντερο, λοιπόν.
Ζ.

Η σκουπιδιά
* ΑΡΧΙΣΑΝ να ανθίζουν σιγά-σιγά οι σκουπιδιές στις ακτές της χώρας, πληροφορεί το «Βατράχι»: Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις των απορριμμάτων είναι η σταδιακή επανεμφάνιση της σκουπιδιάς, ενός είδους που συναντάται κυρίως στις παραλίες της χώρας, με την άνοδο της θερμοκρασίας και την προσέλευση του κόσμου στις παραλίες.
«Η σκουπιδιά (Aporrimatus Neohellenicus) είναι ένα ενδημικό μη απειλούμενο είδος που συναντάμε στις ακτές της χώρας μας, εκεί που υπάρχει έντονη η παρουσία ανθρώπων», λέει ο Φρίξος Βλαχόπουλος-Σακούλας, καθηγητής Φυτοαπορριμματολογίας του ΕΜΠ». Η σκουπιδιά φυτρώνει στη χώρα μας κάθε αρχή του καλοκαιριού και ανθίζει μέχρι τον Οκτώβριο».
* * *
* «ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ από τα γυαλιστερά αλουμινένια φύλλα της που μοιάζουν με σακουλάκια από πατατάκια, καθώς και τον διάφανο κορμό της σαν το πλαστικό από τα μπουκάλια», επισημαίνει. «Υπάρχουν και παραλλαγές, ωστόσο, όπως το φρεντόφυτο ή η τσιγαριά που χαρακτηρίζεται από μικρούς πορτοκαλί βολβούς που εξέχουν από την άμμο». Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σκουπιδιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και συμβιώνει άριστα με τα άλλα είδη, όπως τους ανθρώπους που κατακλύζουν τις παραλίες (Karavlachus Ametanoitus), ενώ δεν είναι λίγοι οι πολίτες που φυτεύουν και δικές τους σκουπιδιές, τις οποίες φέρνουν από το σπίτι, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αναπαραγωγή τους.
Ζ.

Ο ποιητής
* ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ και τον νου, εκτός απ’ το στομάχι, οι ορεξάτοι Λαρισαίοι.
- Είμαι στην ξαπλώστρα, «ξεφλούδισες απ’ τον ήλιο» μου λέει η δικιά μου. Εν τω μεταξύ ήταν τα φύλλα απ’ την μπουγάτσα.
* * *
* - ΘΕΛΩ κάτι ελαφρύ, γευστικό και δροσιστικό, με λίγες θερμίδες όμως, ζήτησε ο άλλος στον φούρνο.
- Έλα να σου κάνω αέρα με τη ζαμπονοτυρόπιττα.
* * *
* - ΤΙ δουλειά κάνεις;
- Βάζω σε μια κόλλα χαρτί αγάπη, απόλαυση και χαρά.
- Α, ποιητής ε;
- Όχι, σε σουβλατζίδικο…
Ζ.

Γενέθλιο πάρτι;
* ΕΙΧΕ τα γενέθλιά της τις προάλλες η νεαρή Λαρισαία και πήγαν το βράδυ σε μεγάλη συναυλία, ως δώρο γενεθλίων το θεώρησε. Το είχε ακούσει κι ο πεντάχρονος γιος τους, που μη έχοντας να τον αφήσουν, τον είχαν πάρει μαζί. Εντυπωσιασμένος από την πολυκοσμία ο πιτσιρικάς.
- Μαμά, θα έχεις και χίλια άτομα στο πάρτι σου... (Ήξερε απ’ τα δικά τους αυτός).
Ζ.

Θέρζι Θιρστής
* «ΑΠΟΥ κούτσκους που ήμαν, ου μήνας Θιρστής δε μι άριζι ντιπ», ομολογεί ο Κ.Π. στις νοσταλγικές «Ντοπιολαλιές»: Απ’ τν Πέμπτη Δημουτικού μέχρι να σώσουμι κι τα Ανώτιρις ή Ανώτατις σπουδές, κάθι Θιρστή είχαμι καρδιουχτύπ μι τς γραπτές προυαγωγικές, απουλυτήριες κι ‘σαγωγικές ιξιτάσεις για του Γυμνάσιου. Στου Γυμνάσιου κάθι Φλιβλάρ κι Θιρστή ιξιτάσεις κι στου Λύκειου Πανιλλαδικές κι στν Διφτέρα κι στν Τριτ… Δε μας έφταναν τα καρδιουχτύπχια απ’ τα μαθήματα, ιτότις τέτχιουν κιρό μας τσάκουναν κι αλλιώτκις καρδιουπάθειες. Μαζί μι τα σκουνάκια κυκλουφουρούσαν κι ραβασάκια.
* * *
* ΚΑΘΙ Θιρστή μας έκουβι μαύρου ίδρουτου, κυρίους απ’ τν αγουνία να πιράσουμι τν τάξ για να μη γένουμι γουρναρέοι τα πιδιά κι μουδίστρις τα κουρίτσια ή να παντριφτούν, όπους μας φουβέρζαν καθηγητές κι γουνίδις. Σώνουντας του ιξατάξιου Γυμνάσιου, πάλι διάβασμα όλου του καλουκαίρ για να μπούμι στου Πανιπιστήμιου… Βέβιαι τότις δεν γένουνταν αφτό του κακό που γένιτι τώρα. Τώρα μι του που στιγνώσ ου νουφαλός απ’ του κούτσκου, οι γουνίδις ξέρν κι σι πχια «περιζήτητη σχουλή» θα μπει του βλαστάρι τς κι του αρχινούν φρουντιστήριου. Κι βζαιν κι διαβάζ. Μαζί μι τν αλλαγή πάνας φκιαν κι μια ιπανάληψ. Κι αν εχ κάνα γκαβουτυχηρό του βλαστάρ, να έχγουν ίδις ικπιδεφτικούς, είνι να του κλαιν οι ρέγγις του καημένου.
* * *
* ΠΕΡΑΣΑΝ τα χρόνια μας, αλλά απ’ τς ιξιτάσεις δε γλυτουσάμι. Τώρα τα λέμι Ιματουλουγικές, Βιουχημικές, Ουρμονολουγικές κι γενικές εξετάσεις επί εξετάσεων. Τότις μας έκουβι ίδρουτου καθι Θιρστή, απ’ τν αγουνία αν θα αμπδήσουμι τ’ αυλάκ’ ι, ντ’ τάξ’ι. Τώρα πάλι μάβρου ίδρουτου μας κοβ, όλουν τουν χρόνου, αν θα μπδήσουμι τ’ αυλάκ’ι, να παρατείνουμι στη ζωή. Ιτότις παρακαλούσαμι να πιράσουμιν τ’ ταξ, ώρα χαλέβουμιν απουμείνουμι στν ίδια τάξ’ι, των ζώντων.
Ζ.

Όπως είσαι…
* ΕΙΧΑΝ τα προβλήματά τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Λέω στη γυναίκα μου «Με φλερτάρει μια συνάδελφος, τι να κάνω;». Και μου απάντησε: «Να είσαι ο εαυτός σου. Θα δεις ότι θα κόψει λάσπη μόνη της».
* * *
* - ΘΕΛΕΙΣ να τα φτιάξουμε;
- Όχι γιατί σε βλέπω…
- Σαν φίλο;
- Σε βλέπω πώς είσαι.
* * *
* - ΜΕ πόσους άντρες έχεις πάει;
- Εσύ, πάντως, δε θα μου αλλάξεις το νούμερο…
Z.

Τέταρτο του αιώνα
* «ΠΑΡΚΟ μυδοκαλλιέργειας στα παράλια του νομού». Η υπόθεση χρονολογείται από πολύ παλιά, καθώς ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. ανασύρει δημοσίευμα της εφημερίδας του Νοεμβρίου του 2000: «Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για την καταλληλότητα των νερών στα παράλια του νομού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πάρκο μυδοκαλλιέργειας για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο Μάιο και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη θαλάσσια περιοχή νότια των εκβολών του Πηνειού στην περιοχή των Μεσαγγάλων που έχει καθοριστεί με απόφαση του νομάρχη ως περιοχή θαλάσσιων υδάτων κατάλληλη για αλιεία και καλλιέργεια οστρακοειδών. Στην ίδια απόφαση έχουν καθοριστεί και σταθερά σημεία για δειγματοληψίες στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «παρακολούθησης της ποιότητας του νερού που διαβιούν υδρόβιοι οργανισμοί», όπου έχει ενταχθεί και ο Νομός Λάρισας εξαιτίας των υποχρεώσεων της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». (Μετά κύλησε πολύ νερό στην κοίτη και τις εκβολές του Πηνειού…).
Ζ.

Αλλού
* ΤΟΣΑ εκατ. Ευρωπαίων πολιτών προσέρχονται (και) σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου, που ως γνωστόν δεν έχει αποφασιστικό ρόλο (παρά μόνο η Κομισιόν). Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν, λοιπόν, με τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς, του πολέμου στην Ουκρανία και της, από ανύπαρκτης έως απαράδεκτης, πολιτικής της ηγεσίας της Ε.Ε. σε πλήθος θεμάτων. Από την κλιματική αλλαγή έως τον πόλεμο στη Γάζα. Αποτέλεσμα των πολιτικών τους είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, δε συμβαίνει από μόνη της.
Παρά, λοιπόν, την κρισιμότητα των εκλογών, η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας ολοκληρώθηκε με όρους… πόθεν έσχες και με θέματα εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ αβαντάρουν και την αποχή, δηλώνοντας μετά… έκπληκτοι για την εκρηκτική άνοδό της. Γιατί οι νέοι πάνε για μπάνιο και θεωρούν… πολιτική στάση την αποχή. Η οποία όλως… τυχαίως ευνοεί το πρώτο κόμμα. Ας πούμε και στις εθνικές εκλογές οι μισοί απείχαν, αλλά τίποτα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να καμαρώνει για το 41%. Βρε κάτι συμπτώσεις…
Β.Κ.

Από ευγένεια
* ΑΠΕΙΡΟΣ ο νεαρός Λαρισαίος, δεν ήξερε ότι δεν τα λένε αυτά, προσπάθησε να το σώσει ωστόσο.
- Ελάτε να καθίσετε, που είστε έγκυος…
- Δεν είμαι έγκυος.
- Ελάτε τότε να καθίσετε να χωνέψετε.
Ζ.

 

POLYTEXNEIOY_K_GAZH1.jpg

POLYTEXNEIOY_K_YPSILANTOY2.jpg

* ΚΑΛΥΤΕΡΗ αστυνόμευση, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, στη δεξιά λωρίδα, τόσο στη συμβολή της με την οδό Υψηλάντου όσο και στη συμβολή της οδό Ανθίμου Γαζή, ζητούν πολλοί οδηγοί, κυρίως επαγγελματίες, καθώς έχει διαπιστωθεί τελευταία ότι ολοένα και περισσότεροι σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στην αριστερή πλευρά της οδού, κοντά στη νησίδα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσοι πρέπει να στρίψουν αριστερά να χρησιμοποιούν αναγκαστικά τη μεσαία λωρίδα του δρόμου κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ας επιληφθεί του θέματος η Τροχαία.

 

KYPELLO.jpg

*Σ’ αυτό το κύπελλο είχ’ ακουμπήσει όλη Ελλάδα. Είκοσι χρόνια μετά και η Λάρισα νιώθει ότι το κληρονομεί, οι απλοί της άνθρωποι.
Ζ.

 

GANTI.jpg

*ΤΙ φούρνος, τι τιμόνι… Όταν είναι να μπεις να ξεπαρκάρεις στη Λάρισα το μεσημέρι.
Ζ.

 

FALAGGA.jpg

*ΕΞΙ στην πρώτη γραμμή κι ένας πίσω τους επτά, η φάλαγγα Μαμάκου σε παράταξη, αδελφωμένοι και με σκοπό. (Άλλο τι σκέπτονται ορισμένοι εξ αυτών από μέσα τους).
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass