ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2024 17:00
* ΕΙΧΑΝ να ψηφίζουν πάλι στο ΤΕΕ… Σε πέντε διαφορετικές κάλπες, με δυνατότητα τοποθέτησης πλήθους σταυρών, μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων, σε δεκάδες ψηφοδέλτια πανελληνίως, αναλόγως και τοπικά. Το ότι έβγαλαν αποτελέσματα μόλις την επομένη ήταν ξανά ένας τεχνικός άθλος. * ΕΙΧΑΝ να ψηφίζουν πάλι στο ΤΕΕ… Σε πέντε διαφορετικές κάλπες, με δυνατότητα τοποθέτησης πλήθους σταυρών, μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων, σε δεκάδες ψηφοδέλτια πανελληνίως, αναλόγως και τοπικά. Το ότι έβγαλαν αποτελέσματα μόλις την επομένη ήταν ξανά ένας τεχνικός άθλος.

Φεγγαράκι
* Η ανοιξιάτικη πανσέληνος αύριο, Πέμπτη 23 Μαΐου. Ωστόσο, το φεγγάρι θα φαίνεται ολόγιομο από απόψε, βράδυ Τετάρτης, μέχρι και την Παρασκευή, τότε δε η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και έτσι θα φαίνεται μεγαλύτερη, ενώ θα έχει και μια πιο βαθιά απόχρωση.

Στην Ευρώπη, λέει, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά τον Μεσαίωνα. Οι φυλές των Ινδιάνων της Αμερικής, όμως, ήταν πιο φυσιολάτρες, έδιναν ονόματα με βάση τις αλλαγές που παρατηρούσαν. Κι έτσι ονόμασαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο «Φεγγάρι των Λουλουδιών», το οποίο και επικράτησε παγκοσμίως. (Άλλες φυλές πάλι το έλεγαν «Φεγγάρι των Φύλλων» και άλλες «Φεγγάρι του Βατράχου»).

Γινόμαστε
Ευρώπη;
* ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ για τις αλλαγές που έκανε στο ποδόσφαιρο δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος. Αυτή είναι που θεωρεί επιτυχία του, ναι. Τονίζοντας ότι «και στο ποδόσφαιρο σταδιακά γινόμαστε Ευρώπη». Στη Θεσσαλονίκη μιλούσε ο πρωθυπουργός, οπότε συνεχάρη και τον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, ενώ παρηγορώντας τον επίσης Θεσσαλονικέα Άρη τού ευχήθηκε για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ωχ…
***
* ΩΣ γνωστόν, ο τελικός του ευρωπαϊκού «Conference League» θα γίνει στην κατάμεστη «OPAP Arena» στην Αθήνα, που θα φιλοξενήσει φιλάθλους και του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα. Και στον Βόλο τις ίδιες μέρες, στο Πανθεσσαλικό, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί χωρίς καθόλου κόσμο. Ευρωπαϊκά εντελώς…

Πρωτιά
* ΜΑΚΡΑΝ πρώτος μεταξύ όλων, στις εκλογές του τοπικού ΤΕΕ, ο Νίκος Παπαγεωργίου με 321 σταυρούς, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος, καθώς η παράταξή του κέρδισε ξανά την αυτοδυναμία και μάλιστα, με ιδιαίτερη άνεση. Τον ακολουθούν στη ΔΚΜ οι επίσης Λαρισαίοι Γιούλα Μπίσκα με 265 και Αστ. Νάρης με 252, κι όλοι οι υπόλοιποι κάτω από διακόσιους σταυρούς και στους τρεις νομούς.
***
* ΣΤΗΝ παράταξη των πρασίνων ΔΗ.ΣΥΜ. επικράτησαν οι Τρικαλινοί Ιωάνν. Τριγώνης με 94 και Ευάγγ. Ζαφείρης με 81 σταυρούς.
Στην Πανεπιστημονική, προηγήθηκαν οι Καρδιτσιώτες Βασίλης Ελευθερίου με 60 και Παντελής Τσουκαλάς με 55 σταυρούς.
Και στην Περιβάλλουσα, πρώτος ο Κώστας Ιακωβάκης με 69 και ακολουθεί ο Ανέστης Τριανταφύλλου με 46, αμφότεροι Λαρισαίοι.

Γύρο…
* ΠΑΝΤΑ ορεξάτοι σε όλα τους τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Πρώτη μέρα σε καινούρια δουλειά και αντί να μου δείξουν τα κατατόπια, μου έδειξαν τον φούρνο απέναντι.
***
* - ΜΕ διακρίνει μια συνέπεια στις πράξεις μου. Κάθε πρωί ξεκινάω δίαιτα και κάθε βράδυ τη διακόπτω.
***
* - ΒΓΑΙΝΩ το πρωί για τρέξιμο, καταλήγω στον φούρνο. Βγαίνω το βράδυ, φτάνω στην ψησταριά. Γενικά, η γυμναστική με κατέστρεψε.

Της εξυπηρέτησης
* ΣΤΗΝ έρευνα γνώμης «Τι πιστεύουν οι Έλληνες;» του Οργανισμού Ερευνας και Ανάλυσης «Διανέοσις», ειδικά στο τμήμα που αφορά Δημόσιες Υπηρεσίες και Υγεία, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αναδεικνύονται πρώτα σε θετικές γνώμες με ποσοστό 85%, ενώ ακολουθεί το gov.gr με 82% και τρίτη έρχεται η Πυροσβεστική με 79%. Τελευταία στον σχετικό πίνακα σε θετικές γνώμες έρχονται τα Δικαστήρια με 27%.
***
* ΕΙΔΙΚΑ τα ΚΕΠ του Δήμου Λαρισαίων, από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το Α’ τρίμηνο του 2024 αναφορικά με τον αριθμό έκδοσης πιστοποιητικών, καταλαμβάνουν την 4η θέση σε σειρά κατάταξης μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας και βρίσκονται μπροστά από Δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο... (Πέρυσι για το ίδιο διάστημα κατείχαν την 7η θέση. Να μια μετρημένη καλή επίδοση για τη νέα Δημοτική Αρχή).

Αλλιώς
* ΜΠΟΡΕΙ εκείνη να μην είναι της νεοδημοκρατικής παράταξης, όμως αυτός είναι υπουργός και επιπλέον η Κατερίνα Κόσσυβα έχει οριστεί αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης, που είχε οργανώσει τα εγκαίνια της έκθεσης και ήταν οικοδέσποινα της εκδήλωσης. Ο Χρήστος Δήμας είχε προσκληθεί να τελέσει τα εγκαίνια, ήταν εκεί στην ώρα του και περίμενε να ξεκινήσουν. Μετά από κάνα δεκάλεπτο κατέφτασαν οι δημοσιογράφοι και τον πλησίασαν για τις καθιερωμένες δηλώσεις. Τότε πλησίασε τον υφυπουργό Πολιτισμού και η κυρία αντιπρόεδρος. «Με συγχωρείται κύριε υπουργέ, δε σας αναγνώρισα…». (Καλά πήγε κι αυτό…).
***
* ΠΑΝΤΩΣ, υπήρξε μια σαφής αλλαγή από τη νέα ηγεσία στην Πινακοθήκη, μια στροφή, όχι ντε και καλά στην ποιότητα, σίγουρα, πάντως, στροφή του ακροατηρίου στην εκδήλωση των εγκαινίων. Κλίνατε επ’ αριστερά, 90 μοίρες.
Για κάποιον λόγο αποφασίστηκε να αλλάξει αυτήν τη φορά το στήσιμο της εκδήλωσης στην Πινακοθήκη. Στον ίδιο χώρο μεν, αλλά με διαφορετικό προσανατολισμό. Πήγε ο κόσμος, οι λάτρεις των εικαστικών στήθηκαν και κοίταζαν προς τη συνήθη κατεύθυνση, όπου βρισκόταν κιόλας ο δήμαρχος με κάποιους άλλους, που απλώς κουβέντιαζαν περιμένοντας την έναρξη. Κάποια στιγμή που ενεργοποιήθηκαν μικρόφωνα και μεγάφωνα στην πλάτη τους κατάλαβαν και «κλίνατε επ’ αριστερά»…

Τα «playouts»
* ΤΑ έξι μικρότερα κόμματα δε θα πάρουν τελικά έξι έδρες, από μία το καθένα, αν ξεπεράσουν το 3%, τώρα δεν είναι βουλευτικές, αλλά ευρωεκλογές. Μόλις δύο έδρες θα μοιραστούν κατά τα φαινόμενα, κι όποιος προλάβει. Είναι το «ieidiseis.gr» που εξηγεί το θρίλερ στα «playouts» της Ευρωβουλής.
Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και ΜέΡΑ25 θα «κονταροχτυπηθούν» για δύο έδρες, που μάλλον θα απομένουν στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων και το ισχύον εκλογικό μέτρο.
***
* ΤΟ εκλογικό μέτρο προκύπτει από το 100%, μείον το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δε θα καταφέρουν να βγάλουν ευρωβουλευτή, διά τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στη χώρα, ήτοι 21. Με συμμετοχή 31 κομμάτων στις ευρωεκλογές, οι μικροί που θα μείνουν εκτός καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις συνολικό ποσοστό περί το 15%. Άρα, το εκλογικό μέτρο θα διαμορφωθεί ως: 100% - 15% = 85% / 21. Δηλαδή, λίγο πάνω από το 4%.
***
* ΑΥΤΟ σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, πως αν η Νέα Δημοκρατία λάβει γύρω στο 32%, θα πάρει 8 έδρες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει γύρω στο 16%, θα πάρει 4 έδρες, αν το ΠΑΣΟΚ λάβει γύρω στο 12%, θα πάρει 3 έδρες κι αν η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ λάβουν γύρω στο 9-10%, θα πάρουν από 2 έδρες. Έτσι, τα πέντε προαναφερθέντα κόμματα θα πάρουν συνολικά 19 έδρες.
Μένουν δύο έδρες από τις 21 που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, τις οποίες θα διεκδικήσουν τα έξι κόμματα που βρίσκονται πέριξ του 3%. Τα οποία θα «κονταροχτυπηθούν» μέχρι τελευταίας ψήφου για μία έδρα.Βρες άκρη…
* ΜΕ μια απογοήτευση εμφανίζονταν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ο άλλος, ρε συ, ήθελε να καλέσει ταξί και μπήκε στο taxisnet. Αυτός, επίσης, ψηφίζει.
***
* - ΣΥΖΗΤΑΣ με μερικούς και αναρωτιέσαι πώς βρήκαμε τον δρόμο και κατεβήκαμε απ’ τα δέντρα.
- Εν τω μεταξύ, οι πίθηκοι άρχισαν να αρνούνται ότι είναι πρόγονοί μας.
***
* - ΠΑΝΤΟΥ στερεότυπα βρε παιδάκι μου. Δε βλέπεις μπάλα, είσαι γκέι. Ασχολείσαι με τη μόδα, είσαι γκέι. Τα ‘χεις με τον Γιώργο, είσαι γκέι…

Χριστιανικά
* «ΑΝ και η προεκλογική συζήτηση για τις ευρωεκλογές εστιάζεται πρωτίστως σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ωστόσο το καίριο διακύβευμα συνίσταται στο ποια, εν τέλει, θα είναι η Ευρώπη του μέλλοντός μας. Ποιες θα είναι οι αρχές και οι αξίες που θα τη διέπουν, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταναστευτικά ρεύματα και ο αναδυόμενος αναθεωρητισμός. Ποιο μπορεί να είναι το κοινό ευρωπαϊκό όραμα που θα συνεπάρει και πάλι τους λαούς μας, καθώς αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως ευρωπαϊκό ιδανικό φαίνεται να έχει ξεθωριάσει». Άρθρο του Μ. Χαρακόπουλου φιλοξενούσε χθες το «Βήμα».
***
* ΚΑΙ συνεχίζει ο Λαρισαίος πολιτικός: Ταυτόχρονα, και όχι ασχέτως από τα προηγούμενα, διαπιστώνουμε ότι, σταδιακά, η χριστιανική παράδοση και οι χριστιανικές αξίες παραμερίζονται από τον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο… Μια πρακτική η οποία ενέχει, πέραν της ανιστορικότητάς της, και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα, καθώς δεν αποτελεί το προϊόν μιας συλλογικά και δημοκρατικά ληφθείσας κατεύθυνσης. Και βεβαίως αγνοεί αλαζονικά ένα τεράστιο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού που ακόμη στον έναν ή στον άλλον βαθμό θρησκεύεται… Επίσης, όποιος πολιτικός υπερασπίστηκε τις χριστιανικές αξίες εκτός από τον χαρακτηρισμό οπισθοδρομικός, δέχθηκε και τη μομφή ότι η στάση του εκπορεύεται από την επιθυμία του να έχει τη στήριξη της Εκκλησίας ή του «ποιμνίου». Του αμφισβητήθηκε, δηλαδή, το δικαίωμα να πιστεύει πραγματικά τα όσα πρεσβεύει δημόσια… Είναι ως εκ τούτου προφανές ότι έχει έρθει η στιγμή να ξαναδούμε εκ νέου τις σχέσεις χριστιανικών αξιών και πολιτικής…

Ντιμπέιτ
* «ΘΑ ήθελα να κάνω μια αποκάλυψη… Ο Κωνσταντίνος Αργυρός θα τραγουδήσει στον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μακμπέθ στα Χανιά... Δεν ξέρω αν θα είναι μόνο εκείνος, αλλά γνωρίζω ότι μέχρι στιγμής ο Κωνσταντίνος Αργυρός έχει δεχτεί πρόταση», είπε η Σταματίνα Τσιμτσιλή στην εκπομπή της. Κι εκεί άρχισαν όλα.
Διότι λίγο αργότερα ο Γιώργος Λιάγκας διέψευσε, από τη δική του εκπομπή. «Αυτό το ρεπορτάζ δεν ισχύει… Δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια πρόταση, δεν υπάρχει περίπτωση να τραγουδήσει ο Αργυρός στον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη. Δε θα υπάρχει μεγάλο όνομα... Μπορεί να γίνει ένα κρητικό γλέντι, μπορεί να είναι ο Αργυρός ως καλεσμένος. Όμως, δε θα τραγουδήσει με ορχήστρα. Αν πάει καλεσμένος και πει στο τσακίρ κέφι ένα τραγούδι, τι να σας πω…».
***
* ΤΟ θέμα σοβάρεψε και χθες επανήλθε η Σταματίνα Τσιμτσιλή, επιμένοντας: «Επειδή διέψευσε ο Γιώργος Λιάγκας, δεν είπα ότι έχουν κλείσει συμβόλαιο, ότι θα κοπεί τιμολόγιο, ότι έχουν μια συνεργασία και ότι ο Κωνσταντίνος Αργυρός έχει αναλάβει τη διασκέδαση. Είπα ότι όλο αυτό θα γίνει φιλικό επίπεδο και το γνωρίζω από πάρα πολύ καλή πηγή, οπότε Γιώργο μου διασταύρωσε και εσύ το δικό σου ρεπορτάζ».
Η απάντηση από τον Γιώργο Λιάγκα δεν άργησε να έρθει: «Τώρα θέλω να κάνω ένα τηλεοπτικό debate με τη φίλη μου τη Σταματίνα... Πάμε στον Κασσελάκη για να λύσουμε αυτό το περιβόητο μυστήριο… Σε καμία περίπτωση ο Κωνσταντίνος Αργυρός δε θα τραγουδήσει στον γάμο του κ. Κασσελάκη και του κ. Μακμπέθ. Τέλος. Μάλιστα, το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη λέει ότι ο Στέφανος, για λόγους αριστεράς, ποτέ δε θα έβαζε κάποιον celebrity να τραγουδήσει στον γάμο του, γιατί θα έδινε λάθος μήνυμα. Και παρότι είναι φίλος με τον Αργυρό, και ο πατέρας του Αργυρού είναι μάλλον αριστερός…». (Αυτή είναι αντιπαράθεση, πολιτική, πολιτιστική. Δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές).

Ήξερε τι…
* - ΒΡΑΔΙΑ ασιδέρωτα…
Σιγοτραγουδούσε η Λαρισαία φοιτήτρια, τη διέκοψε η φιλενάδα της.
- Αξημέρωτα θες να πεις.
- Δες την καρέκλα…

 

------AYTOKINHTO.jpg* ΚΑΛΑ,
πώς συνέβη;

 

GATA.jpg* Ε, να μην πάρει κι ο σκύλος μια μέρα ρεπό;

 

GIGANTES.jpg* ΕΤΣΙ φαντάστηκε ο Τ.Ζ. τους γίγαντες στον φούρνο. Να έχουν πάει για ψώνια, όχι ως φαγητό.

 

HLEKTRIKO.jpg* ΤΟ μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Γεννήτρια στο πορτμπαγκάζ και κάνα δυο μπιτόνια βενζίνη επιτυγχάνουν αυτονομία και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass