ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2021 18:00
*- ΝΑ βάλει κι ο Θεός το χέρι του, άγιοι δέσποτες, σαν πολλά μαζεύτηκαν... Ζ. *- ΝΑ βάλει κι ο Θεός το χέρι του, άγιοι δέσποτες, σαν πολλά μαζεύτηκαν... Ζ.

Λίγη πολλή
*ΚΑΘΩΣ αυτή θα έπαιρνε άδεια την επόμενη εβδομάδα, ο Λαρισαίος παρηγορούσε τη συνάδελφό του.


- Θα μείνει και λίγη πολλή ζέστη και για σένα, μην ανησυχείς.
Εκείνη όμως είχε εμβαθύνει πολύ.
-Αυτό που θέλω εγώ είναι μια μέρα ακόμα ανάμεσα στο Σάββατο και την Κυριακή.
Ζ.

Καλοκαιρινά
*ΘΕΡΙΝΑ στοιχεία στις ψαγμένες συζητήσεις νεαρών Λαρισαίων. Το λένε άλλωστε, ‘’άμα σφίξουν οι ζέστες’’...
- Το καλύτερο βραδινό μπάνιο το έχω κάνει 9 το πρωί.
***
*- ΣΗΜΑΣΙΑ δεν έχει το ταξίδι αλλά να έχεις λεφτά να πας.
***
*- ΣΗΜΑΣΙΑ δεν έχει το ταξίδι αλλά πού θα σταματήσεις για φαγητό.
***
*- ΑΝ τσακωθείς με τον ιδιοκτήτη ενός beach bar, αλήθεια, τον απειλείς ότι θα του κάνεις το μαγαζί χειμερινό;
Ζ.

Υπό σκιάν
*ΟΤΙ τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, διαβεβαίωναν οι μεσήλικες Λαρισαίοι, εννοώντας τις καυτές ηλιαχτίδες, υπό σκιάν και παρά θιν΄ αλός, που λεν και στο χωριό, την ομήγυρη απασχολούσαν θέματα πολιτικοκοινωνικής φύσεως.
- Έχουμε πιάσει πάτο κύριοι, αλλά δεν μας φοβάμαι. Θα σκάψουμε.
***
*- ΟΙ αρχαίοι Έλληνες έγραφαν τραγωδίες, οι σημερινοί τις ζουν.
***
*-ΤΙ ξέρεις για τον Μαρξ;
-Αυτόν που έχει κάτι μαγαζιά με τον Σπένσερ, λες;
Ζ.

«Eσκασαν»
ΠΡΟΧΘΕΣ Σάββατο, όσοι Λαρισαίοι χρειάστηκε να ταξιδέψουν με το τρένο από την Αθήνα για τη Λάρισα, «έσκασαν» από τη ζέστη.  Με το δρομολόγιο των 15.20’ έφυγαν από Αθήνα και ένας Θεός ξέρει πώς έφτασαν στη Λάρισα, τρεις ώρες μετά στις 18.20.
Ενώ όλοι γνώριζαν για τις υψηλές θερμοκρασίες, πώς επέτρεψαν το δρομολόγιο χωρίς κλιματισμό; Είχε και υπεράριθμους επιβάτες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά ο ΟΣΕ πάντα αυθαιρετούσε, μπορούσε και να ματαιώσει δρομολόγιο χωρίς ποτέ να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες. Ετσιθελικά λειτουργούσαν πάντα στον ΟΣΕ και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους επιβάτες σαν σακιά...
Β.Κ.

Σαν σήμερα...
Σαν σήμερα πέρυσι, μπαίνοντας ο Αύγουστος, έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο αξιόλογους και ξεχωριστούς ανθρώπους της πόλης, με τεράστια προσφορά στα κοινά και στη δημόσια ζωή της. Ο λόγος για το Κλεάνθη Λέτσιο, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, υπηρετώντας τη Λάρισα με ξεχωριστό ήθος και συνέπεια. Ο Κλεάνθης έδωσε το παρών σε όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο Περιφερειακό, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και τον Δήμο Λαρισαίων, ενώ συνέδραμε στις δραστηριότητες των εφέδρων αξιωματικών. Για όλους υπήρξε μια αξιαγάπητη και χαρισματική προσωπικότητα που θα μένει για πάντα ζωντανή στις μνήμες τους...
Σ.Κ.

Υποκρισία;
*Η ευρύτερη περιοχή, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγει το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι υπερενταντικές ιχθυοκαλλιεργητικές πρακτικές έχουν ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην αλιεία. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δείχνουν ένα νεκρό τοπίο, κατεστραμμένα θαλάσσια οικοσυστήματα από την επί δεκαετίες παραμονή των μονάδων στα ίδια σημεία.
Πρόκειται για τις ακτές και τις νησίδες της Αιτωλοακαρνανίας, ναι της περιοχής που προσφεύγει επί χρόνια οικολογικά, παράγοντές της δηλαδή και αγωνίζονται λέει να την προστατέψουν από περιβαλλοντική αλλοίωση, που θα προκύψει υποτίθεται από τα έργα του Αχελώου, ο οποίος εκβάλλει εκεί, στην Αιτωλοακαρνανία. Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται αύξηση κατά 70% της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις ακτές της. (Όμορφάαααα...)
Ζ.

Η άλλη όψη
*ΟΛΑ τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Οι Λαρισαίοι τις ανακάλυψαν και σ΄ αυτό.
- Αν το δούμε αντικειμενικά πάντως, τώρα με τους 45 βαθμούς το πρόβλημα το έχει αυτός στην παραλία που κάθεται στον ήλιο κι όχι εγώ με το αιρκοντίσιον στην πόλη.
***
*- ΚΑΥΣΩΝΑΣ βρε... Απλώνεις την μπουγάδα μέσα στο σπίτι και σε μισή ωρίτσα έτοιμα τα ρούχα. Όχι όπως τον χειμώνα που καθόμαστε και τα γυρνάμε πάνω στα καλοριφέρ λες κι είναι καλαμπόκια.
***
*ΕΝΩ ο Χ. Χ. άρχισε να παλιμπαιδίζει: 2 μπάνια, 0 παγωτά, 1 εμβόλιο.
Ζ.

Συμπεριφορά
ΕΞΩ φρενών ήταν προχθές συμπολίτισσα, η οποία έπρεπε να κάνει αυτοπροσώπως συναλλαγή στο υποκατάστημα της Eurobank στην Κεντρική Πλατεία. Παρά τη ζέστη περίμενε λοιπόν έξω  από την τράπεζα από τη 1 παρά και λίγο πριν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές στις 2 το μεσημέρι, υπάλληλος της τράπεζας τους ανακοίνωσε – όπως καταγγέλλει η Λαρισαία – ότι θα εισέλθουν στο κατάστημα επτά πελάτες από τους έντεκα που ανέμεναν.
Ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι άνθρωποι. Οι προχθεσινές θερμοκρασίες δεν επέτρεπαν αναμονή και μάλιστα μεσημεριάτικα, αλλά θα μπορούσαν από την Τράπεζα να χειριστούν την υπόθεση πιο ανθρώπινα. Η συμπεριφορά ενόχλησε τους πολίτες που διαμαρτύρονται όχι τα μέτρα για τον κορονοϊό. Θα μπορούσαν να τους το πούνε νωρίτερα να μην περιμένουν στο λιοπύρι. Οι χρεώσεις βεβαίως των τραπεζών δεν αναγνωρίζουν αιτίες, παρά μόνο επιβάλλονται...
Β.Κ.

Διερμηνέας
*ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ γεγονός, προ εικοσιπενταετίας διηγείται ο Κ.Ν. : Κρίσιμο ματς Αθηναϊκός-Τρίκαλα. Η εξέδρα έχει τρεις θύρες και κάθομαι με Βυρωνιώτες γείτονες στη μεσαία. Ένας Τρικαλινός ανεβαίνει στα κάγκελα της δεξιάς θύρας, πριν αρχίσει το ματς και φωνάζει δυνατά επί ώρα προς την αριστερή θύρα κουνώντας τα χέρια.
«Οοοοοτ, Οοοοοτ...»
Επεμβαίνω να βοηθήσω κι εγώ από την κεντρική θύρα και φωνάζω προς τα αριστερά.
«Φώτηηη, Φώτηηη...»
Γουρλώνουν τα μάτια οι Αθηναίοι φίλοι μου. «Φώτη εννοούσε με το Οτ;»
Άκουσε λοιπόν ο Φώτης και φωνάζει.
«Κα του νικρουταφείου μιργιά τθύρα δεν σίπα αρα χαζουντάμαρου;»
Γύρισε όλη η θύρα του Αθηναϊκού προς τα μένα τότε φωνάζοντας «Μετά-φρασή... Μετά-φρασή».
Ζ.

Ακραία
*Ο Φαήλος Κρανιδιώτης αρχηγός ακροδεξιού κόμματος και πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, έγραψε με αφορμή την επέτειο της Δημοκρατίας: «Να πιάσει η Χαρίτα Μάντολες, από την Όρκα της Κερύνειας και μετά στον Καραβά, από το ένα χέρι τον Μητσοτάκη και από το άλλο το εξαρχειώτικο τεφαρίκι που διάλεξε για Πρόεδρο, να τους κάτσει σε μια γωνιά και να τους πει τι έγινε εκείνο τον άγριο Ιούλιο του 1974, να τους πει για τους νεκρούς και τους αγνοουμένους, για την ασύλληπτη βαρβαρότητα, να καταλάβουν τι θα έπρεπε να μνημονεύουμε σήμερα, αντί να μαζεύεται ένας συρφετός από νούμερα, παρδαλές και πολιτικούς φεουδάρχες». (Κι άμα δεν γιορταζόταν καθόλου κι άμα επιπλέον δεν είχε γίνει καν η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ίσως ακόμη καλύτερα;)
***
*ΤΟ θέμα τοπικά είναι ότι την εν λόγω ανάρτηση κοινοποιεί και γνωστός Λαρισαίος απόστρατος, προφανώς ενθουσιασμένος με το περιεχόμενο. Και σημειώνει ο οπαδός από κάτω, πρεσάροντάς τους: «Φαήλο μεγάλες κουβέντες έγραψες, σωστές, ολόσωστες. Αλλά ταυτόχρονα ανέλαβες ευθύνη μεγάλη, κι εσύ κι όσοι με βαρύ όνομα όπως π.χ. ο στρατηγός, τις αποδέχονται και τις υπογράφουν δημόσια». (Όχι που κάποιοι τον είχαν για δικό τους, νεοδημοκράτη...).
Ζ.

Προνόμια
*ΝΑ και πληροφορία ενδιαφέρουσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης Αποστράτων. Με έγγραφο χαρακτηρισμένο ως αδιαβάθμητο, αναρτητέο άλλωστε στο διαδίκτυο: Πρόγραμμα Ομαδικού Παραθερισμού στη Νέα Υόρκη, λοιπόν, για στρατιωτικούς  εν ενεργεία και εν αποστρατεία. Εκδρομή, ταξίδι 7 ημερών, με διαμονή, με πρωινό, σε κεντρικό ξενοδοχείο, 4 γεύματα σε επιλεγμένα εστιατόρια, ξεναγήσεις στα πιο γνωστά σημεία και επιβλητικά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης με ελληνόφωνο ξεναγό, κρουαζιέρα στον ποταμό Χάντσον, μεταφορές με λεωφορείο και φυσικά με πληρωμένα τα αεροπορικά εισιτήρια, φόρους αεροδρομίων και επίναυλο καυσίμων, τα πάντα μέσα σ΄ ένα σούπερ πρόγραμμα, με κόστος; Εδώ είναι το σαρπράιζ, μόνο 1.600 ευρώ το άτομο, ενώ υπάρχουν κι ακόμα φθηνότερες επιλογές.
***
*ΚΙ άλλες προσφορές από το ΥΕΘΑ Travel, δεν είναι μόνο τα ΚΑΟΑ για θερινές διακοπές. Να, ταξίδι για στρατιωτικούς και απόστρατους, Βαρκελώνη 5 μέρες δίκλινο δωμάτιο από 551 έως και 534 ευρώ το άτομο. Σούπερ; (Καταταχτείτε μας λέγαν παλιά, που προτρέπει και στον Αστερίξ.)
Ζ.

Μπερδέματα
*ΟΙ παρανοήσεις πάντοτε στην ημερήσια διάταξη μεταξύ των δύο φύλων.
- Είσαι πολύ όμορφη... Να σε κεράσω ένα ποτό;
- Αχ μωρέ... Είμαι πιασμένη.
- Να σε κεράσω ένα έμπλαστρο τότε;
***
*- ΜΟΥ είπε ότι θα έρθει σήμερα και θα μου αλλάξει τα φώτα.
- Και δεν ήρθε;
- Ήρθε αλλά έφυγε. Δεν είχα καμιά καμένη λάμπα.
***
*- ΚΡΥΒΕΙΣ ένα θεσπέσιο πλάσμα.
- Υπερβάλλεις νομίζω, αλλά ευχαριστώ,
- Όχι δεν κατάλαβες, Κάνε λιγάκι πιο δεξιά.
Ζ.

Κούριερ αλμυρή
*ΕΙΧΕ γίνει ένα σούσουρο τότε, στο πρώτο λοκντάουν ακόμη, όταν οι εταιρείες κούριερ, που είχαν γίνει παραπάνω από απαραίτητες, για καταναλωτές μα και για επιχειρήσεις, τότε που η αγορά και η κοινωνία δεν μπορούσαν χωρίς εκείνες, ε τότε είχαν αποφασίσει να ανεβάσουν τις τιμές. Και μπορεί τότε να υπαναχώρησαν, κάτω από τη γενική κατακραυγή, μάλλον το διέπραξαν όμως λίγο αργότερα, σιγά-σιγά κι αθόρυβα.
- Έχετε συνειδητοποιήσει ότι με λιγότερο από δέκα ευρώ, δεν στέλνετε ούτε ένα βιβλιαράκι πλέον με κούριερ ως τη Θεσσαλονίκη; (Ο Λαρισαίος το κατάλαβε ότι οι τιμές τσίμπησαν πολύ και διαμαρτυρόταν. Σιγά, ποιος θα συγκινηθεί...).
Ζ.

Χρήμα, του χρήματος
*ΝΑ και το ζουμί, τα λεφτά. Οι 50 αποχρώσεις του χρήματος, από τον Νίκο Σαραντάκο, για τους πάμπολλους τρόπους της ελληνικής γλώσσας για την αναφορά στον πλούτο, πλούτος πραγματικά:
αργύρια
Αργύρης (και ο Αργύρης είναι άρρωστος, δεν έχω λεφτά)
άσπρα
βιολετέρα (στα καλιαρντά)
βοτάνι (του Παπαδιαμάντη από τους Χαλασοχώρηδες: Χρειάζεται και λιγάκι βοτάνι)
γιατρός (το δεκαχίλιαρο δραχμές, που είχε πάνω τον Παπανικολάου)
γιοφύρια (τα χαρτονομίσματα του ευρώ, επειδή έχουν απεικονίσεις γεφυρών)
γιούρια, τα (ειδικά για τα ευρώ, αλλά μπορεί και να γενικευτεί κατά συνεκδοχή)
γκαφρά (στα ποδανά)
γρόσια
***
*ΔΙΦΡΑΓΚΑ
ευρώπουλα
ζεστό (είμαι ζεστός)
καπίκια
κασέρι (μάλλον από το cash)
καύσιμο
καφετιά (τα χιλιόδραχμα είχαν χρώμα καφέ)
κίτρινα [τα διακοσάευρα]
Κολοκοτρώνηδες (τα πεντοχίλιαρα είχαν επάνω τον Κολοκοτρώνη)
κομπόδεμα
κούτσουρο, κουτσουράκι (το τάλιρο στον Τσιφόρο)
λ7 (ιντερνετική συντομογραφία για τα λεφτά)
λεφτά
λιανά, λιανώματα
λιμοκοντόροι (παλιός όρος για τα χάρτινα μονόδραχμα και δίδραχμα. Αλλά στον Τσιφόρο λιμοκοντοράκι είναι το πενηντάρικο)
λιρόνια
μαϊδί (δωδεκανησιακό)
μαϊντανός (ίσως λόγω χρώματος)
μαλλί (πόσο πάει το μαλλί;)
μάνεϊ
μαρούλι, μαρουλάκι
μασούρι
ματαχρή, μαχρή (ποδανά)
μεταλίκια
***
*ΜΕΤΡΗΤΑ
μονέδα
μπαγιόκο
μπακίρια
μπαμπακόσπορος (από τους Χαλασοχώρηδες του Παπαδιαμάντη)
μπερντέ
μπικικίνια
μπουμπουλίνες (τα χιλιάρικα, επειδή είχαν κάποτε πάνω μία γυναίκα με τοπική ενδυμασία που ονομάστηκε Μπουμπουλίνα αν και επρόκειτο για ανώνυμη ηρωίδα του 1821)
μύρια (τα εκατομμύρια)
νομίσματα
όβολα
οβολός
οικονομίες
παλαβομύρια (για ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά, πάρα πολλά λεφτά)
παππούς (το κατοστάρικο, τον καιρό της δραχμής)
παράς, παράδες, παραδάκι
παστάλι(στοίβα χαρτονομισμάτων)
πετσετάκια (το πασίγνωστο άσμα της Γλυκερίας)
***
*ΡΕΥΣΤΟ
ριάλια (Κυπριακό)
σταλό, σταλός (στα τσιγγάνικα)
τάλιρα, τάλαρα
τούβλο
φλουριά
φράγκα
φταλέ (στα ποδανά)
χαρτί
χαρτζιλίκι
χαρτούρα
χήνες (τα χιλιάρικα της δραχμής)
χρήματα
ψιλά
ψιλικό οξύ
ωχρές (ειδικά για τις χρυσές λίρες). 

Ζ.

 

EMBOLIO CIU

*Ο νεαρός Λαρισαίος ανακοίνωσε στην παρέα του ότι αύριο πάει να κάνει την έκτη δόση του εμβολίου. Αυτά είναι κίνητρα...
Ζ.

 

EYURAYSTON CIU

*ΠΗΡΕ τα μέτρα της η ψιψίνα...
Ι. Μ.

 

HFAISTOY CIU

*ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ τα φανάρια στη διασταύρωση της Ηφαίστου με τη Μανωλάκη, δεν χρειάζονται πια, παρέμεινε όμως η μεταλλική κολόνα τους. Η οποία αξιοποιείται πια ως διαφημιστικός ιστός.
Ζ.

 

KAMHLES CIU

*Ο Θ.Χ. βγήκε χθες να φωτογραφίσει στις γειτονιές της Λάρισας.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass