ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2021 18:00
*Η Περιφέρεια αξιοποιεί τα παιδιά της Θεσσαλίας ακόμη κι απ’ την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τη σκηνοθέτιδα Αθηνά Κρικέλη. Ζ. *Η Περιφέρεια αξιοποιεί τα παιδιά της Θεσσαλίας ακόμη κι απ’ την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τη σκηνοθέτιδα Αθηνά Κρικέλη. Ζ.

Με φρέον
*- ΜΗΝ ξεχνάτε να γυρνάτε πλευρό, μην αρπάξετε στον φούρνο της Λάρισας. (Υπάρχουν κι εκείνοι που συμβουλεύουν δροσιστικά).


***
*- ΜΕ 45 βαθμούς αύριο, λέω να κάνω εμβόλιο με φρέον.
***
*- ΦΟΝΙΚΟΣ ιός από δω, φονικός καύσωνας από κει, να μην ξέρεις από τι να πρωτοπεθάνεις...
***
*- ΘΥΜΑΣΤΕ το περσινό καλοκαίρι που λέγαμε ότι είναι το χειρότερο όλων; Ε, μετά ήρθε το φετινό.
Ζ.

Με σχέδιο
*ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ μπροστά και να οι Λαρισαίοι σχέδια για από βδομάδα.
-Τι θα κάνεις τον Αύγουστο;
-Θα περιμένω να έρθει ο Σεπτέμβρης.
***
*-ΕΓΩ θα πάω στη δουλειά με μαγιό και μπρατσάκια, μήπως καταλάβει το αφεντικό ότι θέλω άδεια.
Ζ.

«Πράσινο φως» για το lift
*ΚΑΤΑ πλειοψηφία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επανατοποθέτηση και επαναλειτουργία εκπαιδευτικού σχοινοσιδηρόδρομου lift στη θέση «Κάναλος» Κισσάβου, της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Yπέρ της μελέτης ψήφισε η Περιφερειακή Αρχή, η «Πρωτοβουλία» του Δημήτρη Κουρέτα και η «Πράσινη Περιφέρεια» του Θανάση Ακρίβου. Λευκό ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση (Νίκος Τσιλιμίγκας) και η «Ελληνική Αυγή» (Μ. Μπίλη), κατά η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ απουσίαζε η «Ανταρσία». Σύμφωνα με την εισήγηση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού «ο νόμος δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας και σε μηχανικές εγκαταστάσεις και βάσει πολιτικού σχεδιασμού και παρά τη διχογνωμία στις εισηγήσεις του Δασαρχείου οφείλουμε να εγκρίνουμε τη συγκεκριμένη παρέμβαση».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας επικαλέστηκε την επίσκεψη- αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις κατά του περιβάλλοντος, ενώ εργασίες έγιναν σε μήκος 370 μέτρων. Ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κ. Καραμπάτσας επικαλέστηκε το δημοσίευμα της «Ελευθερίας» και αναρωτήθηκε πώς «έγινε η εκχέρσωση 1.300 μέτρων» κι αν υπήρξε εμπλοκή της Περιφέρειας. Ο Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι «καμία εντολή για εργασίες δεν δόθηκε από την Περιφέρεια και οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν, περιορίστηκαν στα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για να υπάρχει χαμηλή κατανάλωση ρεύματος στο καταφύγιο».
Γ.Ρ.

Σε φόρμα
*ΦΟΡΤΣΑΤΟΣ, κεφάτος ο Παν. Γούλας, παραμένει στην πόλη ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης πασοκικής δημοτικής παράταξης. Και δείχνει σε αρίστη φόρμα και δεν μπορεί και να τον φτύσει κανείς, δεν επιτρέπεται λόγω κορονοϊού, μην τον ματιάσει. Πιθανότατα έχει επηρεαστεί από τη συναναστροφή με τα νιάτα τόσα χρόνια στο ΤΕΙ κι έτσι διατηρεί ακόμη μια φρεσκάδα.
Ζ.

Δεν βγαίνω...
*ΤΑ στύλωσε, υπερασπιζόμενος το συμφέρον του και την αξία του, ο Δημ. Πινακάς, μαζί με την οικογένειά του φυσικά, παιδί είναι, πώς το λένε οι ποινικολόγοι, «διάγει τη μετεφηβική ηλικία», κι έτσι ναυάγησε το σχέδιο. Μια φορά Μασούρας, δεύτερη χρονιά Κρίστινσον, τρίτη και φαρμακερή, φέτος δεν εισέρρευσε το 1 εκατομμύριο Μαρινάκη στην ΠΑΕ ΑΕΛ.
***
*ΟΛΑ ανάποδα αυτές τις μέρες, όλο μείον και ζημιές, δεν βγαίνω ρε παιδιά, δεν βγαίνω. Διότι ήρθε κι αυτός ο τυχαίος αστυνομικός έλεγχος στη Μύκονο, βρέθηκε χωρίς ασφαλιστήριο η μοτοσυκλέτα, μα κι αυτός μεγάλος άνθρωπος καβαλάει μηχανές να πάθει και τίποτε, να τα έξοδα πάλι. Η κλήση, τα ασφάλιστρα, το πρόστιμο. Καλά που είχε αναθεωρήσει το δίπλωμα οδήγησης, λόγω παρέλευσης του 65ου και εν συνεχεία και του 70ού έτους της ηλικίας.
Ζ.

Πολλά λεπτά, 58
*- ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, ας κάνω μια επέκταση στο γκαράζ να χωράει η Άστον Μάρτιν. (Συνεχίζουν οι Λαρισαίοι, δεν μπορούν να το χωνέψουν).
***
*- ΦΟΒΑΜΑΙ μήπως με αλλάξουν τα πλούτη με 58 λεπτά τη μέρα αύξηση και απομακρυνθώ απ’ τους γύρω μου.
***
*- ΚΑΝΟΝΙΣΤΕ, τώρα με την αύξηση, να πάρουν τα μυαλά σας αέρα και να σας ψάχνουμε.
Ζ.

Πολύ λιγότεροι
*Κι ήταν υποδεκαπλάσιοι αυτή τη φορά στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, τα συνήθη νούμερα στη συγκέντρωση, τέρμα οι δόξες με πολύ λαό. Παρόντες και από τον ισχυρό πυρήνα αντιεμβολιαστών του Βόλου και άλλες άγνωστες φυσιογνωμίες. Μαζί με τους στάνταρ Λαρισαίους, βασικά ακρο-ακροδεξιοί και κάποιοι Γ.Ο.Χ. Λίγος κόσμος τώρα, ήταν κι ο καύσωνας βέβαια, αλλά εκείνοι ανακάλυψαν τον εχθρό. Οι δημοσιογράφοι τους έφταιξαν, που ξέπεσαν Χάμω, που τους πήραν χαμπάρι οι απλοί ανεμβολίαστοι κι απέφυγαν.
***
*ΑΝ εξαιρέσει κάποιος κάτι καλόγριες που συνηθίζουν να πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις χουντικών, παραξενεύεται με τους φιλήσυχους Παλαιοημερολογίτες βλέποντάς τους δίπλα, σε πατενταρισμένους χουντικούς. Εντάξει το εμβόλιο και τα ελληνοχριστιανικά αλλά...
***
*ΚΑΠΟΙΟΙ λίγοι το έδειξαν και σ’ αυτή συγκέντρωση, όταν μαζεύονται κάμποσοι και συγκροτείται όχλος, τότε λειτουργούν τα βασικά τους ένστικτα. Ακόμη και σε καθεστώς Δημοκρατίας δεν ανέχονται διαφορετική άποψη, δεν σηκώνουν καμιά κριτική.
Πού και να ήταν και ισχυροί κιόλας. Λες και το ξέχασε κανείς στην Ελλάδα, μα και στον κόσμο ολόκληρο. Ωστόσο η Δημοκρατία τους αφήνει να μιλούν, εκεί έγκειται και η ισχύς της.
Μόνο μην κάνουν και απλώσουν χέρι, η Θέμις απέδειξε ότι κρατάει και σπαθί.
Ζ.
Με τη γλώσσα
*ΑΝΑΚΑΤΕΨΑΝ και τη γλώσσα, τα μπέρδεψαν πολύ τα πράγματα οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Μη θέλετε το καλό μου. Να πάτε να πάρετε το δικό σας.
***
*- ΟΙ απόψεις διήστ.. διεεί... διίσττ... τέλος πάντων, ο καθένας λέει τη χαζομάρα του.
***
*- ΜΗ λες «γιατί είσαι τόσο βλάκας;» Είναι πολύ επιθετικό. Να λες «πώς και είσαι τόσο βλάκας;», δείχνει ένα ενδιαφέρον για την εν γένει πορεία του.
Ζ.

Με παρελθόν
*ΣΤΗ συγκέντρωση αντιεμβολιαστών της Λάρισας βασικός ομιλητής κοτζάμ πανεπιστημιακός. Κίνησε απ’ την Ξάνθη, καθηγητής Φυσικής στο Δημοκρίτειο, μόνο που αυτή τη φορά δεν είχε πλήθος, τζάμπα τόσο ταξίδι. Πτοούνται όμως οι αγωνιστές; Μια χαρά και ελληνοχριστιανικομακεδονικά τα είπε ο Γ. Παύλος, τα έβαλε και με τον Μητσοτάκη, με τους μητροπολίτες, τους ισλαμιστές, τις τράπεζες, με τους πάντες.
***
*ΤΟΝ συζητούσαν χθες σε παρέα Λαρισαίων, έχοντας διαβάσει την εφημερίδα, κάποιος έσκυψε στο κινητό και τον τσέκαρε. Βρήκε αμέσως εκτενή αναφορά στο γνωστό σάιτ της Εκπαίδευσης «alfavita»: Προ τετραετίας λοιπόν, ο συγκεκριμένος καθηγητής έσυρε λέει τους φοιτητές του στα δικαστήρια λόγω της συνδικαλιστικής αντιφασιστικής δράσης τους. «Αφορμή ήταν η αντιπαράθεσή του με τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που έκανε το μάθημα και με τις απόψεις του που τις χαρακτήριζαν ακροδεξιές».
Ωστόσο, να που έρχεται «μια Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του κ. Παύλου, που διενεργήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Πρύτανη του ΔΠΘ, να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του». Το πόρισμα αυτό δείχνει ότι οι ισχυρισμοί των φοιτητών για προβληματικές στάσεις και συμπεριφορές του κ. Παύλου ήταν βάσιμοι, ενώ καταδεικνύει ότι είναι αβάσιμες οι κατηγορίες με τις οποίες φοιτητές οδηγήθηκαν στον ανακριτή.
***
*ΕΤΣΙ το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να ορίσει επιτροπή που θα υποστήριζε τη διδασκαλία και τις εξετάσεις στα συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ και η Σύγκλητος του ΔΠΘ όρισε ειδική επιτροπή για την εξέταση αυτών των μαθημάτων στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Κι έγινε τότε το έλα να δεις, όχι που θα το άφηνε έτσι, άνθρωπος με τέτοιο ταπεραμέντο: Το συμπέρασμα της ΕΔΕ είναι ότι «προκύπτουν βάσιμες ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τον κ. Παύλο», που αφορούν την «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη συμπεριφορά» απέναντι σε φοιτητές, συναδέλφους αλλά και τις προϊστάμενες αρχές και τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Ζ.

Μια ράμπα
*ΣΚΑΛΙΑ από μπρος, σκαλιά απ’ το πλάι, η πανέμορφη δροσερή πλατεία στο Μεταξοχώρι έχει αυτό το μειονέκτημα. Δεν έχει πρόσβαση για καρότσια, παιδικά και ΑμεΑ. Έξαλλος ο Μ.Χ. καθώς πάλι απέτυχαν όταν δοκίμασαν και φέτος να πάνε για καφέ. Θυμίζει ότι η Άννα Βαγενά πριν δύο χρόνια είχε απευθύνει δημόσια συγχαρητήρια στον δήμαρχο Αντ. Γκουντάρα για 4 έργα στο Μεταξοχώρι, μικρά αλλά καίρια, το ένα η ράμπα στην πλατεία. Είχαν αποσφραγιστεί οι προσφορές της δημοπρασίας, οι εργασίες θα ξεκινούσαν, όμως ράμπα γιοκ. Δύο χρόνια πέρασαν, μαζί με τον δήμαρχο εκτίθεται και η βουλευτίνα.
***
*ΕΙΧΕ γίνει θέμα και πέρυσι και η εφημερίδα είχε ξαναγράψει, επιτέλους αυτή η ράμπα. «Είναι ντροπή και αίσχος», διαμαρτύρεται εντόνως ο Μ. Χ. «Και είχα διαβεβαιώσεις ότι φέτος ο Χρήστος θα πιει επιτέλους καφέ στην πλατεία. Είναι αδιαφορία, είναι δυσκολία, γραφειοκρατία, τι φταίει τέλος πάντων που δεν φτιάχνεται μια απλή ράμπα; Γιατί έλλειψη χρημάτων δεν είναι, τι κοστίζει μια ράμπα. Αμάν πια...».
Ζ.

Γαμήλια
*ΤΟΣΟΙ γάμοι που γίνονται αυτό τον καιρό, λογικό να υπάρχουν προεκτάσεις με συζητήσεις μεταξύ και άλλων ενδιαφερομένων.
- Πώς μπορείς να κάνεις έναν άντρα να πάρει τα χέρια του από πάνω σου;
Παντρέψου τον.
***
*- ΑΝ ο γάμος ήταν καλό πράγμα, παιδιά, δεν θα χρειάζονταν μάρτυρες.
***
*-ΤΙ έχεις κι είσαι έτσι;
-Δεν ξέρω τι μου φταίει. Θέλεις να παντρευτούμε και να μου φταις εσύ σε όλα;
Ζ.

Γνήσιο δημόσιο!
ΠΗΓΕ σε ΚΕΠ για ένα γνήσιο της υπογραφής. Του απάντησαν ότι πρέπει να κλείσει ψηφιακό ραντεβού.
-Δεν έχω υπολογιστή, δεν ξέρω πώς να το κάνω, αντέτεινε.
-Βρες κάποιος να σε βοηθήσει, του είπαν.
Έφυγε απογοητευμένος, έψαξε, «υποχρεώθηκε» σε έναν γείτονα, το ραντεβού κλείστηκε για μετά από πολλές-πολλές ημέρες. Κι εκείνος «καιγόταν» για δικαστική υπόθεση.
Γνήσιο δημόσιο έγιναν και τα ΚΕΠ, μονολογούσε...

Από πάντα
*ΤΟ καλοκαίρι ήρθε βαρύ, ζεστό, πνιχτικό, το θερμόμετρο ανέβηκε στους 45 βαθμούς, κι ο Λίβας φύσηξε όπως ποτέ άλλοτε.
 Στη Σχολή, τα ζωντανά υπέφεραν πολύˑ κι ο Λιάπκιν πέρασε μέρες φλογερές και νύχτες πνιχτικές στους στάβλους. Τα κουνούπια βγήκαν λεφούσι από τις μπάρες της ακροποταμιάς και μόλυναν όλο τον κόσμο με ελονοσία.
Ο κάμπος θερμάστηκε. (Ποιος να περιγράψει καλύτερα από τον Καραγάτση τον καύσωνα στη Λάρισα;)
***
*ΚΑΙ τότε έτσι ήταν, τα ίδια και χειρότερα, δεν είχε και κλιματιστικά. Ο Χ.Κ. είχε την ιδέα να φυλλομετρήσει τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν»: Η Λάρισα νεκρώθηκε όταν από τον ολόχρυσο κι αθέριστο κάμπο φύσηξε ο πρώτος Λίβας του καλοκαιριού. Κάπου, κατά το Νοτιά, κάποιος φοβερός δράκος πρέπει ν’ άνοιξε το φλογισμένο στόμα και να ‘χυσε την πυρή ανάσα του πάνω στα στάχια. Οι μαλαματένιες θάλασσες κυμάτισαν με απόγνωση στη θανατερή πνοή. Η φλόγα της γης κι η λαύρα του ανέμου έσμιξαν και ξάπλωσαν παλμικά κύματα, που σκεπάζουν με τρεμουλιάρικο πέπλο όλα τα πάντα...
Οι Λαρισινοί μόλις νιώσουν τις πρώτες πνοές του Λίβα, κλείνονται στα σπίτια τους. Η πολιτεία νεκρώνεται, ως κι αυτές οι δροσερές αυλές, με τα ισκιερά χαγιάτια, στους παλιούς μαχαλάδες, ερημώνονται. Πόρτες, παραθυρόφυλλα, τζάμια κλειστά, είναι ο μόνος τρόπος να ζήση κανείς... Μόλις όμως τολμήσεις ν’ανοίξης οτιδήποτε, μια καυτερή πνοή σου καψαλίζει τα μάτια και τα πνευμόνια...
***
*ΜΕ το λιόγερμα ο Λίβας πέφτει και βασιλεύει ζέστα υγρή,
πνιχτική, αντίθετη απ’ την ξερή λαύρα της μέρας. Κατά τα μεσάνυχτα, απ’ τις κορφές του Ολύμπου κατεβαίνει ένα ψυχρό αεράκι, γεμάτο ζωή κι ανακούφιση.
Η Λάρισα ανασαίνει. Πόρτες παράθυρα ανοίγουν διάπλατα... Το θερμόμετρο κατρακυλάει από το 40 στο 20. Δροσίζονται τα σπίτια, οι άνθρωποι κοιμούνται ευχάριστα, μα ξυπνούν, μια στιγμή πριν βγει ο ήλιος, να ξανακλείσουν παράθυρα και πόρτες, γιατί οι πρώτες αχτίδες είναι κιόλας θανατερές. (Τότε λειτουργούσε τουλάχιστον το φυσικό κλιματιστικό. Τώρα η τσιμεντούπολη, ως θερμοσυσσωρευτής, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα τη νύχτα).
Ζ.

Μισή ομάδα
*ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ οι γαύροι, ερυθρόλευκες εφημερίδες και sites για την πρόκριση του Ολυμπιακού επί της ομαδούλας απ’ το Μπακού. «Αυτοί έπρεπε να τρώνε γκολ κάθε τέταρτο γνωμάτευσε Λαρισαίος φίλαθλος. «Ατσάλι» και τέτοια, «σπουδαίος Θρύλος με μισή ομάδα».
Και ναι μεν υπήρξαν αλλεπάλληλοι τραυματισμοί ποδοσφαιριστών, σε μια ομάδα όμως που ήταν ήδη λειψή, γιατί ο πρόεδρος, αφού αυτός τις κάνει, καθυστερεί τις μεταγραφές. Παρότι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έχουν ξεκινήσει, περιμένει. Μάλλον να πέσουν οι τιμές. Νωρίτερα, τον καιρό που αυτές ήταν ψηλά, είχε φροντίσει να πουλήσει μόνο.
Ζ.

Ήθελε βοήθεια
*ΕΙΧΕ όρεξη ο νεαρός Λαρισαίος.
- Καλημέρα, έχω καλέσει τη γραμμή υποστήριξης αλκοολικών;
- Μάλιστα, τι θα θέλατε;
- Ακριβώς, υποστήριξη. Πείτε μου σας παρακαλώ, το μοχίτο πώς φτιάχνεται;
Ζ.

 

 

EKL CIU

*ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ το παλιό κτίσμα με το καφενεδάκι στη γωνία της Κενταύρων κι έτσι απελευθερώθηκε ο ορίζοντας του Εργατικού Κέντρου. Την αυξημένη ορατότητα του κτιρίου αξιοποιεί η διοίκηση κρεμώντας γιγαντοπανό για να προβάλλει τη δραστηριότητα του ΕΚΛ.
Ζ.

 

MARGAR

* ΜΑΘΑΙΝΕΙ για τις θερμοκρασιακές επιδόσεις της Λάρισας ο Θάνος Μαργαρίτης κι αυτό μάλλον τον βοηθά στον αγώνα του. Προτιμά να συνεχίσει την εξερεύνηση ενός από τα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη, της ερήμου Μερζούγκα της Σαχάρας, με τη συμπαράσταση πάντα της Εxalco. Τουλάχιστον εκεί δροσίζει τα βράδια. (Βρέθηκε λέει σε μια όαση ο Λαρισαίος και του είπαν ότι λόγω κορονοϊού έχει δύο χρόνια να πατήσει άνθρωπος εκεί).
Ζ.

 

MISTHOS

*ΚΑΠΟΙΟΙ δεν κρατήθηκαν μετά την ανακοίνωση για την αύξηση στους μισθούς, έσπευσαν αμέσως...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass