ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2021 18:37
*ΣΤΗ λαμπερή εκδήλωση του Ιδρύματος Μαριάννας Βαρδινογιάννη στο Ζάππειο Μέγαρο, για την ‘’Ημέρα Νέλσον Μαντέλα’’, η Λίτσα Λιακούλη, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Η Λαρισαία βουλευτής συναντήθηκε με την οικοδέσποινα και μοιράστηκαν, λέει, σκέψεις και προβληματισμούς για ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Ζ. *ΣΤΗ λαμπερή εκδήλωση του Ιδρύματος Μαριάννας Βαρδινογιάννη στο Ζάππειο Μέγαρο, για την ‘’Ημέρα Νέλσον Μαντέλα’’, η Λίτσα Λιακούλη, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Η Λαρισαία βουλευτής συναντήθηκε με την οικοδέσποινα και μοιράστηκαν, λέει, σκέψεις και προβληματισμούς για ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Ζ.

Στα τσιμέντα
*ΕΝΤΟΝΗ υγρασία και αρκετή ζέστη τις τελευταίες μέρες κάνουν την κατάσταση αποπνικτική μέσα στα τσιμέντα της πόλης με την άπνοια. Ευτυχώς τα απογεύματα προκύπτει ένα αεράκι και σώζει κάπως την κατάσταση.
- Φύσα... Φύσα λιγάκι, έστω με το στόμα προς τον διπλανό σου.
Ζ.

3 στους 10
*ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ήδη το καλοκαίρι, τόσο που κάποιοι Λαρισαίοι άρχισαν να επιστρέφουν.
-Πρώτη χρονιά που δεν πήρα κιλά στις διακοπές.
-Πρόσεχες;
-Δεν πήγα.
***
*- ΤΡΕΙΣ στους δέκα Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος. Το κακό είναι ότι κάθε χρόνο οι ίδιοι τρεις είμαστε.
***
*-ΔΙΑΚΟΠΕΣ φέτος;
-Ναυάγιο.
-Ζάκυνθο;
-Τα οικονομικά μου.
Ζ.

Και τίτλος
*- ΓΑΜΟΙ εν μέσω πανδημίας; Εκτός απ’ τους νεόνυμφους, να εύχεστε ‘’Να ζήσετε’’ και στους καλεσμένους.
***
*ΕΙΧΑΝ όμως και πιο σπουδαία έμπνευση στη συντροφιά των Λαρισαίων:
- Ένα σίριαλ θέλω τώρα για τον έρωτα μιας εμβολιασμένης και ανεμβολίαστου, για τα εμπόδια που τους έβαζε η κοινωνία και οι οικογένειές τους.
- Ιδέες για τίτλο της σειράς; Καραντινάτος έρωτας, Αντι-σώματα ενωμένα, Detol-μησέ το, Κορόνα στο κεφάλι μου, Κορονοβόλος έρωτας, Κόλλησέ με, Ψίθυροι πνευμόνων, Η αγάπη ήρθε από τον Χαρδαλιά, Δυο δόσεις μόνο.
Ζ.

Στον αγώνα
*ΕΙΔΙΚΗ αποστολή, είπαν, ανέθεσε ο Πρωθυπουργός στον Στ. Πέτσα για αύξηση των εμβολιασμών. Και τι έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών; Έστειλε μια επιστολή σχετική στους δημάρχους, ζητώντας να βοηθήσουν. Εσωτερικών είναι, τους δημάρχους ‘’πέτσωσε’’. Και σύντομα εισέπραξε ανταπόκριση. Να, στη Λάρισα, ήδη δύο δήμαρχοι βγήκαν και έκαναν δήλωση υπέρ του εμβολιασμού: ο Τυρνάβου Γιανν. Κόκουρας και ο Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου. Τώρα πόσο θα επηρεάσει αυτή η ρηξικέλευθη πρωτοβουλία, άγνωστο. Πάντως το καθήκον τους το έπραξαν. (Εν ολίγοις το είπε ο Μητσοτάκης στον Πέτσα κι ο Πέτσας στους δημάρχους).
Ζ.

Πάλι τα ίδια
*ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ πάλι στα σαράντα αλλά και σε πάνω από πενήντα επιβεβαιωμένα περιστατικά χθες, κι ενώ από βδομάδα μπορεί να μετράει πάλι κατοστάρες μολυνθέντες με κορονοϊό καθημερινά, η Λάρισα χαίρεται ανέμελη το καλοκαίρι της χωρίς μάσκες και άλλα μέτρα, τέτοιες οδηγίες δόθηκαν άλλωστε αρμοδίως, και συζητά χαλαρά ή και με ένταση αν και πότε θα κάνει το εμβόλιο. Μετά πάλι θα τρέχει.
Ζ.

Η εξέλιξη
*ΤΟ άκουσε λέει ο Λαρισαίος σε αναμονή νοσοκομείου. Όπου αρνητής σαραντάρης υποστήριζε ότι τα εμβόλια ήθελαν μια δεκαετία για να βγουν και τούτο δω βγήκε τάκα-τάκα σ’ έναν χρόνο μέσα. Και παρενέβη τότε ο ογδοντάχρονος.
-Εμάς, παλικάρι μου μας έβγαζαν την πίστη τότε τα κορίτσια, τις πιλατεύαμε έναν χρόνο και τίποτε, άμα δεν έταζες γάμο με τίποτε. Και τώρα σε σας δέχονται απ’ το πρώτο βράδυ. Αλλάζουν οι καιροί, παιδάκι μου...
Ζ.

Στ’ αριστερά
*ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ λέει Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και κοινής Δράσης, μεθαύριο Δευτέρα η πρώτη εκδήλωση στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο, θα μεταδοθεί φυσικά διαδικτυακά.
Από τους 169 που συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη, οι 10 είναι Λαρισαίοι, αναλογικά έντονη συμμετοχή. Οι: Αδάμος Αντώνης, πρ. περιφερειακός σύμβουλος, Κακαγιάννης Νίκος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Κολούσιος Στέργιος, συνταξιούχος δάσκαλος, Κωτσιόπουλος Νίκος, μέλος Γ.Σ. Συνδικάτου Οικοδόμων, Μπαμπαλής Δημήτρης, παθολόγος-εντατικολόγος, διευθυντής ΤΕΠ ΓΝ Λάρισας, Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΚΥΛ, Παναγιωτίδης Παναγιώτης, φοροτεχνικός, Παπαδόπουλος Δημήτρης, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ, Ρεμπάπης Παναγιώτης, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ, Τολίκα Κατερίνα, εκπαιδευτικός, Τσιφής Κώστας, γεωπόνος. (Για τα δεδομένα του χώρου, διευρυμένη παρουσία).
Ζ.

Δικός τους Θεός
*«ΔΕΝ κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί», υπογραμμίζει ο Μ. Χαρακόπουλος. Ο Λαρισαίος βουλευτής δημοσιοποίησε τη φωτογραφία του εμβολιαζόμενου Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος έδωσε το καλό παράδειγμα. Αναπαράγοντας τα όσα είπε ο κ. Βαρθολομαίος, ώστε να προβληματιστεί ο καθείς με όσους αρνητές επιχειρούν να προσδώσουν δήθεν θεολογικό περιεχόμενο στη στάση τους: «Είναι απαράδεκτο, ενώπιον τόσων θυμάτων και τόσου πόνου, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται την πραγματικότητα της πανδημίας, θεωρώντας την κατασκεύασμα διαφόρων κύκλων.
Ακόμα προκλητικότερο είναι όταν τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από χριστιανούς, συχνά από κληρικούς, οι οποίοι αυτοανακηρύσσονται υπερασπιστές ενός δικού τους Θεού. Η Καινή Διαθήκη διαβεβαιώνει ότι όποιος δεν αγαπά τον άνθρωπο δεν μπορεί να αγαπήσει τον Θεό. Αυτοί αδιαφορούν για την προστασία του συνανθρώπου. Η απόρριψη της μάσκας και όλων των μέτρων προφύλαξης δεν προέρχεται απλώς από άγνοια αλλά από νέκρωση της αγάπης μέσα τους. Η επιστήμη, όταν ανοίγει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι δώρο του ουρανού. Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο θέμα ανάγκης ή επιλογής, αλλά και ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό ελπίζω σύντομα να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ώστε να παύσει η διασπορά του φονικού ιού». (Θα επηρεαστούν κάποιοι και τοπικά ώστε να δράσουν αναλόγως; Επιτελώντας το ιερό τους καθήκον...).
Ζ.

Η γειτόνισσα
*Ω άνδρες Λαρισαίοι, τι τραβούν κι αυτοί...
- Έκοψε η γυναίκα μου το χέρι της στον τρίφτη και μαντέψτε ποιος φταίει. Εγώ που αγόρασα τον τρίφτη.
***
*-ΚΙ έφυγε έτσι; Χωρίς να πει κάτι;
-Είπε: Μπαίνω στα Zara, κοίτα εσύ να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου.
***
*- Η γειτόνισσα είναι τόσο χάλια σας λέω, που όταν μου τελειώνει η ζάχαρη φτιάχνω φραπέ με μέλι.
Ζ.

Χωρίς εμβόλιο
*ΤΗΝ εκτίμηση ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ηλιθιότητας, διατυπώνουν επιστήμονες που ερευνούν το φαινόμενο. «Δυστυχώς είμαστε ακόμη μακριά από την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της ηλιθιότητας, μιας νόσου που αντιστέκεται στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας εδώ και αιώνες», επισημαίνουν στο Βατράχι. «Πρόκειται για τη μακροβιότερη επιδημία στην ανθρώπινη ιστορία, από τότε που ο πρώτος άνθρωπος σηκώθηκε στα πίσω πόδια του και άρχισε να κοπανάει τον διπλανό του με το ρόπαλο που είχε μόλις φτιάξει».
***
*- ΕΝΑ εμβόλιο για αδυνάτισμα να βγάλουν, βρε παιδιά, χαμός θα γίνει...
Ζ.

Θα λα ήπχι...
*ΈΝΑΝ αψλόν, θηρίουν μι ντ’ γκλιά σα πέρα, ούλου του πουκάμσου ξικούμπουτου κι ένα μ’στάκ’ι ανακατουμένου, είχε δει η Artista του κάμπου, να ρεύεται ηχηρά.
Έφυγα κι γω κι δεν είπα τίπουτας. Ποιος ξέρει πόσου τσίπρου ή μπίρα θα λα ήπχι, πόις κοφτέδις μι ζμι θα λα βούτσι, πόσα κουψίδγια άλλα, τίπουτα λουκάνκα κι σαλάμνια. Κι κάνα δυο μπλάνις καρπούζ’ι κι ρεύονταν σαν άλουγου, σαν τουν παλιουντουρή τ’ μπάρμπα μ’ τ’ Βάιου όταν τουν αμουλούσε τα κθαριές κι τς καλαμπουκιές...
Ζ.

Προς πρόωρες
*ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ η ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού που είχε προγραμματιστεί και ανακοινωθεί για τον Αύγουστο. Είχε αναβληθεί και η έγκριση των πρωτοκόλλων με τη Βόρεια Μακεδονία, πάγωσε, αφού κι αυτό έχει πολιτικό κόστος. Αντιθέτως επισπεύδεται ο διορισμός εκπαιδευτικών με διπλασιασμό μάλιστα του αριθμού που είχε ανακοινωθεί. Και οι τρεις προαναφερθείσες κινήσεις μυρίζουν εκλογές. Συν το ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ παραμένει σε εγρήγορση. Το στοιχείο ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει πρόωρες κάλπες επιδιώκοντας να δείξει ότι είναι ηγέτης άλλου διαμετρήματος, που τον ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας, δεν δείχνει αρκετό για να τον εμποδίσει να πατήσει το κουμπί. (Κορονοϊού επιτρέποντος).
Ζ.

Στον κόκορα
*ΕΧΟΥΝ σφίξει οι ζέστες, επηρεάζονται κι οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Ψάχνω έναν κόκορα να τα φορτώσω όλα και να φύγω.
***
*-Σημερα θα κάνουμε πρόσθεση. Έχεις στο ένα χέρι 500 ευρώ και στο άλλο 200 ευρώ. Τι έχεις;
-Παραισθήσεις.
***
*- ΓΙΩΡΓΟ μου, νομίζεις ότι είμαι κακή μητέρα;
-Γιάννη με λένε, μαμά.
Ζ.
Ανάρρωσε
*ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και όρθιος ξανά, το χαίρεται πολύ φυσικά ο Κώστας Δεσπόπουλος. Πάνω από σαράντα μέρες στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος, μετά από το σοβαρό τροχαίο που είχε όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ στον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και παλιός δήμαρχος Κιλελέρ, σιδερένιος και ενεργός πάλι.
Ζ.

Χωρίς νερό
*«ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ» η αγανάκτηση στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι του Δήμου Ελασσόνας. Κάτοικοι επικοινώνησαν με την εφημερίδα, διαμαρτυρόμενοι που προχθές το χωριό δεν είχε νερό για 12 και πλέον ώρες. Η διακοπή της υδροδότησης είχε να κάνει με τις διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Δύσκολα χωρίς νερό το κατακαλόκαιρο.
Ι.Μ.

Εξωστρέφεια
*ΕΚΕΙ που βράζανε στο ζουμί τους και στην γκρίνια, ξαφνικά ‘’απεταξάμην την εσωστρέφεια’’ στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας. Μπορεί να έκαναν κάναν αγιασμό στα γραφεία της Νομαρχιακής. Και να Φάμελος, και δώστου Βούτσης, να και Ζαχαριάδης, καθ’ εκάστην εβδομάδα επισκέψεις, επαφές, περιοδείες και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δεν ήταν μικρή υπόθεση, κάποιοι δούλεψαν γι’ αυτό, όχι όλοι. Άλλοι σέρνονται, και ορισμένοι λέει κοιτάζουν από μακριά.
Ζ.
Γεράματα
*ΟI ηλικιωμένοι Λαρισαίοι απολαμβάνουν τον ίσκιο το πρωί στο παρκάκι. Συζητούν, τι άλλο, για τα βάσανά τους, για τα γεράματα...
- Ανάθεμα στα γεράματα, που να μην έρχονταν ποτέ... Χθες έρχεται που λέτε η εγγονούλα μου με το βιβλίο και με ρωτάει. “Τι σημαίνει αυτό που γράφει εδώ παππού;” Πώς να τη βοηθήσω... Μπορούσα; Δεν βλέπω πια καλά... Δεν βλέπω... Κοντεύω να σκάσω. Εγώ, που είχα μάτι αετού.
- Ααα... Εγώ να δείτε τι έπαθα... Πάω ν’ ανέβω χθες τα σκαλιά στο ΙΚΑ που είχε χαλάσει πάλι το ασανσέρ κι ώσπου να φτάσω στον πρώτο όροφο λαχάνιασα. Δεν με βαστούσαν τα πόδια μου, σας λέω. Απίστευτο... Ποιος; Εγώ που ήμουν αθλητής μεγάλος και έτρεχα μαραθώνιους. Να ’ταν τα νιάτα δυο φορές...
- Λέτε κι εσείς τώρα για προβλήματα, παρενέβη κι ο τρίτος στην κουβέντα. Εμένα να δείτε τι μου έτυχε... Είχε έρθει σπίτι η Σβετλάνα να καθαρίσει και τη βλέπω να ανεβαίνει στο σκαμπό να ξεσκονίσει τα πάνω ράφια της βιβλιοθήκης... Εε πάω από κάτω και την πειράζω, ε με ξέρετε τώρα εμένα. Γυρνάει τότε αυτή και μου λέει με νάζι. ‘’Ε κύριο Λεονίντα... Πάλι; Τρίτη φορά από πρωί...’’. Τι έχω πάθει ρε παιδιά... Δεν θυμάμαι πια... Ξεχνάω, ρε σεις, ξεχνάω.
Ζ.

 

KILELER_CIU.jpg

*ΔΕΝ φαίνεται να τηρούν και τόσο τα μέτρα στον Δήμο Κιλελέρ. Όχι επειδή είναι και τρεις όρθιοι, δεν βγήκαν άλλωστε για ποτό με τον δήμαρχο, οι πρόεδροι κι οι αντιδήμαρχοι. Είναι που, οχτώ νομά σ’ ένα δωμά, ούτε μάσκα ούτε χαζά... (Βγήκαν και φωτογραφία, τη μοίρασαν κιόλας).
Ζ.

STELLA_CIU.JPG

*ΣΤΕΝΗ η σχέση της Στέλλας Μπίζιου με την ηγεσία του στρατεύματος, και δεδομένο το ενδιαφέρον της για τα στελέχη του, βοηθάει όπου μπορεί.
Ζ.

VAGENA_CIU.JPG

*ΣΥΡΙΖΑ μεν η βουλευτής Άννα Βαγενά, πάντοτε καλή όμως η σχέση της με τον κλήρο και τη θρησκεία.

MPALA_CIU.jpg

*Η άλλη έψαχνε τρόπο να του προκαλέσει την προσοχή τις μέρες που κορυφώνεται το Euro.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass