Ριζική ανασυγκρότηση του αγροκτηνοτροφικού τομέα

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:30

 

Του Δημήτρη Γελαλή

βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ

Η ανυπαρξία στοιχειώδους εθνικού σχεδιασμού και η πολιτική της παθητικής προσαρμογής στη νεοφιλελεύθερη ΚΑΠ καθώς και οι καταστροφικές επιλογές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού οδήγησαν σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση τον αγροτικό τομέα.

Η σημερινή εικόνα και η πλήρης διάλυση του πρωτογενή τομέα, βαρύνει ολοκληρωτικά τις διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν κατάφεραν στις δεκαετίες που κυβέρνησαν τη χώρα, να χαράξουν μια ορθή και διαχρονική πολιτική για αυτόν τον τόσο σημαντικό κλάδο της οικονομίας.

Συνακόλουθα και η κτηνοτροφία στη χώρα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο επιβίωσης, λόγω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής, του εργατικού δυναμικού και των εχθρικών πολιτικών των κυβερνήσεων.

Στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής, περιβαλλοντικής και διατροφικής κρίσης, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 κινούνται με απόλυτη προσήλωση στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, κατ’ επιταγή των συμφωνιών στο πλαίσιο του Π.Ο.Ε. ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώνεται στο 37% του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού.

Αυτό μεταφράζεται για τη χώρα μας σε μείωση των άμεσων ενισχύσεων από -5,3% το 2014 έως -9,1% το 2020. Η Κομισιόν επιπλέον προτείνει κατά 5% μείωση στις άμεσες ενισχύσεις το 2014, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Βάσει της πρότασης για δημοσιονομική πειθαρχία που παρουσίασε η Κομισιόν, για πρώτη φορά προτείνεται η συμμετοχή και των αγροτών στη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, μέσα από την περικοπή των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν Η περικοπή αυτή θα επιφέρει μείωση των ενισχύσεων για τους Ελληνες αγρότες κατά 100-135 εκατ. ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε ο ευρωπαϊκός νότος και ειδικότερα η χώρα μας θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Ο πρωτογενής τομέας θα παραμείνει ελλειμματικός και οι κτηνοτρόφοι θα οδηγηθούν στον αφανισμό.

Εμείς απορρίπτουμε τη λογική της «πιο ισορροπημένης κατανομής των άμεσων ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη» και την ισοπεδωτική περικοπή όσων υπερβαίνουν το μέσο κοινοτικό όρο, καθώς αγνοούνται τα επιμέρους εθνικά παραγωγικά χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα χωρίς κανένα συνολικό σχεδιασμό για την αγροτική παραγωγή, μέχρι σήμερα ακολούθησε την υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, στη βάση της απορρόφησης των διατιθέμενων κονδυλίων, την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που περιγράφουν τον αγροτικό τομέα (προστιθέμενη αξία, έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, μειωμένο αγροτικό εισόδημα κ.λπ.).

Η τακτική αυτή προβλέπεται να ακολουθηθεί και στη συνέχεια, αφενός γιατί δεν υπάρχει κανένα συνολικό σχέδιο για την αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και αφετέρου γιατί υπάρχει πλήρης υποταγή στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών όπως αυτές επιβάλλονται και από την ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου είναι ιδιαίτερα οξυμένα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, των φορολογικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τη συγκυβέρνηση, την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και κορυφώθηκαν τη μείωση της εξισωτικής αποζημιώσεις, τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και τη ραγδαία εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να μην καταβάλλεται το συνολικό ποσό της εξισωτικής αποζημιώσεις του 2013 παρά μόνο ένα συμβολικό ποσό της. Από τη μεριά της η κυβέρνηση και τοπικοί βουλευτές, αρκούνταν σε καθησυχαστικές δηλώσεις χωρίς όμως να δίνουν άμεση λύση.

Πριν ένα χρόνο το ΥΠΑΑΤ, με εγκύκλιο που απέστειλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποχαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων, όπου βόσκουν ως επι το πλείστον αιγοπρόβατα, με το έωλο αιτιολογικό ότι αποτελούν πλαγιές ή εκτάσεις με δενδροκάλυψη. Συνέπεια της παραπάνω μεθόδευσης ήταν να αποκλειστούν χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από τη διεκδίκηση της εν λόγω αποζημίωσης.

Στα θερινά τμήματα της Βουλής, οι κυβερνώντες ψήφισαν το σχέδιο νόμου με τον «ευφάνταστο» τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», ολοκληρώνοντας το έγκλημα εις βάρος της μικρομεσαίας κτηνοτροφίας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος στους κερδοσκόπους, ενώ δεν διευκρινίζει το θέμα των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Σαν συνέπεια των εφαρμοζόμενων κοινών αγροτικών κατευθύνσεων, έχουμε πολλά οδυνηρά παραδείγματα. Προηγήθηκε το ξεπούλημα της Αγροτικής έναντι πινακίου φακής στον τραπεζικό όμιλο Πειραιώς, ξεπουλήθηκαν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τώρα ζούμε το κλείσιμο της μεγαλύτερης αγροτικής βιομηχανίας, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί θέματα που θα διασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα, είναι φανερή. Το ξεπούλημα συναιτεριστικών βιομηχανιών και η ιδιωτικοποίηση της άκρως κερδοφόρας ΄΄ΔΩΔΩΝΗ΄΄, που ολοκληρώθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά, κατέστρεψε τους κτηνοτρόφους της περιοχής και την κτηνοτροφική παραγωγή. Το ζήτημα με τη φέτα και η συμφωνία της Ε.Ε με τον Καναδά θα ανοίξει διάπλατα από τις αθρόες εισαγωγές και τη γενίκευση της νοθείας. Το «φρέσκο» γάλα 7 ημερών κατ’ επιταγή της ΕΕ που ζητούσε απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος μέσω της αύξησης των ημερών στη συσκευασία, επιδείνωσε κι άλλο την ήδη κάκιστη κατάσταση της κτηνοτροφίας, διαμορφώνοντας μια νέα εποχή στον κλάδο του γάλακτος στην οποία ανθεί η παντοκρατορία των πολυεθνικών καρτέλ.

Η βαριά φορολογία και η επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α στα αγροκτηνοτροφικά κτίσματα, στα βασικά εργαλεία δουλειάς των αγροτοκτηνοτρόφων, παρά τις διαβεβαιώσεις για απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων από τη συγκυβέρνηση, επιβάρυναν επιπλέον το ήδη εξανεμισμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων και σε συνδυασμό με όλα όσα προηγήθηκαν και προαναφέραμε θα οδηγήσουν σε αφανισμό έναν ολόκληρο κλάδο και μαζί όσους άλλους κλάδους σχετίζονται με αυτόν.

Στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας λόγω και της αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου, ο οποίος με ταχύτατη εξάπλωση είχε επεκταθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας προσβάλλοντας τις προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, και αποδεκατίζοντας μέχρι σήμερα χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη τη χώρα.

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, φανέρωσε την πλήρη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Χιλιάδες ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή χωρίς διαδικασίες ελέγχου, χωρίς να μεριμνήσει η κυβέρνηση για την ασφαλή μεταφορά με κανόνες υγιεινής αλλά και χωρίς να φροντίσει για την καύση των ζώων, με αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κτηνοτροφία είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, ειδικά σε μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης. Μέσα από τη συνεργασία και τη στήριξη όλων των παραγόντων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ένα νέο παραγωγικού, κοινωνικού και διατροφικού πρότυπου. Για να γίνει το πρόγραμμά μας υλοποιήσιμο και να εμπλουτιστεί καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν σε αυτό και να διεκδικήσουν μια εναλλακτική αγροτική πολιτική προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη.

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για την αύξηση των προϋπολογισμού για την αγροτοκτηνοτροφία, τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτόφων με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα για ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, την αντιστροφή της εγκατάλειψης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Επιπλέον οι άμεσες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, είναι:

- Μέτρα άμεσης μείωσης του κόστους παραγωγής

- Εξυγίανση συστήματος εμπορίας με στόχο τη μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγού καταναλωτή

- Παροχή ρευστότητας στον αγροτικό χώρο

- Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

- Προώθηση ενός θεσμικού πλαισίου για δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών και απλούστευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα βοσκοτόπια, τους περιβαλλοντικούς όρους και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων

- Εφαρμογή δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος

- Στήριξη νεοεισερχόμενων στον αγροτικό χώρο

- Εξυγίανση και αναγέννηση των αγροτικών συνεταιρισμών

-Διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των απασχολούμενων στη γεωργία

- Ενίσχυση και προώθηση ποιοτικής γεωργίας

- Προώθηση τοπικών, βιολογικών προϊόντων και ΠΟΠ.

- Εξασφάλιση αναγνωρισιμότητας των ντόπιων προϊόντων σε όλη τη διαδικασία διακίνησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass