«Κομβίον Πανικού για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας»

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2024 9:15

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των γυναικών, οι οποίες υφίστανται συστηματικά παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορά από τους ίδιους τους συζύγους ή τους συντρόφους τους,

ή και από άλλα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και η αδυναμία που πολλές φορές αντιμετωπίζουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία, προκειμένου να γλιτώσουν από το μαρτύριο που υφίστανται και ενδεχομένως να σώσουν τη ζωή τους, οδήγησε την Πολιτεία στη θεσμοθέτηση ενός αθόρυβου συναγερμού, ο οποίος, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, ειδοποιεί τις αστυνομικές αρχές για την ύπαρξη περιστατικού βίας που εξελίσσεται και την ανάγκη επέμβασής τους για την αποτροπή δυσχερέστερης κατάληξής του.
Με το άρθρο 19 του ν. 4995/2022 (Α΄ 216) θεσπίστηκε η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Panic Button», με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η εφαρμογή εγκαθίσταται σε κινητά τηλέφωνα έξυπνης τεχνολογίας (smartphones) με λογισμικό Αndroid ή Ios (δηλαδή i-phone της Αpple) και καλύπτει όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (δηλαδή ανεξαρτήτως εάν ο πάροχος είναι η Cosmote, Vodafone κ.λπ.). Η εφαρμογή τέθηκε αρχικά σε εφαρμογή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δοκιμαστικά, ενώ τον Μάιο του 2024 με κοινή υπουργική απόφαση επεκτάθηκε σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πλέον η εφαρμογή αυτή χορηγείται σε όλες τις γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες δικαιούνται να ζητήσουν την εγκατάστασή της στο κινητό τους, απευθυνόμενες είτε στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ειδικά στα Αστυνομικά Τμήματα Eνδοοικογενειακής Bίας που λειτουργούν στις πρωτεύουσες των πρώην νομών (νυν περιφερειακών ενοτήτων) της χώρας.
Επίσης, οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε προϋπόθεση ή νομική ενέργεια, αρκεί η εκτίμηση από την ίδια τη γυναίκα πως κινδυνεύει η ζωή ή η σωματική της ακεραιότητα.
Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνό της, η γυναίκα μπορεί να ειδοποιεί την Άμεσο Δράση (το 100), όπου και αν βρίσκεται -δηλαδή όχι μόνο όταν είναι στο σπίτι της- και μέσω του στίγματος που δίνει η εφαρμογή, να εντοπίζεται από την Άμεση Δράση που συνδράμει προς βοήθεια. Έτσι καθίσταται δυνατό σε περιπτώσεις που το θύμα δεν μπορεί να τηλεφωνήσει, ή να ζητήσει βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να ακουστεί από τον δράστη, να ειδοποιεί αθόρυβα τις αστυνομικές αρχές, με το «πάτημα ενός κουμπιού», προκειμένου αυτές να επέμβουν προς διάσωση του θύματος.
Στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, αλλά και της γενικότερης προστασίας των δικαιωμάτων τους, η ΓΓΙΑΔ λειτουργεί πανελλαδικό Δίκτυο 65 υποστηρικτικών δομών, αποτελούμενο από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.
Στο Δίκτυο αυτό εντάσσεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας το οποίο εποπτεύεται επιστημονικά και διοικείται από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), χρηματοδοτείται δε από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021-2027. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας παρέχει σε ενήλικες γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις ΔΩΡΕΑΝ συμβουλευτικές υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, εργασιακής και νομικής στήριξης, οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας
Δ/νση: Γαληνού 4
Τηλ. 2410 - 535840
E-mail: larisa@isotita.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 16:00.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass