Φεστιβάλ των πελαργών

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2024 9:47

Από τον Τάσο Πουλτσάκη

Όλοι έχουμε δει και όλοι έχουμε ακούσει για διάφορα φεστιβάλ που γίνονται, κυρίως αυτόν τον καιρό, σε όλη την επικράτεια.

Φεστιβάλ τραγουδιού, κινηματογράφου, θεάτρου, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής κ.λ.π. τα οποία διεξάγονται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως ποτάμια, βουνά, λίμνες, ρεματιές, παραλίες και γραφικά χωριά. Όμως, πρώτη φορά ακούσαμε για φεστιβάλ αφιερωμένο στα αγαπημένα αυτά πουλιά, τα οποία, τους καλοκαιρινούς μήνες, συνηθίσαμε να τα βλέπουμε ψηλά, μέσα στα χωριά του κάμπου, εκεί που υπάρχουν νερά, χωράφια, δέντρα.
Το μικρό χωριό Πόρος του Έβρου, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ευρωπαϊκή οικολογική οργάνωση EuroNatur, «Ευρωπαϊκό χωριό των πελαργών», με τις είκοσι δύο φωλιές πελαργικών οικογενειών για ένα διήμερο, κάθε χρόνο, διοργανώνει το ιδιόρρυθμο αυτό Φεστιβάλ, όπου η παράδοση και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία συναντώνται στον ίδιο χώρο για να εξασφαλίζεται η συνέχεια των αξιών του ελληνικού πολιτισμού.
Αξίζουν έπαινοι στους τοπικούς διοργανωτές αυτού του πρωτόγνωρου φεστιβάλ, οι οποίοι με τη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων του χωριού τους και όχι μόνο, πήραν πάνω τους την προστασία αυτών των υπέροχων και δημοφιλών πτηνών, σε μια εποχή κατά την οποία η κλιματική αλλαγή, η ανοικοδόμηση, τα φυτοφάρμακα, οι πυρκαγιές, η μείωση των καλλιεργημένων εκτάσεων και η αψυχολόγητη συμπεριφορά κάποιων ασυνείδητων συμπολιτών μας, οδηγούν στην εκτόπισή τους και στην αναζήτηση άλλης «στέγης», για να σωθούν αυτοί οι ίδιοι και τα μωρά τους, αφού οι πελαργοί αποτελούν το σύμβολο της οικογενειακής φροντίδας και στοργής.
Στην αλλοπρόσαλλη εποχή που ζούμε, δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τα καταπληκτικά αυτά πουλιά γιατί αν γνώριζαν καλά πόσο χρήσιμα είναι σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις, θα γίνονταν πιστοί φίλοι τους και θα τα φρόντιζαν.
Ο ιστορικός και φιλόσοφος του 1ου μ.Χ. αιώνα, Πλούταρχος, στο έργο του «Περί Ίσιδος και Οσίριδος», γράφει πως στην αρχαία Θεσσαλία, οι πρόγονοί μας, τιμούσαν τους πελαργούς γιατί, όταν σε κάποια περιοχή της, εμφανίστηκαν πολλά φίδια, οι πελαργοί τα εξολόθρεψαν. Ο ίδιος γράφει πως όποιος σκότωνε πελαργό, στέλνονταν στην εξορία.
Η επιστημονική ονομασία των πελαργών είναι Ciconia και προέρχεται από το θρακικό φύλο των Κικόνων, οι οποίοι κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Έβρου.
Οι πελαργοί, ως πρότυπα αφοσίωσης, φροντίδας και στοργής προς τα μέλη των οικογενειών τους, πήραν τη θέση τους στη Λαογραφία και έγιναν θρύλος μέσα από τα έργα διάσημων λογοτεχνών. «Τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός στους νέους γονείς», λέει η λαϊκή παράδοση και ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σε ένα παραμύθι του λέει πως ο πελαργός βρίσκει τα νεογέννητα παιδιά μέσα στις σπηλιές και κρατώντας τα καλάθι με αυτά στο ράμφος του, τα ρίχνουν μέσα στην καμινάδα του τζακιού, στο σπίτι των γονιών τους.
Εμάς εδώ, πολύ κοντά μας, στο χωριό Ελευθέριο, οι πελαργοί από ψηλά, μας καλωσορίζουν όταν περνούμε κατευθυνόμενοι προς την Αγιά. θα μπορούσε να γίνει κάτι για να αυξηθεί ο πληθυσμός τους με νέες φωλιές, για να έρθουν περισσότερες οικογένειες πελαργών, αφού είναι τόσο χρήσιμοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass