Δημογραφικό: Εθνικός και κοινωνικός κίνδυνος

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2024 9:01

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Η κατάσταση στο δημογραφικό μας πρόβλημα είναι άκρως ανησυχητική κι αυτό το καταμαρτυρούν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν τη φυσική κίνηση του πληθυσμού της χώρας μας κατά το 2022, καθώς, επίσης, και στα διαθέσιμα στοιχεία για τους δέκα μήνες του 2023.

Τα τραγικά αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου του αφανισμού της ιστορικής μας συνέχειας. Της οντότητάς μας ως έθνους. Κι αυτός ο φόβος επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων κατά των αιτιών εκείνων, που διαχρονικά χαμηλώνουν την πληθυσμιακή καμπύλη φτάνοντάς την στα όρια του ναδίρ.
Αψευδείς μάρτυρες της πληθυσμιακής μας κατάντιας είναι τα απελπιστικά νούμερα των γεννήσεων και των θανάτων. Πράγματι, το 2022 οι γεννήσεις ανήλθαν στις 76.095 έναντι των 85.346 το 2021 και οι θάνατοι σε 140.801 έναντι 143.923 το 2021. Ένα αρνητικό ισοζύγιο με αλγεβρική μείωση του πληθυσμού κατά 64.706 το 2022 και κατά 58.577 το 2021.
Αντίστοιχα τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 είχαμε 60.223 γεννήσεις και 108.275 θανάτους, αριθμοί που οι ειδικοί προβλέπουν με μια αναλογική προέκταση στο τέλος του χρόνου να κλείσουν με 72.000 περίπου γεννήσεις και 130.000 περίπου θανάτους, δηλαδή μείωση του πληθυσμού κατά 58.000 περίπου το 2023. Αξιολογώντας την πληθυσμιακή αυτή συρρίκνωση θα διαπιστώσουμε ότι αντιστοιχεί στην απώλεια του πληθυσμού μιας μεσαίας ελληνικής πόλης…
Φαντασθείτε τι μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον, αν αυτή η κατάσταση δε θεραπευτεί. Αν, εδώ και τώρα, δεν πάρουμε τα αναγκαία μέτρα σταματημού της πληθυσμιακής μας αιμορραγίας. Κι όμως παρά τον κίνδυνο του εθνικού μας αφανισμού αποτελεσματικά μέτρα δε λαμβάνουμε. Κι αυτό βαρύνει διαχρονικά ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί ποτέ δεν έφερε και δεν κάθισε σε εθνικό επίπεδο να συζητήσει για το πληθυσμιακό μέλλον αυτού του τόπου. Γιατί ποτέ η κοντόφθαλμη και μυωπική πολιτική του δε χαρακτηριζότανε απ’ το πνεύμα της ευρείας αντίληψης. Για το τι θα γίνει αύριο. Γιατί ποτέ δεν σκέφθηκε ότι η πολιτική του απραξία στην επίλυση του προβλήματος αυτού θα οδηγούσε στα έσχατα. Ναι, στα έσχατα, αφού η ραγδαία μείωση του πληθυσμού δημιουργεί εθνικούς και κοινωνικούς κινδύνους.
Διότι σ’ αυτήν την ευλογημένη γωνιά της γης δε ζούμε μόνοι μας. Έχουμε και γείτονες νταήδες και οξύθυμους που εποφθαλμιούν τον τόπο μας. Κι ενώ αυτοί αυξάνονται και πληθύνονται, εμείς δυστυχώς όλο και λιγοστεύουμε. Σ’ αυτό συμβάλλει και ο ξενιτεμός των νέων μας. Κι αυτό έχει επίπτωση στην εθνική μας κυριαρχία. Το οδυνηρότερο, όμως, αυτής της ακραίας υπογεννητικότητας… είναι ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας, λόγω των αδιάκοπων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών…
Πέραν, όμως, των εθνικών κινδύνων, η συρρίκνωση του πληθυσμού έχει και επίπτωση στην παραγωγή, στην οικονομία, στην κοινωνία … Με τη χώρα μας να κινδυνεύει να γίνει ένα απέραντο γηροκομείο όπου θα δουλεύουν λίγοι και θα συντηρούν πολλούς, αφού οι νέοι μας όλο και θα λιγοστεύουν…
Γι’ αυτό, λοιπόν, άρχοντες αυτού του τόπου αφήστε την κοντόφθαλμη πολιτική σας και ασχοληθείτε όχι μόνο με το σήμερα, αλλά κυρίως με το αύριο. Το μέλλον της Ελλάδα μας. Για να μη χάσουμε την ιστορική μας συνέχεια. Τη λευτεριά μας. Την ποτισμένη με το αίμα των μαρτύρων και ηρώων της πατρίδας, που δεν κιότεψαν και δεν έκαναν πίσω ακόμη και στα δύσκολα…
Αυτόν τον τόπο δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τον ερημώσουμε, αλλά να τον γεμίσουμε με νιότη. Κι αυτό θα το πετύχουμε, αν στα νέα ζευγάρια δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα τα κάνουν να γεννούν πολλά παιδιά. Και γιατί όχι να γίνουν όλα πολύτεκνα. Γι’ αυτό, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης δώστε δουλειά στους νέους και οικονομική ενίσχυση στα ανδρόγυνα που γεννούν παιδιά για να μπορέσουν να τα μεγαλώσουν… Μια τέτοια πολιτική θα σταματήσει τον ξενιτεμό και την ερήμωση της υπαίθρου.
Προς την κατεύθυνση αυτήν κινηθείτε γρήγορα, γιατί οι καιροί δεν περιμένουν. Κάθε κωλυσιεργία και παραπομπή του δημογραφικού μας προβλήματος στις καλένδες θα σημάνει τον εθνικό και κοινωνικό μας κίνδυνο. Γιατί η εθνική μας κυριαρχία θα καταστεί επισφαλής και η εθνική μας παραγωγή και οικονομία θα γίνουν φτωχότερες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass