Η όραση μαθαίνεται

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2022 15:15

Από την Αλεξάνδρα Αγγελή*

H όραση, μία από τις πέντε αισθήσεις μας, είναι αυτή που με βασικό συντελεστή το οπτικό σύστημα μάς επιτρέπει να παίρνουμε νόημα από τον περιβάλλοντα χώρο και να οργανώνουμε τις αντιδράσεις μας, είτε σε μορφή κίνησης, είτε σε μορφή σκέψης. Για να έχουμε μια «καλή» όραση θα πρέπει να κατέχουμε όχι μόνο καλή οπτική οξύτητα, αλλά και ένα πλήθος από οπτικές δεξιότητες, οι οποίες είναι αναγκαίες για να λειτουργούμε αποτελεσματικά.
Οι κύριες οπτικές δεξιότητες που εξασφαλίζουν σωστή και λειτουργική συνεργασία των ματιών, όπως σύγκλιση, προσαρμογή, αντίληψη του χώρου, οφθαλμικές κινήσεις και οπτική αντίληψη είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Όταν κάποια από τις οπτικές μας δεξιότητες δεν αναπτυχθεί επαρκώς από την παιδική μας ηλικία, μπορεί να επιφέρει δυσλειτουργίες και σε άλλους τομείς και φυσικά στη συνολικότερη ανάπτυξη ενός ατόμου. Πολλές δυσλειτουργίες δεν διορθώνονται μόνο με γυαλιά και πολύ συχνά απαιτούνται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης vision training, όπου οι οπτικές δεξιότητες γίνονται αντικείμενο εκπαίδευσης, μαθαίνονται και βελτιώνονται.
Δυσλειτουργίες της όρασης που ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει είναι ο στραβισμός, η αμβλυωπία, η ανεπάρκεια σύγκλισης, εξαρτημένη κίνηση κεφαλιού-ματιού, κ.ά. Υπάρχουν όμως και δυσλειτουργίες που έχουν έμμεση σχέση με την όραση όπως ΔΕΠΥ, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, αυτισμός, κ.ά.
Σε έναν πλήρη οστεομετρικό έλεγχο ο εξειδικευμένος οπτομέτρης βοηθάει το άτομο να αποκτήσει νέες οπτικές δεξιότητες και να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο οπτοκινητικού συντονισμού.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VISION TRAINING
Το vision training είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα οπτικών δραστηριοτήτων που εκτελείται με τη βοήθεια οπτικών οργάνων και την εφαρμογή φακών, πρισμάτων και φίλτρων, δίνοντας τα απαραίτητα ερεθίσματα με σκοπό να «μάθει» ο εγκέφαλος να βλέπει και να αναλύει σωστά αυτά που βλέπει. Στόχος σε κάθε εξατομικευμένο πρόγραμμα είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος νέες οπτικές δεξιότητες και να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο οπτοκινητικού συντονισμού και να είναι πιο λειτουργικός στο περιβάλλον του. Το πρώτο κέντρο vision training στην περιοχή της Θεσσαλίας λειτουργεί στο κατάστημα Opto Therapy (Παπακυριαζή 37-43) με τηλ. επικοινωνίας τα 2410-538.060, 6971-962.670.

* Η κα Αγγελή Αλεξάνδρα είναι οπτικός - οπτομέτρης με εξειδίκευση στο vision training.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass