Ετοιμοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

* Οι φαρμακοποιοί της Λάρισας παρέλαβαν μεγάλες ποσότητες εμβολίων * Ανοιξε η πλατφόρμα για συνταγογράφηση * Συστάσεις για εμβολιασμό από τα μέσα Οκτωβρίου

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 12:19

Έτοιμοι να ανταποκριθούν και στη φετινή εμβολιαστική περίοδο κατά της εποχιακής γρίπης δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Λάρισας, καθώς από τις αρχές της εβδομάδες στα φαρμακεία έφθασαν μεγάλες ποσότητες εμβολίων, ικανές για να καλύψουν τη ζήτηση που παρατηρείται κατά την έναρξη του εμβολιασμού.

Τα φαρμακεία προμηθεύτηκαν τα εμβόλια, τόσο τα απλά όσο και τα ανοσοενισχυτικά για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, η πλατφόρμα για τη συνταγογράφηση έχει ανοίξει και τα πάντα είναι έτοιμα για τον φετινό εμβολιασμό τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι ο εμβολιασμός αυτή την περίοδο είναι πρόωρος εκτός και αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που το επιβάλλουν.
Αν και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει ακόμα οδηγίες, σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Παρότι ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας οι τέσσερις εταιρείες που προμηθεύουν τη χώρα με αντιγριπικά εμβόλια ενημέρωσαν τον ΕΟΦ και τις αρμόδιες αρχές ότι για την περίοδο 2024 - 2025 θα φέρουν 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων έναντι 4,4 εκατ. εμβολίων της προηγούμενης χρονιάς. Οι φετινές ποσότητες είναι μειωμένες, καθώς πέρυσι δεν υπήρχε η αναμενόμενη ζήτηση, με αποτέλεσμα να χορηγηθούν λιγότερα από 3,5 εκατομμύρια εμβόλια και τα εναπομείναντα να οδηγηθούν σε καταστροφή. Μέχρι την έναρξη της επίσημης εμβολιαστικής περιόδου, θα έχουν δοθεί στα φαρμακεία περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας θα διατεθούν 80-90 χιλιάδες αντιγριπικά εμβόλια, σημαντικό ποσοστό των οποίων βρίσκεται ήδη στα φαρμακεία, όπου παρότι θεωρείται πρόωρο ελάχιστοι Λαρισαίοι έχουν προσέλθει για τη συνταγογράφηση του εμβολίου και τον εμβολιασμό τους.
Όσον αφορά τη συνταγογράφηση ο κ. Κουτσούκης σημειώνει ότι θα ισχύσει ό.τι και την περσινή περίοδο, δηλαδή για τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες απευθείας από τα φαρμακεία με επίδειξη ΑΜΚΑ, ενώ με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται και τα νέα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια, που οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Σχετικές διευκρινίσεις πάντως αναμένονται στα φαρμακεία με εγκύκλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
Σημειώνεται ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι μέχρι σήμερα ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη.
Οι φετινές εκστρατείες εμβολιασμού αποσκοπούν στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, που παραμένουν ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass