«Πίσω από τον "αόρατο εχθρό" και την "ατομική ευθύνη", κρύβουν την αντιλαϊκή πολιτική τους»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 15:48

«Η Επιτροπή Περιοχή Θεσσαλίας του ΚΚΕ, τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό για τη νέα κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί διεκδικητική πάλη για κάθε μέτρο που μπορεί να διασφαλίσει την υγεία και τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της χώρας είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε χρόνια τώρα και στην περιοχή μας και που σήμερα γίνεται αμείλικτη, αν δεν σταθούμε αγωνιστικά απέναντί της».

Αναλυτικά, το ΚΚΕ διεκδικεί για τη Θεσσαλία: «Το επιχειρησιακό σχέδιο της 5ης ΥΠΕ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, την Αν. Στερεά και Εύβοια για την επιδημία του κορονοϊού προβλέπει μόνο 15 κλίνες ΜΕΘ για βαρέως πάσχοντες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Η ΠΦΥ και τα ΚΥ βρίσκονται σε τραγική κατάργηση με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή. Στο ΕΚΑΒ υπηρετούν ελάχιστοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι πολύτιμοι για τους βαρέως πάσχοντες αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι να επιβαρύνονται περαιτέρω με τη διακομιδή των σοβαρών περιστατικών. Σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας όλων των νομών υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά ατομικής προστασίας και προληπτικής υγιεινής (μάσκες, γυαλιά, ποδιές μιας χρήσης, αντισηπτικά), που παρέχονται με το σταγονόμετρο ακόμα και στους υγειονομικούς εργαζόμενους.

Απαιτούμε να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ με πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού και με το σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά τα νοσοκομεία και τα ΚΥ για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας να παρέχονται δωρεάν και στους ασθενείς. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση, ασθενείς και εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να τα αγοράζουν, πληρώνοντας από την τσέπη τους, επειδή δεν τους παρέχονται από το κράτος. Επίσης 24ωρη λειτουργία των δομών της ΠΦΥ. Να προχωρήσει το μέτρο με έκτακτες προσλήψεις, ώστε να στελεχωθούν πλήρως και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν μετακινήσεις. Αυτό θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Και άμεση κάλυψη κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσολευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και αύξηση του αριθμού τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Παράταση των συμβάσεων όσων λήγουν το επόμενο διάστημα και επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν το τελευταίο 3μηνο».

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

«Μπορεί ο κορονοϊός να είναι ένας αόρατος εχθρός, όμως για τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να κρυφτεί ο ορατός εχθρός, η βασική αιτία, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας. Η συλλογική ευθύνη του κράτους δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη λεγόμενη «ατομική ευθύνη», την οποία μονίμως επικαλείται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρύψει τον αληθινό εχθρό, την «ανθυγιεινή» αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα περασμένα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Έκφρασή της είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που μάλιστα είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό: Το έγκλημα της μη λειτουργίας όλων των κλινών ΜΕΘ συνεχίζεται αφού από τις 20, λειτουργούν μόλις οι 12. Οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζονται αφού από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, πληρούνται οι 159. Επιπλέον, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δεν μπορεί να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να στέλνει δείγματα σε ιδιωτικές δομές. Στα πλαίσια αυτής της απαξίωσης δεν λειτουργεί ο ειδικός θάλαμος αρνητικής πίεσης που προβλέπεται για τον συγκεκριμένο ιό, ενώ η ειδική πόρτα του θαλάμου θα έρθει μετά από δέκα ημέρες. Ακόμη και με το πετσοκομμένο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου λείπουν 53 εργαζόμενοι από τη Νοσηλευτική, 121 διοικητικοί, 13 τεχνικοί και 103 εργαζόμενοι ιατρικών υπηρεσιών, εκτός γιατρών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 95, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 480 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830».

Αντίστοιχα περιγράφεται η κατάσταση και για τα υπόλοιπα θεσσαλικά νοσοκομεία. Στον Βόλο, όπου «υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για το δεύτερο μεγαλύτερο νομό της Θεσσαλίας, που μάλιστα έχει την ευθύνη κάλυψης των νησιωτικών περιοχών», στα Τρίκαλα, όπου λειτουργούν μόλις 8 από τις 12 κλίνες ΜΕΘ και στην Καρδίτσα με μόνο 4 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass