Ιδιώτες στη «μάχη» διερεύνησης κορονοϊού

ΔΥΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ * ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΥΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΜΑΤΩΔΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 19:04

Δύο ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της Λάρισας με πιστοποίηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ρίχνονται μαζί με το Βιοχημικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη μάχη για τη διερεύνηση προσβολής από τον κορονοϊό.

Το ένα από αυτά μάλιστα κλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες να εξυπηρετήσει τις αναλύσεις των δειγμάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς το εργαστήριό του έμεινε από αντιδραστήρια.

Σε περίοδο άγχους και πανικού, που διακατέχει τον πληθυσμό εξαιτίας της ραγδαίας διάδοσης του ιού, είναι φυσικό όπως διαπιστώνουν οι άνθρωποι των δύο εργαστηρίων να αυξηθεί κατακόρυφα από τους Λαρισαίους η ζήτηση εργαστηριακών ελέγχων για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Η αύξηση της ζήτησης συμπίπτει χρονικά με την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στη Λάρισα αλλά και τη λήψη των πρωτοφανών μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας για τον περιορισμό της διασποράς.

Με τα ιδιωτικά εργαστήρια να μπαίνουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας η "Ε" απευθύνθηκε στους ανθρώπους τους αναζητώντας απαντήσεις σε απλά ερωτήματα, ποιος μπορεί να εξεταστεί, με ποιες διαδικασίες εξετάζεται, πόσο κοστίζει η εξέταση, μέχρι και πιο σύνθετα, που αφορούν την αξιοπιστία του ιδιωτικού τομέα και τις σχέσεις του με το δημόσιο σύστημα υγείας, με αφορμή τη διαχείριση ενός προβλήματος που δεν αφορά μόνο τη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

Η διαδικασία της εξέτασης είναι μάλλον απλή: Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση γιατρός του εργαστηρίου πηγαίνει στο σπίτι του ασθενή με όλα τα μέσα προστασίας (στολή, μάσκα, γάντια) και παίρνει από τον ασθενή με ειδικό στιλό ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για την εξέταση -σε ένα εργαστήριο η λήψη δείγματος γίνεται και σε απομονωμένο χώρο του εργαστηρίου. Η ανάλυση διαρκεί 5 περίπου ώρες και τα αποτελέσματα στην περίπτωση που είναι θετικά ανακοινώνονται υποχρεωτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς για την 5η ΥΠΕ και τον ΕΟΔΥ πέραν φυσικά του εξεταζόμενου.

Το κόστος της εξέτασης ανέρχεται στα 100 ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ασθενή, ενώ μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια να διενεργούν κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για την ανίχνευση του κορονοϊού αναμένεται και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει τη συνταγογράφηση της εξέτασης όπως και με άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ποιος μπορεί να κάνει εργαστηριακή εξέταση για τον κορονοϊό; Κάθε πολίτης για τον οποίο υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να νοσεί ή να μεταδώσει άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, κατόπιν παραπομπής από τον ΕΟΔΥ ή τον γιατρό του. Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα ιδιωτικό εργαστήριο, οι άνθρωποι των δύο εργαστηρίων είναι αρνητικοί σε δεκάδες περιπτώσεις συμπολιτών μας που ζητούν να εξεταστούν.

"Λέμε ναι σε ελάχιστες περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν τα συμπτώματα και τους καθιστούν ύποπτα κρούσματα..." δηλώνει ο μικροβιολόγος Γιώργος Ράπτης, με τη συνάδελφό του Ράνια Σουλτούκη του έτερου εργαστηρίου να τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να εξεταστεί όποιος το ζητήσει. "Εξετάζεται κάθε περιστατικό μετά από ιατρική σκέψη γιατί πάνω από όλα είμαστε γιατροί, βλέπουμε το ιστορικό και τα συμπτώματά του, μιλάμε με τον γιατρό του..." τονίζει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι δέχεται πολλά αιτήματα για εξέταση από φοιτητές που έρχονται από την Αγγλία, αλλά η ίδια αρνείται συστήνοντας κατ’ οίκον περιορισμό σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΠΥΥ. Η ίδια εμμένει ότι εξέταση πρέπει να κάνουν όσοι είναι συμπτωματικοί και έχουν διαφοροδιάγνωση ιού κορονοϊού και φροντίζει να το τηρεί απαρέγκλιτα.

Και οι δύο μιλούν για το πρόβλημα του εφοδιασμού με αντιδραστήρια εξηγώντας ότι κανείς δεν φανταζόταν ταυτόχρονα τεράστια ζήτηση σε όλες τις χώρες του κόσμου και συμφωνούν ότι ο ιδιωτικός τομέας παρότι αμφισβητείται, αποδεικνύει ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον δημόσιο τομέα.

"Η υγεία είναι δημόσια και την υπηρετούμε όλοι. Δεν περισσεύει κανείς, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που δίνουμε μια πραγματική μάχη..." απαντά η κα Σουλτούκη για την προοπτική της υπογραφής σύμβασης με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να εξυπηρετεί αναλύσεις που δεν μπορεί να κάνει το Βιοχημικό Εργαστήριο λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Ανάλογη και η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Ράπτη: "Αν και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου αμφισβητούσε τον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι ένας σοβαρός ιδιώτης μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την περίοδο υγειονομικής κρίσης που διανύουμε...".

Οι τοποθετήσεις και οι δηλώσεις των δύο μικροβιολόγων προκαλούν ένα ακόμα ερώτημα, που είναι επίκαιρο και θα μας απασχολούσε περισσότερο αν δεν μεσολαβούσε το πρόβλημα της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η συνεργασία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τα δύο ιδιωτικά εργαστήρια αποτελεί μια μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για να καλυφθούν οι ανάγκες διερεύνησης προσβολής με κορονοϊό; Εκ του αποτελέσματος η απάντηση είναι θετική για τους δύο μικροβιολόγους, οι οποίοι πάντως θεωρούν ότι στην παρούσα φάση 2-3 εργαστήρια με σοβαρό εξοπλισμό μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά την παροχή υπηρεσιών υγείας από τις δημόσιες δομές υγείας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass