Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 15:50

Την ασφαλιστική ένταξη αδιακρίτως του συνόλου του προσωπικού της νοσηλευτικής υπηρεσίας του δημοσίου συστήματος υγείας και του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μάλιστα, με αφορμή και τις σοβαρές εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Κόκκαλης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει και σχετική τροπολογία στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει άμεσα το ύψιστο αγαθό της Δημόσιας Υγείας. Η ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος και η έκδοση σχετικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου θέτει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς φυσικά να αποκλείει τον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Μεταξύ όλων των ανωτέρω, το προσωπικό του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που ετέθη σε καθεστώς επίταξης, προκειμένου να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας από ιατρικής πλευράς, είναι το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας εαυτόν, ωράρια, εφημερίες, προγράμματα εργασίας κ.λπ., έχει επωμιστεί ολοκληρωτικά την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Είναι εύλογο λοιπόν, στις εξαιρετικά κρίσιμες αυτές περιόδους, η Πολιτεία να αναγνωρίζει την προσφορά στη δημόσια Υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας και του προσωπικού των ΕΚΑΒ, όχι μόνο θεωρητικώς, αλλά εμπράκτως, νομοθετώντας και επιλύοντας ζητήματα, που αναφύονται πολύ πιο έντονα στην παρούσα περίοδο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

α. Υπάρχει πρόβλεψη, ενόψει και του πρόσφατου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, να καθιερωθεί με διάταξη νόμου ή με τροπολογία, για όλους ανεξαιρέτως τους νοσηλευτές–τριες του ΕΣΥ αυτό που ισχύει ήδη για τους νοσηλευτές-τριες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ισχύει ήδη για τους νοσηλευτές – τριες του ΕΣΥ που διορίζονται μετά το 2011, που να επιτρέπει την ασφάλιση όλων στα ΒΑΕ, ώστε να τυγχάνουν άπαντες οι νοσηλευτές/τριες, των σχετικών συνταξιοδοτικών ευεργετημάτων ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού τους;

β. Υπάρχει πρόβλεψη να τροποποιηθεί η υπ' αριθμ. ΥΑΦ10//2011 (ΥΑ Φ10221/οικ.26816/929 - ΦΕΚ Β'/2778/2011 - Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, με την προσθήκη στον κατάλογο των κατηγοριών επαγγελμάτων, που χαρακτηρίζονται ως ΒΑΕ, και του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), δηλαδή οδηγών και διασωστών, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών εργασίας τους, ώστε εν συνεχεία να θεσμοθετηθεί και η ασφαλιστική ένταξη αυτών στα ΒΑΕ;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass