«Πράσινο φως» για την παραγωγή ρεύματος από το Πανεπιστημιακό

ΑΝΑΨΕ Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ *ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ * ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25% Η ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2019 22:08

Το «πράσινο φως» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για να καλύψει τμήμα των ενεργειακών του αναγκών έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Έργο που θα αναλάβει να υλοποιήσει ο νέος διοικητής αμέσως μετά την επιλογή του –η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία χορηγείται άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε στο γραφείο της αναπληρώτριας διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κας Ανθής Χαλιβέρα προχθές το απόγευμα και αφορά σε άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης πλήρους συμπαραγωγής εγκατεστημένης ισχύος 1,287 MWe και μέγιστης ισχύος παραγωγής 1,287 MWe.

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για ιδιοκατανάλωση είναι τμήμα του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσηλευτικού ιδρύματος συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση κατά 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ο σχεδιασμός για την ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνει παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για ιδιοκατανάλωση, αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με λαμπτήρες LED, αντικατάσταση BMC με EBMC το οποίο είναι για τη ρύθμιση κατανάλωσης ρεύματος και τοποθέτηση ψύκτη απορροφητικού τύπου για την ψύξη των χώρων του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο παρεμβάσεων περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ψύξης από την ηλιακή ενέργεια, την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων και φωτιστικών με αντίστοιχα νέας τεχνολογίας LED και την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής συμπεριφοράς του νοσοκομείου (Building Energy Management System).

Όπως σημειώνουν στελέχη του ιδρύματος, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα, το οποίο θα εγκαταστήσει σύστημα ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καταναλώνεται από το ίδιο το νοσοκομείο, μειώνοντας σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας από τη ΔΕΗ. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το νοσοκομείο θα είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου για να ψύχουν τους χώρους του νοσοκομείου».

Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης θα αναβαθμίσει σημαντικά την ενεργειακή κατηγορία του νοσοκομείου από τη Δ’ κατηγορία που είναι σήμερα, στη Β’ ενεργειακή κατηγορία σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, ενώ τo επιδιωκόμενο ποσοστό εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (PERS) ανέρχεται σε 25,7%.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τη χορήγηση της άδειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που αποτελεί το πιο χρονοβόρο τμήμα της προετοιμασίας, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να διαθέτει ετοιμότητα για την έναρξη των εργασιών.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι μια από τις 12 υγειονομικές μονάδες της χώρας που εντάχθηκαν τον προηγούμενο Μάιο στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων της χώρας με σκοπό να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους. Μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα Γενικά Νοσοκομεία του Βόλου και της Καβάλας αποτελούν τα 4 νοσοκομεία της επαρχίας στο πρόγραμμα.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass