Αναγκαία η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων

* ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ * ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 55 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2019 22:30

Μεγάλο αποδείχθηκε το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας για το 19ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδας που διοργανώνει η Εταιρεία Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Κεντρικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ξενοδοχείο «Imperial» στη Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκε και η τελετή έναρξης στην οποία οι ομιλητές εξήραν την προσπάθεια της κλινικής τονίζοντας τη σημασία του συμποσίου για την ευρύτερη περιοχή.

Αρχικά ο καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Συρογιαννόπουλος τόνισε πως «κάθε χρόνο προσπαθούμε να διοργανώσουμε το Συμπόσιο με κριτήριο τη σωστή ενημέρωση των παιδιάτρων για κάθε εξέλιξη που γίνεται στον χώρο». Εν συνεχεία η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Ανθή Χαλιβέρα υποστήριξε πως τέτοια συμπόσια προάγουν την εξέλιξη της επιστήμης συγχαίροντας όλους όσοι συντέλεσαν στη διεξαγωγή του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Συμπόσιο είναι θεσμός και αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της παιδιατρικής κοινότητας στον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας. «Η Παιδιατρική κλινική για το ιατρικό τμήμα αποτελεί μια εξαιρετική σπουδαία κλινική ενώ εκφράζω τη μεγάλη λύπη μου για τις πολλές δοκιμασίες που έχει περάσει. Η κλινική αυτή έχει προσφέρει μεγάλο έργο και έχει αναβαθμίσει την παιδιατρική περίθαλψη στην περιοχή μας».

Υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κλινική που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση και από το ιατρικό τμήμα αλλά και από την υγειονομική περιφέρεια, το νοσοκομείο και από τις δομές του Υπουργείου Υγείας. «Δεν είναι σωστό να φεύγουν γιατροί από την Παιδιατρική Κλινική για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων νοσοκομείων. Το υπουργείο πρέπει να καλύψει τις ανάγκες αυτές δημιουργώντας θέσεις. Δεν μπορεί να αποδυναμώνει την τριτοβάθμια πανεπιστημιακή κλινική». Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας ΜΕΘ Παίδων για να μην φεύγουν τα παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης είπε μεταξύ άλλων πως η διεξαγωγή τέτοιων συνεδρίων «μας τιμά ιδιαιτέρως και τις στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός κήρυξε την έναρξη του συμποσίου που το χαρακτήρισε ως προστιθέμενη αξία για την περιοχή της Θεσσαλίας. «Εμείς στηρίζουμε τη δημόσια υγεία. Μέχρι στιγμής έχουμε 80 έργα με επενδύσεις πάνω από 55 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας» είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός από τα νοσοκομεία εξηγώντας πως «Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν μια καλύτερη συνεργασία με τους διευθυντές και να παίρνουν μηνύματα από κάτω προς τα πάνω». Ανέφερε ακόμα ότι οι «διοικήσεις από το 2013 σύμφωνα με τον Καλλικράτη εκείνης της εποχής έπρεπε να έρθουν στις Περιφέρειες. Θέλοντας όμως να κρατήσουν το πλεονέκτημα του διορισμού οι υπουργοί αναστρέψαν τον νόμο. Εμείς δεν κάνουμε τον σχεδιασμό του ιατρικού χάρτη της χώρας. Αυτό το κάνει το υπουργείο και τα νοσοκομεία που σηκώνουν τα χέρια φωνάζοντας πως δεν έχουν τη δυνατότητα. Όμως αν είσαι διορισμένος δεν θα έχεις ποτέ τη δυνατότητα της διεκδίκησης».

Χαρακτήρισε εν τέλει την Υγεία ως ανάπτυξη και την Παιδιατρική ως μεγάλη δύναμη. «Πρέπει ενώσουμε τις δυνάμεις μας καθώς είμαστε όλοι ένας κρίκος μιας αλυσίδας παραγωγής και ανάπτυξης της χώρας».

Χθες το Συμπόσιο ξεκίνησε με διαδραστική συζήτηση περιπτώσεων παιδιών που νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική Κλινική και στη Νεογνολογική Κλινική – ΜΕΝΝ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά την τελετή έναρξης o κ. Γ. Συρογιαννόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε θέμα που αφορούσε στην πνευμονία και τις πρόσφατες αλλαγές που υπάρχουν στην επιδημιολογία και στην αντιμετώπιση.

Εν συνεχεία αναπτύχθηκαν επίκαιρα θέματα Νεογνολογίας και ακολούθησαν Στρογγυλή Τράπεζα και ομιλίες.

Σήμερα το Συμπόσιο θα ξεκινήσει στις 9.00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα και θα συζητηθούν θέματα γύρω από την Παιδιατρική και τον εμβολιασμό.

Την τελετή έναρξης παρακολούθησε και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, ενώ από τους διοργανωτές αναφέρθηκε η πολύτιμη προσφορά του δημοσιογραφικού οργανισμού στην ενημέρωση για θέματα υγείας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass