Τυπικά αυτόνομα τα νοσοκομεία της Λάρισας

ΑΝΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ, ΝΕΟ ΑΦΜ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ * ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΑ *ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2019 22:00

Τυπικά αυτόνομα είναι από χθες τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας καθώς λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου καταργήθηκε η κοινή ονομασία και τα δύο νοσοκομεία απέκτησαν νέο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, γεγονός που τα καθιστά ξεχωριστές οικονομικές οντότητες.

Ομάδες στελεχών των δύο νοσοκομείων υπό την επίβλεψη της 5ης ΥΠΕ αλλά και της κοινής διοίκησης, που παραμένει ως γνωστό μέχρι το Υπουργείο Υγείας να ορίσει ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια, εργάζονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να χειριστούν και να διευθετήσουν σειρά θεμάτων για την αποσύνδεση των δύο ιδρυμάτων.

Υπό την επίβλεψη της υποδιοικήτριας της 5ης ΥΠΕ κας Βιβής Ζαζά τις προηγούμενες ημέρες αναμορφώθηκαν οι επιμέρους προϋπολογισμοί των δύο νοσοκομείων για την τρέχουσα χρονιά και στάλθηκαν για έγκριση στο Υπουργείο Υγείας ενώ χθες το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας απέκτησε δικό του ΑΦΜ –το υπάρχον ΑΦΜ παρέμεινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Πέραν της οικονομικής διαχείρισης, που θεωρείται εύκολα ελεγχόμενο κομμάτι της αυτονόμησης, άγνωστος παραμένει ο τρόπος διαχείρισης σειράς λειτουργικών θεμάτων, που συνεχίζουν να προκαλούν πονοκεφάλους με πολλά από τα ερωτήματα να παραμένουν, προς το παρόν αναπάντητα.

Οι μεγάλες εκκρεμότητες παραμένουν η ίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής αλλά και η αναμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνο να δηλώνει πως η υπόθεση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής προχωρά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και αναμένεται η έγκριση από το ΚΕΣΥΠΕ. Όσον αφορά στα Επείγοντα Περιστατικά διαμορφώνονται οι χώροι για να λειτουργήσουν προσωρινά και μέχρι το τέλος Μαρτίου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του εργολάβου προκειμένου μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο του ενός μήνα να ανακαινίσει τους χώρους σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το αίτημα της κάλυψης του Γενικού Νοσοκομείου για νευροχειρουργικά περιστατικά καθώς η αποσύνδεση των νοσοκομείων εκ των πραγμάτων δίνει τέλος στις σκέψεις για λειτουργία τμήματος της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να αναφύεται το αίτημα για ίδρυση νέας κλινικής.

Την ίδια ώρα προβληματισμός υπάρχει μεταξύ των υπαλλήλων και των δύο ιδρυμάτων για τη διαχείριση του προσωπικού και ιδιαίτερα για τους μετακινηθέντες υπαλλήλους και την πιθανή επιστροφή τους στις οργανικές τους θέσεις ενώ άγνωστο παραμένει εάν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές θα συνεχίσουν να κάνουν ιατρεία αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο.

Ερωτηθείσα σχετικά η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κα Ανθή Χαλιβέρα επισήμανε ότι αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, που θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα. Αντίθετα η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ, που εποπτεύει το εγχείρημα της αποσύνδεσης, ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση όλων των υποθέσεων θα γίνει με τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των δύο νοσοκομείων.

Ειδικότερα, αναφορικά με τους μετακινημένους υπαλλήλους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο φαίνεται να επιλέγεται η αντικατάσταση των υπαρχουσών αποφάσεων του κοινού διοικητή κ. Παν. Νάνου με αποφάσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις μετακινήσεις. Όσον αφορά στο θέμα των ιατρείων και των χειρουργικών επεμβάσεων από πανεπιστημιακούς στο Γενικό Νοσοκομείο πρόκειται να εξεταστεί τις προσεχείς εβδομάδες και από τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων αν και η ίδια δεν βλέπει τους λόγους για τους οποίους δεν θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς αν οι καθηγητές το επιθυμούν.

Τις προσεχείς εβδομάδες πάντως αναμένεται να προκηρυχτούν και εκλογές στα συλλογικά όργανα γιατρών και προσωπικού προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους ως αιρετά μέλη στις νέες διοικήσεις που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass