ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

Στόχος η υπέρβαση των 11.000 χειρουργείων τον χρόνο

• «Προϋπόθεση η επάρκεια στην υλικοτεχνική υποδομή και βέβαια να μην μειωθεί ο αριθμός των αναισθησιολόγων»

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2017 22:31

Τον γηριατρικό ασθενή, έναν ασθενή που χρήζει ειδικής περιεγχειριτικής αντιμετώπισης έθεσε στο επίκεντρο η διοργάνωση της διήμερης επιστημονικής εκδήλωσης της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Αγγειακών Παθήσεων και του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή. Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν σήμερα Σάββατο.
Η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Λάρισας και διευθύντρια της ομώνυμης κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ελένη Αρναούτογλου, κατά την ομιλία της στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης, παρουσίασε τον υγειονομικό χάρτη της Λάρισας, μίλησε για τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων με την Αναισθησιολογική κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έκανε λόγο για περισσότερες από 10 χιλιάδες επεμβάσεις που διενεργούνται τον χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. «Πίσω από την τέλεση και την επιτυχή έκβαση των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτές, όπως είναι μικρά παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που υποβάλλονται σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις, ενήλικες που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης κάποιου ενδοκοιλιακού όγκου από συναδέλφους ουρολόγους, γυναικολόγους, γενικούς χειρουργούς, ή ενήλικες που υποβάλλονται σε μεγάλες νευροχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, πίσω από όλες αυτές υπάρχει ένας ακούραστος αναισθησιολόγος, ο οποίος είναι άριστα καταρτισμένος επιστημονικά και επαγγελματικά - και αυτό το εννοώ πραγματικά, είμαι πολύ περήφανη για τους συναδέλφους μου- για να ανταποκριθεί στη βαρύτητα των επεμβάσεων, αλλά και του ασθενούς οποιαδήποτε χρονική στιγμή και με ασφάλεια».
Η Αναισθησιολογική Κλινική καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά διακομιδές ασθενών από όλα τα άλλα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που προσέρχονται προς χειρουργική επέμβαση στην Αγγειοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική και Νευροχειρουργική Κλινική του Π.Π.Γ.Λ, μιας και είναι οι μοναδικές Κλινικές της 5ης ΥΠΕ, μιας περιφέρειας που ο πληθυσμός της ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. «Χωρίς το έμπειρο προσωπικό της Αναισθησιολογικής Κλινικής δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι επεμβάσεις», σημείωσε η κ. Αρναούτογλου ενώ εξήρε το έργο και τη συνεργασία με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του χειρουργείου. «Με όλη αυτή την ομάδα και με τη βοήθεια της διοίκησης, όσο αυτό είναι επιτρεπτό και δυνατό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τον τελευταίο χρόνο, πετύχαμε να ανοίξουμε άλλη μια χειρουργική αίθουσα. Την αίθουσα εκτάκτων. Ιδρύσαμε το τακτικό αναισθησιολογικό ιατρείο για τον προαναισθητικό έλεγχο, λειτουργούμε τα ιατρεία πόνου τέσσερις φορές την εβδομάδα θεραπεύοντας περισσότερους από επτακόσιους ασθενείς και το νεοσύστατο ιατρείο του βελονισμού, το οποίο είναι από τα ελάχιστα που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία και έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από ογδόντα ασθενείς», ανέφερε.
Η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής αναφέρθηκε και στη χορήγηση αναισθησίας σε χώρους εκτός χειρουργείου αλλά και στον αριθμό των εξωνοσοκομειακών διακομιδών. «Ευελπιστούμε σε τρεις μήνες να ανοίξουμε άλλη μία χειρουργική αίθουσα, ξεπερνώντας μαζί με τις καισαρικές το φράγμα των 11.000 επεμβάσεων τον χρόνο. Αρκεί να υπάρχει επάρκεια στην υλικοτεχνική υποδομή και βέβαια να μην μειωθεί ο αριθμός των αναισθησιολόγων», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο επιστημονικό και διδακτικό έργο της Κλινικής, «τον τελευταίο χρόνο δώσαμε έμφαση στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα, οργανώνοντας εβδομαδιαία μαθήματα με τη συμμετοχή και άλλων χειρουργικών ειδικοτήτων, σε μια προσπάθεια να προάγουμε τη συνεργασία μεταξύ μας», ανέφερε η κ. Ελ. Αρναούτογλου για να προσθέσει τις πανθεσσαλικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τη συμμετοχή στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη στη Θρόμβωση και στην Αντιπηκτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ), τη συμμετοχή και διοργάνωση πιστοποιημένων σεμιναρίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, ενώ έκανε αναφορά στους φοιτητές, τους αυριανούς αναισθησιολόγους. Παράλληλα, η Αναισθησιολογική Κλινική ανταποκρινόμενη και στον κοινωνικό της ρόλο, διοργάνωσε εκδήλωση στο 3ο ΚΑΠΗ, με θέμα «Πόνος στην 3η ηλικία υπάρχει λύση».
Στην επιστημονική συνάντηση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπαμπαλής, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΛ Βασίλης Πινακάς, ο κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγγειακών Παθήσεων, καθηγητής αγγειοχειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Γιαννούκας.
Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass