Στη ΜΕΘ δύο παιδιά με επιπλοκές από ιλαρά

• Ξανθός: Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2017 16:13

ΑΘΗΝΑ

Σε σοβαρή κατάσταση, με επιπλοκές από την ιλαρά, νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας δύο παιδιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ιστοσελίδα, το ένα παιδί έχει εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς.
Το δεύτερο παιδί νοσηλεύεται με μία σπανιότερη επιπλοκή, η οποία εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ένα τρίτο παιδί νοσηλεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, επίσης με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς. Ευτυχώς, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και το παιδί πήρε εξιτήριο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών, κυρίως κάτω των πέντε ετών, που θα πάθουν κάποια σοβαρή επιπλοκή της νόσου και θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν την πορεία της νόσου στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά, καθώς μέσα μόλις σε επτά ημέρες καταγράφηκαν επιπλέον 30 κρούσματα ιλαράς.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος, αφού κάποια πιο ήπια περιστατικά μπορεί να μην δηλώνονται, ενώ οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων».
ΟΥΤΕ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΟΥΤΕ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ
Κανένα κλίμα πανικού δεν δικαιολογείται, αλλά ούτε και εφησυχασμός για την επιδημική έξαρση ιλαράς στη χώρα, τονίζει ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, που επισημαίνει πως το υπουργείο είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί τα δεδομένα.    
 «Ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει. Για να είμαστε απολύτως σαφείς. Στον βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση» είπε ο Α. Ξανθός στο Ρ/Σ «Ραδιόφωνο 24/7».    
 Ο υπουργός Υγείας είπε, ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, φθάνοντας στο 95% με 96%. Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια, επισήμανε και συμπλήρωσε: «Επί του παρόντος υλοποιούμε τις κατευθύνσεις που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία άλλαξε τις οδηγίες. Ζητάει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες, αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας».    
 Επίσης είπε, ότι το Υπουργείο Υγείας αυξάνει το στοκ των εμβολίων στη χώρα.
«Ο ΕΟΦ το παρακολουθεί, συνεννοείται με τις εταιρίες, έχουμε ζητήσει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και επίσης αυτές τις ημέρες, με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ, απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό, ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ».    
 Την επόμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι κ.ά., για να εκθέσουν τις επιστημονικές απόψεις τους και να ενημερώσουν την τεχνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν και άλλες χώρες.    
 Κατέληξε λέγοντας, ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής.
«Δεν είμαστε “ξέφραγο αμπέλι” όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς από διάφορες πλευρές. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι η καλύτερη επένδυση στην προστασία της υγείας των παιδιών τους και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass