ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Π. ΠΟΛΑΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΓΝΛ ΚΑΙ ΠΠΓΝΛ

Αλλάζει σελίδα το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα

*Ένταση κατά την υποδοχή στο Γενικό Νοσοκομείο – Κριτική γιατρών και προσωπικού για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2017 23:00

Τη δέσμευση για αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων μέχρι το τέλος του χρόνου επανέλαβε προχθές από τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης,

στο πλαίσιο των εγκαινίων έργων στο Γενικό ΝΛ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και επαφών με ιατρούς και εργαζόμενους. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας στον χώρο της υγείας και για τη μεγαλύτερη ένταξη προσωπικού που έχει γίνει από τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εγκαινίασε τον μαγνητικό τομογράφο, τον εξοπλισμό των χειρουργείων και του αναισθησιολογικού τμήματος, έργα που ολοκληρώθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και του Προγράμματος Δημοσίων Εσόδων. «Το σύστημα υγείας περνά σε μια άλλη φάση. Από την εξισορρόπηση ενός συστήματος το οποίο κατέρρεε περνάμε στη φάση πλέον της αναβάθμισης, της βελτίωσης των υποδομών και της ενίσχυσης της δυναμικότητας του συστήματος υγείας. Τα δύο χρόνια που πέρασαν καταφέραμε να ενισχύσουμε με 1,1 δισ. ευρώ πραγματικό χρήμα ετησίως το δημόσιο τομέα της υγείας», σημείωσε ο Π. Πολάκης για να προσθέσει σχετικά με την ενίσχυση σε προσωπικό ότι «μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί περισσότερα από 9.500 άτομα, όλων των κατηγοριών και με διάφορες εργασιακές σχέσεις. Την ίδια ώρα δρομολογούνται άλλες 9.000 προσλήψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ένταξη προσωπικού που έχει γίνει από τη συγκρότηση του ΕΣΥ».

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για νέες παρεμβάσεις αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας και τα προγράμματα ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειών. «Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δεύτερη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Έχουμε ανακοινώσει τις μεγάλες παρεμβάσεις και απομένει ένα μεγάλο ποσό από το οποίο θα γίνει στοχευμένα ενίσχυση εξοπλισμού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας», για να προσθέσει σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ ότι «επιστρέφει πια 500 με 600 εκ. ευρώ κάθε χρόνο προς τα δημόσια νοσοκομεία. Όταν το 2014 αυτό το ποσό δεν υπερέβαινε τα 80 εκ. ευρώ. Για αυτό πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, σιγά - σιγά γιατί έχουμε ορατή την έξοδο από αυτή την κακομοιριά των μνημονίων που φαίνεται να τελειώνει του χρόνου το καλοκαίρι. Πρέπει να αρχίσουμε να επουλώνουμε και τις μισθολογικές πληγές οι οποίες άνοιξαν τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.

«Η συνεργασία φέρνει δημιουργικά αποτελέσματα με την παράδοση σε πλήρη λειτουργία των μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για να προσθέσει ότι «ήδη έχουν ενταχθεί 7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σε έργα, στην επόμενη αναθεώρηση θα ενισχύσουμε τον τομέα της υγείας με ακόμα περισσότερα χρήματα. Μότο της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι οι πλούσιοι να αναζητούν υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και όχι οι φτωχοί να πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτό προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια δύσκολη περίοδο να το κάνουμε πράξη». Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός με τους ιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων, ο περιφερειάρχης ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα εξηγώντας ότι «εμείς ως Περιφέρεια έχουμε τα χρήματα, αλλά χρειαζόμαστε από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες των νοσοκομείων μεγαλύτερη ταχύτητα. Δεν γίνεται να αγοράζουμε παλιά τεχνολογία με υψηλή τιμή». Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός επισήμανε την ανάγκη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να λειτουργήσει ως τριτοβάθμια μονάδα υγείας.

Για έργα που βελτιώνουν τη λειτουργία των δύο νοσοκομείων έκανε λόγο ο διοικητής Παναγιώτης Νάνος τονίζοντας ότι «εγκαινιάζουμε έργα που βελτιώνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων, μετά από μια συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Σχετικά με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου με θέμα «Κλιματική αλλαγή και υγεία» στην «Εστία Πολιτισμού» στον 3ο όροφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ο διοικητής υπογράμμισε ότι «μέσω της συνεργασίας με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας εκτός από τη διέξοδο που προσφέρεται στους περιπατητικούς ασθενείς και τους συνοδούς τους, ανοίγονται νέοι δρόμοι για επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα, που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των νοσοκομείων της Λάρισας και ειδικών κέντρων καθώς και μονάδων νοσοκομείων της Γαλλίας. Παράλληλα, εξετάζεται η υλοποίηση προγραμμάτων υποτροφίας της Γαλλίας σε επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων της Λάρισας». Νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης είχε ενημερωτική σύσκεψη με την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου και Β. Ζαζά, τη διοίκηση των Νοσοκομείων της Λάρισας Παναγιώτη Νάνο και Δημήτρη Λιόλιο, καθώς και με τους διευθυντές των υπηρεσιών και θεσμικούς παράγοντες.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τον υπουργό «υποδέχτηκαν» με πανό έξω από τη διοίκηση του ΓΝΛ ιατροί και εργαζόμενοι του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΛ και μέλη του Τμήματος Υγείας Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ τμήμα Υγείας Θεσσαλίας. Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησαν το δικό τους πανό καθώς τα μέλη των δύο άλλων συλλόγων απαίτησαν την απομάκρυνσή του.

Στη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι ιατρών και εργαζομένων στο ΓΝΛ, Λάμπρος Καραγιώργος και Ευθυμία Χύτα αντίστοιχα, τόνισαν πως «το νοσοκομείο υπολειτουργεί» εξηγώντας ότι «το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις βάρδιες, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί, στο Ακτινολογικό Τμήμα δεν λειτουργεί ο μαστογράφος, το ίδιο δύο από τους τρεις ακτινολογικούς θαλάμους και ένα ακτινολογικό τραπέζι. Τα πλυντήρια υπολειτουργούν, το προσωπικό εργάζεται χωρίς ρεπό το ίδιο και το προσωπικό στα μαγειρεία. Βλάβες σε καταψύκτες, ανακινητήρες και έλλειψη αυτόματου κινητήρα στο όχημα εξορμήσεων του Κέντρου Αιμοδοσίας, ελλιπής χρηματοδότηση για την καθαριότητα, απαρχαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, ανεπάρκεια στο προσωπικό ασφαλείας».

 

ΣΤΑ 55,87 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Τη νεοϊδρυθείσα Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, τα νέα μηχανήματα Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και την έκθεση φωτογραφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου εγκαινίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Για τη συνέχιση του τριτοβάθμιου ρόλου του, το ΠΠΓΝΛ χρειάζεται αρχικά οικονομική ενίσχυση, καθώς ο προϋπολογισμός του δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες δευτεροβάθμιας περίθαλψης», ανέφερε εκ μέρους των Συλλόγων ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ η Ευτυχία Καψαλάκη κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Παύλο Πολάκη για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί επιτέλους μία διυπουργική επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, η οποία και να ρυθμίζει τα οργανογράμματα και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του ΠΠΓΝΛ, παρά τις προσπάθειες του νέου διοικητή, παραμένει απελπιστική. Παρά τις υποσχέσεις σας για αύξηση της χρηματοδότησής του από τον Ιούνιο του 2017, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων των φορέων Υγείας, δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου μας.

Το παράδοξο είναι ότι παρά τις περικοπές και ελλείψεις, η αντιμετώπιση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας (δυστυχώς), δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης συνεχώς αυξάνει. Δυστυχώς όμως η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας περίθαλψης καθίσταται όλο και πιο προβληματική, λόγω κυρίως της απουσίας υλικών.

Δεύτερη μεγάλη αιτία αποτελεί η υποστελέχωση του νοσοκομείου από ιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Τι προβλέπετε για τους επικουρικούς ιατρούς που υπηρετούν στο νοσοκομείο μας; Παρά τη νομοθετική ρύθμιση για παράταση συμβάσεων μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018, σύμφωνα με τον επίτροπο υπάρχει νομικό κώλυμα στην πληρωμή τους.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι τμήματα να παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να παραληφθούν υλικά που έχουν παραγγελθεί με τη χρονοβόρο εξωσυμβατική διαδικασία (όπως το τμήμα επεμβατικής ακτινολογίας και το τμήμα στεφανιογραφίας). Επίσης, φθάσαμε στο σημείο να “δανείζεται” το ΠΠΓΝΛ, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο, υλικά από άλλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα στις παραγγελίες υλικών και στην ομαλή παροχή τους, λόγω της σχεδόν ανυπαρξίας συμβάσεων και λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των εξωσυμβατικών υλικών. Επιτέλους το θέμα της κεντρικής προμήθειας υλικών με γενικές συμβάσεις γιατί δεν εφαρμόζεται;

Ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας υπολειτουργούν με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να διακομίζονται στο ΠΠΓΝΛ, γεγονός το οποίο ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τον ασθενή, αλλά και πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος για την πολιτεία.

Εγκαινιάσαμε τμήμα επειγόντων, παρόλα τα προβλήματα που διαιωνίζονται στο Πανεπιστημιακό. Το τμήμα επειγόντων θα υποδεχθεί επείγοντα περιστατικά από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια κέντρα, αλλά οι κλινικές του Νοσοκομείου δεν είναι εφοδιασμένες με τις απαραίτητες δομές και τα απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπισή τους».

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο αναπληρωτής υπουργός, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης υπογράμμισε ότι «η Λάρισα είναι υγειονομικό κέντρο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αποτελεί τη ναυαρχίδα του συστήματος υγείας στην περιοχή και πρέπει να στηριχθεί, με υλικά, προμήθειες, νομικό πλαίσιο».

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των υπολοίπων εκπροσώπων συλλόγων που ζήτησαν από τον Παύλο Πολάκη ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προσλήψεις και «έξωση» των εργολάβων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι «δεν στερείται χρηματοδότησης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς για το 2017 θα φτάσει τα 55,87 εκ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «απαξίωση, υποστελέχωση και διάλυση ήταν η εικόνα που παρουσίαζε η δημόσια υγεία τον Οκτώβριο του 2015 σε αντίθεση με σήμερα. Στοίχημά μας οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με τις ΤΟΜΥ. Σχετικά με τους επικουρικούς γιατρούς αυτοί θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά». Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «το θέμα των προσλήψεων μπλοκάρει η δικαιοσύνη, ωστόσο θα προχωρήσουν άμεσα».

 

ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στη Λάρισα ολοκληρώθηκε με σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

 

Κ. Μπαργιώτας: Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς

«Την ώρα που τα Νοσοκομεία της Λάρισας ετοιμάζονται να κηρύξουν στάση πληρωμών, καθώς ο αναιμικός προϋπολογισμός έχει ήδη εξαντληθεί και η περίφημη “μεταρρύθμιση” στην πρωτοβάθμια υγεία καταρρέει, πριν καν αρχίσει, ο κ. Πολάκης επέλεξε να επισκεφθεί την πόλη, για να κάνει εγκαίνια και πανηγύρια. Η κυβέρνηση μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Έργα άλλων από το ΕΣΠΑ, μονάδες που λειτουργούν από καιρό, όπως η ΜΑΦ του παλιού νοσοκομείου, δωρεές τρίτων, όπως ο γραμμικός επιταχυντής, ασκήσεις επί χάρτου, όπως η Κλινική Επειγόντων του ΠΠΓΝΛ, και παλιές εξαγγελίες, όπως η αυτονόμηση των Νοσοκομείων, έγιναν πακέτο “εγκαινίων” για επικοινωνιακή χρήση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας.

«Τα πραγματικά, ουσιαστικά προβλήματα των δύο Νοσοκομείων είναι προβλήματα ισχνής χρηματοδότησης και ελλείψεων. Τα Νοσοκομεία της Λάρισας έχουν τον χαμηλότερο προϋπολογισμό από όλα τα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο έργο που θα έπρεπε να εγκαινιάσει ο υπουργός εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Η τακτική των εγκαινίων που ξεκίνησε η ηγεσία του Υπουργείου ανά τη χώρα είναι πραγματικά πρόκληση σε ετούτους τους καιρούς. Δυστυχώς, παραπέμπει σε εποχές Μαυρογιαλούρων που περιέρχονταν τη χώρα με το μυστρί στο χέρι, κόβοντας κορδέλες και δίνοντας υποσχέσεις. Η αλήθεια είναι πως ταιριάζει με το κλίμα των ημερών στην πόλη, καθώς συμπίπτει με το παζάρι», καταλήγει.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη Πολάκη, η «Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία- ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την ανατροπή» καταθέτοντας τις προτάσεις της για «ένα ενιαίο σύστημα υγείας για την εξασφάλιση αξιοπρεπών υλικών όρων διαβίωσης για όλο τον πληθυσμό» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «την ώρα που η Κυβέρνηση συνεχίζει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, στήνει επικοινωνιακά παιχνίδια εγκαινιάζοντας νέες Μονάδες αδιαφορώντας για τα οξυμένα προβλήματα, που δημιουργούν οι μνημονιακές πολιτικές της.

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα Νοσοκομεία της Λάρισας και όχι μόνο είναι με σοβαρές ελλείψεις σε Ιατρικό - Νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να στηρίζεται στις όποιες δωρεές εφοπλιστών ή επιχειρηματιών, αλλά ούτε και στα χρήματα των ΕΣΠΑ. Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζονται νέες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού/υλικού.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, συνολικά ο εργαζόμενος λαός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι αντίθετη με τις λαϊκές ανάγκες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass