Κέντρο πολιτισμού η Λάρισα...

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΟΤΡΟΠΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΝΟΥΤΣΟΣ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2019 22:07

«Η Λάρισα είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία στον πολιτισμό. Έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να στηρίξει διοργανώσεις οι οποίες μπορούν να τη μεταμορφώσουν σε ένα κέντρο πολιτισμού» επισημαίνει για το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» ο δημιουργός του και ιθύνων νους Χρήστος Λενούτσος σε σημερινή του συνέντευξη στην «Ε». Το Μουσικότροπο θα ξεκινήσει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει πλήθος δράσεων, συναυλιών και εργαστηρίων. Μάλιστα όπως σχολιάζει ο κ. Λενούτσος «Το Μουσικότροπο είναι από τα ελάχιστα φεστιβάλ της χώρας μας που στον προγραμματισμό του περιλαμβάνει προγράμματα για άτομα με ειδικές δεξιότητες... Φέτος συμπεριλαμβάνουμε ένα πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στα άτομα με απώλεια ακοής, μετατρέποντας το Μουσικότροπο σε ένα φεστιβάλ για “ακούοντες και μη”!».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή / Φωτ. Λεων. Τζέκας

*Πώς προέκυψε η σκέψη για τη δημιουργία του φεστιβάλ;
-Η Λάρισα είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία στον πολιτισμό. Έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να στηρίξει διοργανώσεις οι οποίες μπορούν να τη μεταμορφώσουν σε ένα κέντρο πολιτισμού. Μια τέτοια δυνατότητα είναι πολύ χρήσιμη γιατί δίνει ευκαιρίες και προοπτικές στον τόπο μας. Εξελίσσουν το δυναμικό του και κρατούν το ενδιαφέρον για τις τέχνες ζωντανό.
Προσωπικά πιστεύω ότι η ενασχόληση με τη μουσική καθώς και με άλλες τέχνες, είναι τροφή για το πνεύμα. Τον εαυτό μου τον θυμάμαι πάντα κοντά στο πιάνο, μια διαδρομή πολύ ευχάριστη αλλά ταυτόχρονα δύσκολη. Η μοναχικότητα που προκύπτει σε οδηγεί σε μονοπάτια που η «δημιουργία» και η «εξέλιξη» αποκτούν μεγάλη σημασία. Γνωρίζεις τον εαυτό σου υπό άλλο πρίσμα, μιας και βρίσκεσαι σε συνεχή αναμέτρηση μαζί του.
Αυτές οι δύο λέξεις με οδήγησαν στη σκέψη μιας καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής οργάνωσης που είναι το φεστιβάλ Μουσικότροπο. Μιας οργάνωσης που ελπίζω να συμβάλει στην πολιτισμική εξέλιξη του τόπου παρουσιάζοντας συναυλίες και προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε έχει ενδιαφέρον για την τέχνη.
*Τι είναι το Μουσικότροπο;
-Το Μουσικότροπο είναι μια μεγάλη γιορτή της μουσικής και απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για αυτή. Δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό. Παρ’ όλα αυτά τα θέματα και οι προσεγγίσεις που το περιβάλλουν μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμες σε ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτή. Έχει στον κορμό του τέσσερις σημαντικές συναυλίες που παρουσιάζονται σε τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα ή Κυριακές με καλλιτέχνες διεθνούς κύρους. Αυτές συνοδεύονται από εκπαιδευτικές ή παιδαγωγικές δράσεις τα πρωινά του Σαββάτου και Κυριακής που σκοπό έχουν να ανανεώσουν τις γνώσεις των καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών της μουσικής με εργαστήρια διαφορετικών θεματικών ενοτήτων. Αντίστοιχα, υπάρχουν προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά που τα φέρνουν κοντά στη μουσική με ευχάριστους και παιγνιώδεις τρόπους.
*Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ξεχωριστό σημείο του φεστιβάλ;
-Είναι από τα ελάχιστα φεστιβάλ της χώρας μας που στον προγραμματισμό του περιλαμβάνει προγράμματα για άτομα με ειδικές δεξιότητες. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ό,τι παρέχει η κοινωνία μας. Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί ίσες ευκαιρίες για όλους στη ζωή και την τέχνη και το Μουσικότροπο αγκαλιάζει αυτή τη σκέψη πολύ δυνατά. Φέτος συμπεριλαμβάνουμε ένα πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στα άτομα με απώλεια ακοής, μετατρέποντας το Μουσικότροπο σε ένα φεστιβάλ για “ακούοντες και μη”!
* Πώς επιλέγονται τα προγράμματα που παρουσιάζονται;
-Η βασική και απαρέγκλιτη αρχή για οτιδήποτε συμβεί στο φεστιβάλ είναι η υψηλή ποιότητα. Αυτό ισχύει για όλους τους συντελεστές, για όλες τις δράσεις.
Για την επιλογή των προγραμμάτων γίνεται ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός. Ο εντοπισμός των αναγκών, των ιδιαιτεροτήτων και διαθέσεων του τόπου συμβάλλουν στην επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η ποικιλομορφία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Διαφορετικές εικόνες, διαφορετικές παραστάσεις, ξεχωριστοί ήχοι. Αυτός είναι και ο προσανατολισμός του Μουσικότροπου. Να προσφέρει συναυλίες, εργαστήρια και παιδικά προγράμματα, με στίγματα πρωτοπορίας και πρωτοτυπίας που αγγίζουν όχι μόνο την πόλη μας, αλλά ολόκληρη την πανελλήνια μουσική σκηνή.
*Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις συναυλίες που περιλαμβάνονται στο Μουσικότροπο;
-Μεγάλες ορχήστρες και σημαντικά μουσικά σύνολα που διαπρέπουν στο διεθνή μουσικό χάρτη, δύσκολα επισκέπτονται αίθουσες και θέατρα της περιφέρειας. Όταν όμως η πρόσκληση γίνεται από ένα φεστιβάλ που ακολουθεί τα πρότυπα μεγάλων και σημαντικών οργανώσεων, τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό είναι το Μουσικότροπο. Προσκαλεί σημαντικές προσωπικότητες προσφέροντας εξαιρετική φιλοξενία σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στο κοινό της πόλης για εκπληκτικά ακούσματα.
*Τι πιστεύετε ότι προσφέρει το Μουσικότροπο με τα επιμορφωτικά προγράμματά του;
-Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να συμβάλουν αφενός στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με τη μουσική τέχνη, αφετέρου να παρέχει χρήσιμα εργαλεία για οποιονδήποτε επαγγελματία ή ερασιτέχνη της μουσικής.
Ένας δραστήριος καλλιτέχνης ή εκπαιδευτικός, γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιτυχία στον τομέα αυτό βασίζεται στην εξέλιξη, η οποία μπορεί να επέλθει και με το πάντρεμα της μουσικής με άλλες τέχνες και επιστήμες. Οι νέες ιδέες ξυπνούν το ενδιαφέρον και αναθερμαίνουν την αγάπη για τη διδασκαλία, δίνουν καινούριες οπτικές στην καλλιτεχνική ερμηνεία. Είναι ένα σημαντικό όφελος για όλους και είναι επιτακτική ανάγκη να συμβαίνουν τέτοιες δραστηριότητες.
*Ποια είναι η αντίδραση των προσκεκλημένων καλλιτεχνών και ειδικών επιστημόνων. Πώς δέχονται την πρόσκληση να λάβουν μέρος στο φεστιβάλ και τι εντυπώσεις αποκομίζουν;
-Από τα πρώτα βήματα του φεστιβάλ, υπήρχε πάντα μια εξαιρετική συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους προσκεκλημένους μας. Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης ή παιδαγωγός ενθουσιάζεται όταν αντιληφθεί την αγνότητα μιας πρόσκλησης, που το μοναδικό της κριτήριο είναι η ποιότητα. Δίνει τον καλύτερό του εαυτό και ανταμείβεται. Γιατί η επιτυχία με το εκπληκτικό ακροατήριο που διαθέτει η Λάρισα είναι δεδομένη.
Δεν πέρασε ούτε ένας προσκεκλημένος που δεν εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας. Ούτε ένας ειδικός επιστήμονας που δεν εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
* Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο αντίκτυπος στους μουσικούς που συμμετέχουν ως ακροατές στις δράσεις του φεστιβάλ;
-Είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπω τον τρόπο που αγκαλιάζουν οι συνάδελφοι μουσικοί αυτή τη διοργάνωση πανελλαδικά. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά όταν μου λένε τις σκέψεις και ιδέες τους για μελλοντικά προγράμματα. Είναι πολύ σημαντικές για μένα, γιατί μπορώ πιο στοχευμένα να επιλέξω κάτι επιθυμητό και αναγκαίο. Γενικά έχω την αίσθηση ότι στο Μουσικότροπο βλέπουν την ελπίδα για πραγματοποίηση επιθυμιών. Χαίρομαι με αυτό και τους ευχαριστώ πολύ.
*Τι μήνυμα έχετε να στείλετε για το Μουσικότροπο που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες;
- Τις δραστηριότητες του Μουσικότροπου μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι. Δεν απευθύνονται σε ειδικό κοινό. Απευθύνονται σε όλους. Δεν χρειάζονται μουσικές γνώσεις για όλα τα προγράμματα που παρουσιάζει. Χρειάζεται μόνο αγάπη για τη μουσική, διάθεση και δεκτικότητα για καινούρια πράγματα. Γιατί η μουσική είναι μία και ανήκει σε όλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass