Αλλάζει ο χάρτης του πλανόδιου εμπορίου

Δημοσίευση: 11 Απρ 2017 22:45
Από τη χθεσινή εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας, όπου ο γ.γ. Εμπορίου άκουσε τις προτάσεις των Θεσσαλών παραγωγών Από τη χθεσινή εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας, όπου ο γ.γ. Εμπορίου άκουσε τις προτάσεις των Θεσσαλών παραγωγών

Τις σημαντικές ρυθμίσεις που επιφέρει στον τρόπο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών το νομοσχέδιο για το «πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων», αλλά και τη νέα φιλοσοφία των ελέγχων ανέλυσε χθες στη Λάρισα ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Επιμελητήριο η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας και το Σωματείο Παραγωγών και Μικροπωλητών ν. Λάρισας ο κ. Παπαδεράκης μίλησε για τη φιλοσοφία και τη στόχευση του νέου νομοσχεδίου, που εντός του μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και άκουσε τις προτάσεις και τις απόψεις των παραγωγών για τις σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται στο χώρο του πλανόδιου εμπορίου.

Ο γ.γ. στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η κατάσταση στον χώρο του πλανόδιου εμπορίου είναι χαοτική.

«Συγκροτούμε καλύτερα τη νομοθεσία σε σχέση με τους δραστηριοποιούμενους, είτε αυτοί είναι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, είτε επαγγελματίες είτε στο πλανόδιο εμπόριο είτε στο στάσιμο εμπόριο, μπαίνουμε και στη διαδικασία των εμποροπανηγύρεων, των θρησκευτικών εορτών, στις αγορές καταναλωτών, τις λεγόμενες αγορές χωρίς μεσάζοντες, έτσι καλύπτουμε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του υπαίθριου εμπορίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται, δεν υπάρχει μητρώο όσων δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα οι άδειες πωλητών λαϊκών αγορών εκδίδονταν πολλάκις μέσα από ρουσφετολογικές παροχές. Το μεγάλο στοίχημα είναι να φτιάξουμε το μητρώο, την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής, να αποσαφηνίσουμε ποιοι και πόσοι απασχολούνται" είπε ο κ. Παπαδεράκης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν γνώριζε κανένας πόσοι είναι και ποιοι είναι αυτοί που απασχολούνται με το πλανόδιο εμπόριο.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και εποπτείας όλης της δραστηριότητας, με την υποστήριξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος των αδειών που εκδίδονται, αλλά και της ανανέωσης των αδειών, όπως επίσης και των επιβαλλόμενων προστίμων κυρώσεων κ.λπ.

Αναφορικά με τους ελέγχους τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων διακίνησης των προϊόντων, η ασφάλεια των προϊόντων, γι΄ αυτό είναι αυστηροί οι κανόνες.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε παραγωγό να δηλώσει τι θα πουλήσει και διευρύνουμε μάλιστα και την γκάμα των προϊόντων που μπορεί να πουλήσει ένας παραγωγός. Θέλουμε οι παραγωγοί να είναι ακριβείς στις δηλώσεις τους. Οι έλεγχοι θα γίνονται από τις τριμελείς επιτροπές, αλλά και από τα κλιμάκια, τα οποία γίνεται προσπάθεια να γίνονται όσο γίνεται πιο συχνά και εντατικά σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση» επισημάνθηκε.

Αναφορικά με τους ελέγχους τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων διακίνησης των προϊόντων, η ασφάλεια των προϊόντων, γι΄ αυτό είναι αυστηροί οι κανόνες. Για το θέμα των προστίμων τόνισε πως απλοποιούνται τα πρόστιμα, ότι θα υπάρχει διακύμανση (ανάλογα με την περίπτωση) και ότι οι κατηγορίες των προστίμων ανέρχονται πλέον σε 29 (από δέκα περίπου). «Κάναμε μία πολύ μεγαλύτερη, λεπτομερέστερη ανάλυση των κυρώσεων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις βάζουμε και τη λογική της σύστασης, όπως και τη λογική της υποτροπής, το πρόστιμο γίνεται αυστηρό όταν έχουμε υποτροπή γι' αυτό και θα βοηθήσει και το μητρώο του υπαίθριου εμπορίου, το οποίο θα τηρείται από τους επιμέρους δήμους που έχουν λαϊκές που δραστηριοποιούνται στον χώρο τους».

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παραγωγών Απ. Τσακανίκας, ο πρόεδρος του ν. Λάρισας Δημ. Πούρικας, ζήτησαν τη σύσταση γραφείων λαϊκών αγορών, τη μείωση της γραφειοκρατίας στη θεώρηση των αδειών, χαρακτήρισαν τροχοπέδη το θέμα εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, και πρότειναν τα χρήματα που πληρώνουν επιτόπου ως ημερήσιο τέλος να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα (π.χ. καλύτερη αστυνόμευση, διαγράμμιση κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass