Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

«Δίκαιος ο νόμος για το ασφαλιστικό»

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2017 9:24

Ο νόμος για το ασφαλιστικό που φέρει το όνομά του είναι ένας δίκαιος νόμος γιατί βασίζεται σε δίκαιους κανόνες, τόνισε χθες από τη Λάρισα ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήρθα στη Λάρισα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρωθυπουργό. Δήλωσε κι αυτός όπως υπήρξαν και αλλεπάλληλες ανάλογες δηλώσεις το τελευταίο διάστημα ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει. Το διακύβευμα είναι η Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι αλλά και η Ευρώπη να βρει έναν άλλο προσανατολισμό πέρα από τον ζουρλομανδύα της αυστηρής λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Ακριβώς επειδή αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν απεμπλακεί από τη συνεργασία που είχαν με τις συντηρητικές δυνάμεις και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υπάρχει προοπτική στην Ευρώπη και υπάρχει προοπτική στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο νόμο για το ασφαλιστικό, κατά του οποίου έχουν προσφύγει φορείς επιστημόνων όπως δικηγόροι, γιατροί κλπ, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Επί των δεδομένων και των γεγονότων : Ισχυριζόμουν ότι θα υπάρξουν σε ποσοστό 80 % μικρότερες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, γιατί για τους μισθωτούς ίδια είναι τα πράγματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τις επίσημες ανακοινώσεις των εμπόρων και των επιμελητηρίων και μάλιστα βελτιωμένο, ίσως να φτάνει και το 85 – 87 % για τους μικρεμπόρους. Είναι προφανές ότι οι άλλοι επιβαρύνθηκαν. Επιβαρύνθηκαν αυτοί που είχαν περισσότερα χρήματα και που στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε όχι μόνο στο τομέα του ασφαλιστικού αλλά γενικότερα να ελαφρύνουμε τους χαμηλόμισθους και τα κατώτερα στρώματα, έπρεπε να πάρουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Ως προς τις προσφυγές στα δικαστήρια : Η μεταρρύθμιση είχε στηριχθεί σε μια επιτροπή σοφών που προεδρευόταν από πρόεδρο ανώτερου δικαστηρίου και στην οποία συμμετείχαν και δικαστές από το ΣτΕ, μεταξύ των οποίων και εισηγητές των αποφάσεων που έκριναν περικοπές συντάξεων αντισυνταγματικές. Ηταν και προσωπική μου μέριμνα να μην υπάρχει, στο βαθμό που μπορούσαμε να το εξασφαλίσουμε, καμία αντισυνταγματικότητα.

Θεωρώ λοιπόν ότι ο νόμος αυτός είναι ένας δίκαιος νόμος που βασίζεται σε ίδιους κανόνες για όλους βασίζεται στο θεσμό της εθνικής σύνταξης που θέλει κανείς να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχειας όπως το ορίζει η Ευρωπαική Ένωση και όταν θα έχουμε τη δυνατότητα και η οικονομία ανέβει και οι συντάξεις θα ανέβουν, ακριβώς γιατί τις έχουμε συνδέσει με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ».

Τέλος, σχετικά με την επιθετικότητα που δείχνει εσχάτως η Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «υπάρχει ένα κρεσέντο προκλήσεων από την τουρκική πλευρά. Ενδεχομένως να συνδέεται με τα εσωτερικά της γείτονος. Η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι μία : Να αποκρούονται οι προκλήσεις με νηφαλιότητα όμως και με τέτοιο τρόπο που να μην ενισχύεται η φραστική ένταση. Γιατί εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτα, αλλά δεν θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κλίματος έντασης που προφανώς δεν ωφελεί τα συμφέροντά μας.

Άρα, σταθερότητα, νηφαλιότητα, στήριξη στο διεθνές δίκαιο και βεβαιότητα ότι έχουμε την ισχύ ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass