ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

"Υπερόπλο" για τις εξαγωγές τα αγροτικά προϊόντα

* Η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ενίσχυση των εξαγωγών… * Προτάσεις του ΣΘΕΒ για την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας - Η "ακτινογραφία" των θεσσαλικών και ελληνικών εξαγωγών

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2017 14:00

Τη θεσμική θωράκιση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, προέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ως βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ενίσχυση των εξαγωγών…

Μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΘΕΒ με αντικείμενο την "εθνική εξωτερική πολιτική για τις εξαγωγές" έθεσε στο επίκεντρό της, την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, συνεκτικά και συναρθρωμένα προς την πολιτική, για την υποστήριξη της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού.

Στην ομιλία του ανέδειξε τις σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ανακάμπτουσα οικονομία της χώρας, ανέπτυξε τις δυνατότητες περαιτέρω αύξησης της εξωστρέφειας των ελληνικών και δη των αγροτικών προϊόντων και εστίασε στις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

"Η οικονομική διπλωματία, τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί θεμελιακό συντελεστή στην υλοποίηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και έχει ως κεντρικό στόχο την κεφαλαιοποίηση του ρόλου της ως χώρας με ειρηνικό πρόσημο που θα αξιοποιεί την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ναυτιλία και την καθιέρωσή της σε κύριο τουριστικό προορισμό, ενώ θα κατατείνει στη διαμόρφωση ευνοϊκού πεδίου εκκόλαψης οικονομικών δράσεων για προσέλκυση επενδύσεων και επίταση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια έχει ως κύριους άξονες την προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, την υποστήριξη της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την ενδυνάμωση και ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδος ως κόμβου στις μεταφορές και στις διαδρομές των ενεργειακών αγωγών. Το κλειδί στην υλοποίηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας είναι, αναντίρρητα, ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και επιδιώκεται η εποικοδομητική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο εγχείρημα της εξωστρεφούς οικονομικής πολιτικής, δηλαδή του Κράτους, των Φορέων και των Επιχειρήσεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε επίσης πως μέσω της κεντρικής υπηρεσίας των πρεσβειών και ιδίως των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει και υποστηρίζει ένα μεγάλο σύνολο δράσεων εξωστρεφούς προσανατολισμού, είτε άμεσα είτε έμμεσα, υποστηρικτικών των ελληνικών επιχειρήσεων για διείσδυση στις ξένες αγορές. Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τις μικτές διυπουργικές επιτροπές, τις επιχειρηματικές αποστολές, τη διοργάνωση ημερίδων πληροφόρησης επιχειρηματιών για τις αγορές του εξωτερικού, τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης επιχειρηματικών πληροφοριών Agora, την παρακολούθηση ομάδων εργασίας για την εξωστρέφεια, την επιχείρηση προσανατολισμού τους για τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων και στις νέες αγορές αναδυόμενων οικονομιών ( π.χ. Ασία, Αφρική), τη συνεργασία με Υπουργεία, κυρίως με το Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως χαλάλ και κοσέρ σε αγορές-στόχους κ.ά.

Κλείνοντας και αφού έδωσε κάποια στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών του 2016 και για τις κυριότερες γεωγραφικές περιοχές κατεύθυνσης των αγροδιατροφικών προϊόντων επισήμανε πως η στρατηγική εξωστρέφειας αποτελεί συνδυασμό δύο κεντρικών στόχων, της διατήρησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης, επισήμανε πως "κυρίαρχο μέλημα είναι να δώσουμε ενιαία φωνή και συντονισμό στην αναγκαία εξωστρέφεια που πρέπει να έχει η οικονομία".

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΟΚΚΑΛΗ - ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

"O αγροδιατροφικός τομέας της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο εξαγωγικό εμπόριο και να βοηθήσει με τρόπο αποφασιστικό για να βγει η χώρα στους δρόμους της ανάπτυξης". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες περαιτέρω αύξησης της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ειδικά για τον τομέα των αγροτικών προϊόντων, είπε πως, το βασικό συγκριτικό μειονέκτημα της ελληνικής παραγωγής είναι η έλλειψη οικονομιών κλίμακας και η προβληματική διαχείριση της ποιότητας με βασικές αιτίες την έλλειψη εκπαίδευσης και οργάνωσης των παραγωγών καθώς και την αστοχία των επιδοτήσεων. Γι’ αυτό και το υπουργείο εντείνει τις προσπάθειές του για τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσα από την αντικατάσταση του απλού καλλιεργητή από τον αγρότη-επιχειρηματία και την ενεργοποίηση των οργανωμένων συνεταιρισμών και τη σύσταση ομάδων παραγωγών προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Σημαντική επίσης πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι η δημιουργία εθνικού brand για κάθε τομέα των γεωργικών προϊόντων που θα στηρίζει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και η επιθετική προώθησή του.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός στον χαιρετισμό του επισήμανε πως "για να βγει η χώρα από την κρίση, απαιτείται μια "παραγωγική επανάσταση" , στη βάση νέων τομεακών προτεραιοτήτων και με έμφαση στην ανάπτυξη της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της νέας επιχειρηματικότητας". " Η κρίση, είπε, μας έκανε όλους να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στερεή παραγωγική βάση, χωρίς την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτό σημαίνει ισχυρές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, προϊόντα με ποιότητα και προστιθέμενη αξία, υπηρεσίες καινοτόμες και πρωτοποριακές, ανοικτές τράπεζες και σταθερό φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΘΕΒ

"Την ώρα που η ευρωοικονομία η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα ανακάμπτει, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλη μία ευκαιρία εξόδου από την κρίση" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης καταθέτοντας δέσμη μέτρων για την προώθηση της εξωστρέφειας.

" Οι υγιείς, παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, αναμφίβολα αποτελούν το πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και είναι αυτές κυρίως που μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Οι εξαγωγές είναι σήμερα ένας από τους λίγους θετικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα την περίοδο 2011-'15 οι εξαγωγές στη Θεσσαλία ήταν αυξημένες κατά 14%, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Θεσσαλών Εξαγωγέων. Τα τρόφιμα κυριαρχούν στις εξαγωγές της Θεσσαλίας, καθώς καλύπτουν το 50% των συνολικών εξαγωγών. Ακολουθούν τα μέταλλα με μερίδιο 18%, η κλωστοϋφαντουργία – ένδυση με 14%, τα χημικά – πλαστικά με 6%, τα μη μεταλλικά ορυκτά με 4% και οι λοιπές κατηγορίες με 9%. Συγκεκριμένα αν θέλουμε να αναφερθούμε στον ν. Λάρισας, αξίζει να τονιστεί, ότι είναι πρώτος στις εξαγωγές στη Θεσσαλία καταλαμβάνοντας το 50% του συνόλου και συγκεκριμένα ανέρχεται στις 558.949.989€. Αναλυτικότερα για το 2015 στον ν. Λάρισας ο κλάδος των τροφίμων είναι στην πρώτη θέση (ύψος εξαγωγών 286.830.311€) έπειτα ακολουθεί ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης (121.884.614€) και ο κλάδος των μετάλλων (118.174.150€).

"Η ανάκαμψη της Ελλάδας, τόνισε, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, προϋποθέτει μη παρεμπόδιση της ελεύθερης αγοράς, κατάργηση της κρατικοδίαιτης οικονομίας, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Οι περιορισμένοι πόροι που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει πρωτίστως να κατευθύνονται σε παραγωγικές διαδικασίες. Δυστυχώς όμως είμαστε μάρτυρες του αντιθέτου. Η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος δανεισμού, το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα με τις συνεχείς αλλαγές και τα υπέρογκα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις, η – μη ακόμη – άμεση επιστροφή του ΦΠΑ και μια σειρά άλλων αντικινήτρων συνθέτουν ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που πλήττει είτε αποκλειστικά, είτε κατ’ εξοχήν την υγιή παραγωγή και την απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΘΕΒ προτείνει στοχευμένες προτάσεις, όπως οι ακόλουθες:

* Άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση όλων των εμπορικών ακολούθων των πρεσβειών μας και επιπρόσθετη κρατική ενίσχυση για την οικονομική διπλωματία των εξαγωγών προς το ΥΠΕΞ.

* Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διακυβέρνηση της εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας, προώθηση διμερών εμπορικών συμφωνιών και αναθεώρηση του πλαισίου παροχής κινήτρων με τον σχεδιασμό νέων εργαλείων χρηματοδότησης.

* Δημιουργία ενιαίου tax portfolio σε κάθε εξαγωγική επιχείρηση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

* Στήριξη από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα των οργανωμένων εξαγωγέων, αναμόρφωση των διαδικασιών διασυνοριακού εμπορίου και διευκολύνσεις στις συνεπείς εξαγωγικές επιχειρήσεις και μείωση του κόστους ενέργειας.

Αναφορικά με την εξωστρέφεια των υπηρεσιών ο κ. Νταβέλης πρότεινε τη θέσπιση αφορολόγητων ζωνών για ειδικές και ευαίσθητες κατηγορίες ξένων τουριστών και ειδικότερα ασθενών, με σκοπό τη στρατηγική εγκαθίδρυση και εμπέδωση του ιατρικού τουρισμού ως αναγνωρισμένο παγκόσμιο κεφάλαιο και στην Ελλάδα και την κατάργηση του ν. 4276/2014 ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε σχετικό ζήτημα που αφορά τον ιατρικό τουρισμό θα ρυθμίζεται με κοινή απόφαση 6 υπουργών".

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι εξαγωγικών θεσσαλικών επιχειρήσεων, Αθ. Γρηγοριάδης (γεν. διευθυντής της ALFA WOOD GROUP), Ιωάν. Καντώνιας (αντιπρόεδρος της COSMOS ALUMINIUM), Ιωαν. Τσερέπας (πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ ΑΕΒΕ), παρουσίασαν το προφίλ των εταιριών τους, ανέδειξαν την αναγκαιότητα ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισµού που θα στηρίζει την εξωστρέφεια και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υποσκάπτουν την εξαγωγική δραστηριότητα. "Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ελέχθη, θα πρέπει να δοθεί μεταξύ άλλων στην ενημέρωση, στην ανταλλαγή πληροφοριών, στη θεσμοθέτηση παραγωγικών δράσεων, στη διαρκή έρευνα ξένων αγορών, στις προδιαγραφές και τη σήμανση των προϊόντων για εξαγωγή, στην παροχή κινήτρων στήριξης των εξαγωγών και γενικά στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής".

Η "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Όσον αφορά στα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλος για την πορεία των εξαγωγών, αξίζει να επισημανθεί πως πέρυσι η συνολική αξία τους ανήλθε στα 25.411,4 εκ. έναντι 25.879,3 εκ. το 2015, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 467,9 εκ. ευρώ. Οι χώρες της Ε.Ε. συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια γεωγραφική περιοχή προορισμού, καθώς αντιστοιχούν στο 55% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η αξία των εξαγωγών των κυριότερων αγροδιατροφικών προϊόντων, υπερβαίνει τα 4.715,9 εκ. αντιπροσωπεύοντας ποσοστό άνω του 18,6% του συνόλου της αξίας τους. Κυριότερες ομάδες εξαγόμενων προϊόντων είναι τα νωπά φρούτα και παρασκευασμένα λαχανικά (εξαγωγές 1.647,7 εκ.) ιχθυηρά ( 650,7 εκ)., ελαιόλαδο (627,2 εκ.) και γαλακτοκομικά ( 587,5 εκ.).

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά καθώς εμφανίζονται τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και άλλες μεγάλες αγορές. Ειδικότερα τα παρασκευασμένα λαχανικά εξάγονται μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά, οι Καρποί και Φρούτα σε ΗΠΑ και Ταϊλάνδη), το Ελαιόλαδο σε ΗΠΑ και Καναδά, το σκληρό σιτάρι σε Τυνησία και Τουρκία, το ρύζι σε Λιβύη, Λίβανο και Συρία, τα μακαρόνια, σε Ιταλία, ΗΠΑ, Κίνα και Χονγκ-Κονγκ, τα κρασιά στη Γαλλία, το μέλι σε Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Καναδά, τα γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες σε Τουρκία, Ρωσία, Σ. Αραβία, ΗΠΑ, Ιράν, ΗΑΕ, Περού και οι χυμοί πορτοκαλιού στη Σ. Αραβία.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, που συντόνιζε ο τ. πρόεδρος του ΣΘΕΒ Νικ. Ρώμνιος και στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας, ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Παν. Νταής, πολιτευτές, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματικά στελέχη, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μ. Μαγρίζος, ο διευθύνων σύμβουλος της "Ε" Γ. Μιχαλόπουλος, η διοίκηση του ΣΘΕΘ παρέθεσε στο ξενοδοχείο δείπνο σε επιχειρηματίες της περιοχής.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- # With Cachebuster: - Please replace %%CACHEBUSTER%% with the respective cache macro that is provided by your ad server --------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- # With Cachebuster & Click macro: - Please replace %%CLICK_URL_UNESC%% with the respective click macro that is provided by your ad server - Please replace %%CACHEBUSTER%% with the respective cache macro that is provided by your ad server --------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass