Διαχρονικός ο αγώνας του ΕΑΜ

*ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ *ΘΑΝ. ΣΕΡΔΕΝΗΣ: ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ…

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2024 13:31

Εκδήλωση για να τιμήσει την ίδρυση του ΕΑΜ που έγινε στις 27 Σεπτέμβρη 1941 διοργάνωσε χθες το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των μνημείων - τόπων θυσιαστηρίων αγωνιστών και αγωνιστριών 1941-1950 Νομού Λάρισας.

Ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Θανάση Σερδένη στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ παραμένουν πάντα επίκαιρα και διαχρονικά: αποδείχτηκε ότι και στα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι, ότι δεν μπορεί να υπάρξει «εθνική ενότητα» και ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στα αστικά κόμματα, που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία τους σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
Το συμπέρασμα αυτό έχει βαρύνουσα σημασία σήμερα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κλιμακώνουν επικίνδυνα, ώστε να γίνεται όλο και πιο ορατή η γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Επεκτείνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τα χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν, στο Λίβανο, με την επιδίωξη του Ισραήλ να ελέγξει όλη τη Γάζα» και πρόσθεσε πως «η πείρα της περιόδου της Κατοχής, του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δείχνει ότι η εργατική τάξη όχι μόνο δεν πρέπει να συντάσσεται με κανέναν ιμπεριαλιστή ληστή, αλλά πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας και να βγει νικητής από τον πόλεμο ο λαός, καταργώντας οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας».
Ακόμα ο κ. Σερδένης υπογράμμισε ότι «διεκδικούμε τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές των εγκληματιών ναζί, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις στους λαϊκούς ανθρώπους των μαρτυρικών πόλεων και των χωριών, τις οποίες όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, η ΕΕ, έχουν απεμπολήσει στηρίζοντας τη σύμμαχό τους Γερμανία» και καταλήγοντας φώναξε «δόξα και τιμή στους Αγωνιστές-Αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ!».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass