Στο Μεζούρλο τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας

*Καταθέτει για τέταρτη φορά ο παραιτηθείς πρόεδρος της ETCS Χρ. Κατσιούλης *Υπόμνημα άρσης των επικοινωνιών για πολιτικά πρόσωπα καταθέτουν συνήγοροι γονέων θυμάτων

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2024 13:05

Στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του Στρατού Ξηράς, στο Μεζούρλο Λάρισας, αναμένεται να μεταφερθούν τελικά τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) ενέκριναν -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ»- το αίτημα του εφέτη-ανακριτή, παραχωρώντας έκταση του στρατοπέδου και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες διευθέτησης ζητημάτων (περίφραξης, φύλαξης κ.λπ.), προκειμένου τα συντρίμμια να μεταφερθούν ενδεχομένως και εντός του φθινοπώρου.
Όπως είναι γνωστό, προ μηνών κλιμάκιο εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, πλαισιωμένο από στέλεχος της 1ης Στρατιάς, πραγματοποίησε αυτοψία σε τρία στρατόπεδα του νομού, όπου ως καταλληλότερο προτάθηκε το εγκαταλελειμμένο σήμερα στρατόπεδο στο Μεζούρλο (σ.σ. χρησιμοποιούνταν για τη στάθμευση αποσυρθέντων οχημάτων στου Σ.Ξ.) αντί του στρατοπέδου του 303 ΠΕΒ που είχε επιλεγεί αρχικά.
Τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών, όπως και χωμάτινοι όγκοι, φυλάσσονται σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. στο Κουλούρι και σε οικόπεδο του ΟΣΕ, όπου τέθηκε η διάσταση ότι δεν μπορούν να φυλάσσονται σε χώρο του Οργανισμού, σε στελέχη του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τη σιδηροδρομική τραγωδία.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά τώρα στην ουσία της ανάκρισης, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ μετά από αίτημά της κατέθεσε νεαρή επιβάτιδα που τραυματίστηκε κατά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Για αύριο Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής ETCS Χρήστος Κατσιούλης, ο οποίος -όπως είναι γνωστό- παραιτήθηκε πριν από το δυστύχημα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το σιδηροδρομικό δίκτυο σε θέματα ασφαλείας. Είναι η τέταρτη φορά που ο κ. Κατσιούλης καλείται να καταθέσει. Δικηγόροι γονέων θανόντων (Ν. Πλακιάς, Αδαμίδη, Αντωνοπούλου κ.ά.) ανακοίνωσαν πως θα επισκεφθούν τον εφέτη-ανακριτή, προκειμένου να καταθέσουν υπόμνημα άρσης των επικοινωνιών για πολιτικά πρόσωπα.
ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ
Να σημειωθεί πως ο ερχόμενος Οκτώβριος θα αποτελέσει «μήνα απολογιών», αφού, μόνο μέχρι σήμερα, από τις 7 έως και τις 22 Οκτωβρίου έχουν ήδη λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν συνολικά εννέα υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι. Πρώην στελέχη Οργανισμού θα κληθούν, επίσης, για συμπληρωματική απολογία, ενώ αναμένεται να ασκηθεί δίωξη και σε στελέχη άλλου φορέα.
ΑΠΟ ΤΟ 2025
Μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχαν υποβληθεί ακόμη στον εφέτη-ανακριτή σημαντικές εκθέσεις πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν έπειτα από αιτήματα συγγενών των θυμάτων. Εξέλιξη που μετά βεβαιότητας μεταφέρει τον προσδιορισμό της δίκης για το νέο ημερολογιακό έτος (2025), παρότι, πλέον, σύμφωνα και με τον νόμο Φλωρίδη, δεν απαιτείται πλέον η έκδοση Βουλεύματος.
Με βάση το σημερινό καθεστώς, με την περαίωση της κύριας ανάκρισης ο εισαγγελέας Εφετών θα προτείνει στην πρόεδρο Εφετών, ενώ η ανάγνωση και μόνο μιας τέτοιας ογκώδους δικογραφίας και της πρότασης του ανακριτή θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται προσδιορισμός της δίκης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass