«Να πάει ο xαλβάς Φαρσάλων ένα βήμα πιο ψηλά»

*Εσκίογλου: Μια ιστορία που συνεχίζεται *Κουρέτας: Διατροφικός θησαυρός *Σωτ. Γιαννακόπουλος: Όραμα για ανάπτυξη της περιοχής *Κέλλας: Αρωγοί στην προσπάθεια πιστοποίησης *Καπετάνος: Ταυτότητα των Φαρσάλων *Κόκκαλης: Τα προβλήματα παραμένουν *Λιακούλη: Υπονομεύεται το μέλλον του *Πλήθος επισκεπτών στη συναυλία Κ. Μακεδόνα

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2024 13:15

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Με τη συναυλία του μεγάλου ερμηνευτή Κώστα Μακεδόνα που προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, αλλά και τους χαιρετισμούς των επισήμων προσκεκλημένων, συνεχίστηκε προχθές Σάββατο η 17η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων στην πλατεία Δημαρχείου.

Μια εκδήλωση που διοργανώνει για 17η χρονιά ο Δήμος Φαρσάλων, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, του Επιμελητηρίου Λάρισας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Χαλβαδοποιών – Ζαχαροπλαστών Φαρσάλων.
Το κέντρο της πόλης γέμισε από κόσμο, ενώ οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα περίπτερα που είχαν στηθεί και να δουν από κοντά πώς παρασκευάζεται ο φημισμένος χαλβάς Φαρσάλων, να τον γευτούν, αλλά και να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα της επαρχίας.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Καπετάνος, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος.
Ακολούθως, στη σκηνή ανέβηκε ο Κώστας Μακεδόνας χαρίζοντας μία μοναδική συναυλία στο κοινό που είχε γεμίσει την πλατεία Δημαρχείου. Τη βραδιά συντόνισε η διευθύντρια της Μουσικής Σχολής του Δήμου Φαρσάλων κ. Γκέλυ Ζάμπαλου.
ΟΜΙΛΙΕΣ
*Ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, κατά την έναρξη της 17ης Γιορτής Χαλβά, υπογράμμισε τη σημασία του προϊόντος αυτού για την ιστορία και την ταυτότητα της περιοχής. Ο χαλβάς Φαρσάλων, όπως τόνισε, είναι ένα προϊόν με μακρά παράδοση που ξεπερνά τους τέσσερις αιώνες και έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων.
Η γιορτή, όπως σημείωσε ο κ. Εσκίογλου, αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθεί, όχι μόνο ο χαλβάς, αλλά και τα υπόλοιπα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες. Αναφέρθηκε στην ποιότητα και τη μοναδικότητα του χαλβά Φαρσάλων, που οφείλεται στα αγνά υλικά και στο μεράκι των χαλβαδοποιών.
Συνδέοντας τον χαλβά με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, ο κ. Εσκίογλου υπογράμμισε τις διάφορες προσπάθειες που ξεκινούν από τις ανασκαφές σε διάφορα σημεία της επαρχίας, με πλούσια ιστορία, με τη δημιουργία της μουσειακής συλλογής στο παλαιό πρώτο δημοτικό σχολείο, με την ανάδειξη του Πύργου Καραμίχου σε Κέντρο Ψηφιακής Ιστορίας και με πολλά ακόμη. Όπως τόνισε, η γνώση του παρελθόντος είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.
Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να τιμήσει τη μνήμη του Γιώργου Δημητρίου, του πρώτου προέδρου των Φαρσαλινών Χαλβαδοποιών, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη του προϊόντος και «έφυγε» από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.
* Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια της 17ης Γιορτής Χαλβά στην ομιλία του έφερε στο φως νέα δεδομένα που αναδεικνύουν τον χαλβά Φαρσάλων, ως ένα προϊόν με εξαιρετική διατροφική αξία και μακρά ιστορία.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, ο χαλβάς δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα προϊόν με ιστορία που ξεπερνά τα 800 χρόνια. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι τα συστατικά του, όπως το γίδινο βούτυρο και το νισεστέ, τον καθιστούν έναν θρεπτικό θησαυρό. Τα λιπαρά από το γίδινο βούτυρο μοιάζουν με εκείνα του μητρικού γάλακτος του ανθρώπου, ενώ οι πρωτεΐνες του νισεστέ προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία στον άνθρωπο. Επιπλέον, ο χαλβάς έχει ισχυρισμούς υγείας που συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία.
«Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που πρέπει να παραμείνει στα Φάρσαλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας, τονίζοντας τη σημασία της τοπικότητας και της παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής. Η μοναδική υφή και γεύση του χαλβά οφείλεται σε ένα ειδικό πλέγμα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί με άλλες μεθόδους, εκτός από τους τεχνίτες που γνωρίζουν την συνταγή.
Ο κ. Κουρέτας εξέφρασε την πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να προωθήσει τον χαλβά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας τη μοναδικότητα της παραγωγικής διαδικασίας και των συστατικών του. Στόχος είναι η δημιουργία έκθεσης για τα θεσσαλικά προϊόντα, τον ερχόμενο Γενάρη στην Αθήνα στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου ο χαλβάς θα έχει ξεχωριστή θέση. Ο κ. Κουρέτας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Την επόμενη χρονιά η γιορτή αναμένεται να κρατήσει για αρκετές ημέρες, όπου θα φέρουμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω στον χαλβά, να μάθουν τι είναι ο χαλβάς και φοιτητές από διάφορα τμήματα γεωπονίας και χημείας για να αρχίσει σιγά σιγά ο χαλβάς να αποκτά την αξία που πρέπει να έχει».
*Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, κατά τη διάρκεια της 17ης Γιορτής Χαλβά τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης όχι μόνο ως γιορτής αλλά και ως μοχλού ανάπτυξης για την επαρχία Φαρσάλων.
Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της γιορτής, υπογραμμίζοντας τη συλλογική προσπάθεια των Φαρσαλινών συμβούλων του Επιμελητηρίου πριν από χρόνια, να δημιουργήσουν μια εκδήλωση που θα αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και τον χαλβά των Φαρσάλων, που βρήκε συμπαραστάτες τον αείμνηστο Δημήτρη Γκουντόπουλο στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, τον νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρό και τον αείμνηστο δήμαρχο Φαρσάλων Αχιλλέα Γκουντόπουλο.
Όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος, το όραμα δεν περιορίζεται στη Γιορτή Χαλβά αλλά επεκτείνεται στην ανάδειξη και άλλων προϊόντων της περιοχής και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε την ανάγκη για προστασία του ονόματος «χαλβάς Φαρσάλων» και την αποτροπή της παραγωγής του σε άλλες περιοχές. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία ενός μοναδικού σήματος για τον χαλβά Φαρσάλων, που θα τον διαφοροποιήσει από άλλα προϊόντα και θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία του. Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως η Περιφέρεια, οι παραγωγοί και οι πολιτικοί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης της περιοχής.
* Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας κατά την ομιλία του στη 17η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων, υπογράμμισε τη σημασία της πιστοποίησης του προϊόντος. Όπως ανέφερε, η πιστοποίηση θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του χαλβά Φαρσάλων, θα τον προστατεύσει, και θα του δώσει μεγαλύτερη αξία στις αγορές.
Ο κ. Κέλλας συνεχάρη τους διοργανωτές της γιορτής, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης για την προβολή του προϊόντος και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γιορτή Χαλβά μπορεί να εξελιχθεί σε μια ακόμα μεγαλύτερη εκδήλωση που θα προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στη σημασία του χαλβά για την τοπική κοινωνία, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα προϊόν που έχει ταυτιστεί με τα Φάρσαλα και αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
* Ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Καπετάνος κατά τη διάρκεια της 17ης Γιορτής Χαλβά Φαρσάλων τόνισε τη σημασία του προϊόντος αυτού για την ιστορία και την οικονομία της περιοχής. Όπως ανέφερε, ο χαλβάς Φαρσάλων έχει καταφέρει να γίνει ένα ισχυρό brand name, αναγνωρισμένο σε όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Καπετάνος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους παραγωγούς χαλβά, επισημαίνοντας τη σημασία της διατήρησης της παράδοσης και της καινοτομίας στον τομέα αυτό. Επίσης, τόνισε ότι ο χαλβάς Φαρσάλων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών.
Ως βουλευτής, ο κ. Καπετάνος δεσμεύτηκε να στηρίξει τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων για την επίτευξη αυτού του στόχου.
* Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κατά την ομιλία του στη 17η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων, αναγνώρισε τη σημασία του προϊόντος για την περιοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να διοργανώσει έκθεση θεσσαλικών προϊόντων στην Αθήνα.
Ωστόσο, ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι, παρά τη σημασία του χαλβά, η περιοχή των Φαρσάλων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η απομόνωση και η ακρίβεια. Υπογράμμισε ότι η επαρχία Φαρσάλων, αν και βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Ελλάδας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που την καθιστούν την πιο απομονωμένη επαρχία.
* Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη κατά τη 17η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος και την προώθηση του πολιτισμού.
Η κα. Λιακούλη υπογράμμισε την αναγνωρισιμότητα του χαλβά Φαρσάλων σε όλη την Ελλάδα και την ανάγκη για περαιτέρω εξωστρέφεια. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εντάξει το προϊόν στην κατηγορία των ΠΟΠ, κάτι που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του.
Ωστόσο, η βουλευτής τόνισε ότι η ανάπτυξη του χαλβά Φαρσάλων δεν μπορεί να γίνει αποκομμένη από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αναφέρθηκε στην απομόνωση των Φαρσάλων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις της περιοχής.
Η κα. Λιακούλη υποστήριξε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της περιοχής και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Κατέκρινε την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της περιφέρειας και τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass